Foto: Leo van der Linde
Foto: Leo van der Linde Foto:

Zoekplaatje: wie heeft informatie over deze school?

AALTEN - Honderd jaar geleden was de komst van een fotograaf in Aalten iets bijzonders, nu kijkt men er niet meer van op. Rond 1918 was de komst van de man met een 'kiekkast', de benaming voor een fototoestel, een reden om de les even de les te laten en te poseren voor de fotograaf. De school aan de Bredevoortsestraat staat er al lang niet meer. Intussen is de school in een ander gebouw gehuisvest. Dit jaar viert die school het 150-jarig bestaan van de 'Groen', zoals deze school nog steeds wordt genoemd. Wie heeft informatie over deze foto of heeft interessante verhalen over zijn of haar schooltijd op de 'Groen'? Reacties zijn welkom bij redactie@aaltensnieuw.nl of neem contact op met Leo van der Linde, Bilderdijkstraat 24, 7121 VL Aalten, tel. 0543 - 472571.


Oplossing zoekplaatje

AALTEN - Het zoekplaatje van dinsdag 24 januari betrof een bekende plek in Aalten. We zien hier het herdenkingsmonument bij de splitsing Stationsstraat-Piet Heinstraat Aalten, gefotografeerd omstreeks 1958. We kregen veel reacties binnen. Wim Hengeveld wist het volgende te vertellen: "Na de bevrijding hebben de onderduikers, die in ons dorp waren ondergebracht, een vereniging opgericht, de ARO (Aaltense Reünie van Onderduikers). In het najaar van 1947 hield de ARO een reünie en bracht op die dag de dank van haar leden tot uitdrukking door de aanbieding van een fontein aan de gemeente Aalten. 's Middags hield men een eerst een herdenkingsbijeenkomst in de Nederlands Hervormde Kerk, waarbij twee sprekers waren uitgenodigd: Frits de Zwerver en Pater Victor. Tijdens deze bijeenkomst gaf de voormalige onderduiker Bert van Noord een orgelconcert. Na afloop van het gebeuren in de kerk begaven de aanwezigen zich naar de begraafplaats Berkenhove. Later vond de onthulling en overdracht van het gedenkteken aan de Stationsstraat plaats." Joke Monasso-Elburg: "De bank die bij het herdenkingsmonument staat is nog gemaakt door een Monasso." Silvia van de Put: "Inge en ik klommen in die boom achter het monument en een oplettende oude mevrouw belde de politie." Riek Simmelink-te Sligte: "Achteraan de Piet Heinstraat zijn de ramen van de toenmalige MULO-school te zien. In die school zijn nu appartementen gevestigd." Corrie: "Laten ze het maar gauw veranderen, wat ze er nu van gemaakt hebben, met die moderne fontein, lijkt nergens naar. Dit is geen gedenkplaats meer." Willie Knipscheer-Koster: "Het is nu een grote roestbak, met die stomme gekleurde verlichting. Ik vind het echt niet mooi." Dina Brethouwer: "Op 7 oktober 1947 werd het monument onthuld, tijdens de eerste Aaltense Reünie van Onderduikers. Het herdenkingsmonument is onthuld door Dela Wikkerink-Eppink, echtgenote van aannemer H.J. Wikkerink en een belangrijk verzetsman tijdens de Tweede Wereldoorlog." Ad Bulten: "Het monument is aangetast door de veranderingsdrang van de gemeente. Het enige wat er nog staat is de herdenkingsmuur. Zelfs de bomen achter de muur zijn weg. Laat ik nou altijd gedacht hebben, dat men monumenten moet beschermen. Gelukkig hebben we deze foto nog. De fontein was ook de water ophaalplaats voor het tegenover gelegen katholieke kerkhof. Het water uit de fontein werd gebruikt voor het schoonmaken van de zerken en voor de planten op de graven."


Worshipavond met Reyer

AALTEN - Op zondagavond 4 februari zet de Gemeente voor Christenen de Meiberg haar deuren open voor alle belangstellenden die graag een muzikale avond willen beleven met prachtige worshipliederen van Reyer. De worshipavond begint om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur, aan de Meiberg 23 in Aalten. Aan deze avond verleent Reyer van Drongelen zijn medewerking. Reyer is een fulltime muzikant die al een aantal jaren actief is in de christelijke muzikale wereld. De entree is gratis en de bijeenkomst is toegankelijk voor jong en oud. Reyer hoopt binnenkort een nieuw album uit te brengen; er is een mogelijkheid om een gift te doen die ten goede komt aan dit doel.

Foto: Collectie Leo van der Linde