Iedereen is welkom in het internetcafé in de bieb; er is een vrijwillig begeleider om vragen te beantwoorden. Foto: PR
Iedereen is welkom in het internetcafé in de bieb; er is een vrijwillig begeleider om vragen te beantwoorden. Foto: PR Foto:

Internetcafé in bieb weer van start

AALTEN/DINXPERLO - Gezellig samen internetten, ervaringen uitwisselen en elkaar adviseren. Daar gaat het om bij het internetcafé dat maandelijks in de Bibliotheek wordt gehouden.

Wie een tabletcursus heeft gevolgd en de opgedane kennis wil bijhouden, of wie gewoon onder het genot van een kop koffie samen met andere deelnemers informatie wil uitwisselen en elkaar adviseren, kan terecht in het internetcafé in de Bibliotheek. Een vrijwillig begeleider is bij het internetcafé aanwezig om mogelijk meer specifieke vragen te beantwoorden. Men kan de eigen laptop of tablet meenemen en gebruik maken van het Wifi-netwerk van de Bibliotheek. Het eerstvolgende internetcafé in de Bibliotheek Aalten is op donderdag 1 februari en in de Bibliotheek Dinxperlo op maandag 5 februari, telkens van 14.00 tot 16.00 uur. Iedereen is welkom, deelname is gratis.


Concertlezing: oudheid in liederen van Schubert, Schumann en Brahms

BREDEVOORT - Vrijdagavond 9 februari presenteren universitair docent Casper de Jonge, mezzosopraan Wieneke Jansen en bariton Jan Douwes een concertlezing over de oudheid in de liederen van Schubert, Schumann en Brahms. Verdieping en muziek komen samen op deze avond in de Koppelkerk in Bredevoort.

Griekse gedichten van Sappho, Anacreon, Alcaeus en Alcman hebben de dichters van de 18e en 19e eeuw geïnspireerd tot het schrijven van hun eigen lyrische poëzie. Componisten als Schubert, Brahms en Wolf hebben deze gedichten vervolgens op muziek gezet.

Waarom werden Goethe, Schiller en Mayrhofer gegrepen door de Griekse poëzie? En op welke manier komen de motieven van de Griekse poëzie tot uitdrukking in de romantische liedkunst? Dergelijke vragen zullen worden beantwoord in de lezing van Casper de Jonge. Met mezzosopraan Wieneke Jansen en bartion Jan Douwes zal hij een aantal liederen live ten gehore brengen.

Casper de Jonge is als universitair docent Grieks verbonden aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is hij hoofdorganist van de Waalse Kerk in Den Haag, waar hij het Cavaillé-Coll orgel bespeelt. Wieneke Jansen (mezzosopraan) kreeg een veelzijdige muzikale opleiding in de koren van Vocaal Talent Nederland. Sinds 2013 neemt zij deel aan projecten van Vocaal Ensemble MUSA. Jan Douwes (bariton) studeerde zang aan het Rotterdams Conservatorium. Hij vertolkte solopartijen in uiteenlopende oratoria, van de barok tot de 20e eeuw.

Het concert in de Koppelkerk begint om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. De entree kost tien euro. Reserveren kan via www.koppelkerk.nl / 0543-216 005.


Broodmaaltijd en weeksluiting bij Stegemanhof

AALTEN - Aan het begin van dit nieuwe jaar is er in het Grand Café van Stegemanhof een nieuw initiatief opgestart. Voortaan is iedereen op elke eerste zaterdag van de maand van harte welkom voor een broodmaaltijd. De eerst komende keer is op zaterdag 3 februari. Aanvang: 18.00 uur; aan deelname zijn geen kosten verbonden. Direct hierna is er gelegenheid tot het bijwonen van de weeksluiting. Aanvang 19.00 uur. Voorganger is ds. Henri Knol en leden van het christelijk koor Testify verlenen hun medewerking aan deze viering. Bij vervoersproblemen kan men gebruik maken van de electrocar van Marga Klompé: tel. 06-51191545. De vrijwilligers van dit vervoermiddel halen mensen graag op en brengen hen ook weer thuis.


Tegenlicht Meet Up: de waarde van kunst en cultuur

BREDEVOORT - De Achterhoek staat vooral bekend om zijn mooie natuur, maar langzaamaan groeit de Achterhoek ook uit tot cultuurregio met musea als MORE en Villa Mondriaan. Wat is de waarde van kunst en cultuur voor de samenleving, en de Achterhoek in het bijzonder? Deze vraag staat vrijdagavond 2 februari centraal in de maandelijkse Tegenlicht Meet Up in de Koppelkerk in Bredevoort.

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders de opera beschouwen als cultuur, maar een boek lezen, muziek luisteren en een musical bezoeken niet. Wat is de reikwijdte van kunst en cultuur? En moet er een onderscheid worden gemaakt in 'high culture' en 'low culture', tussen wat van oudsher 'verheffing' heet en vermaak?

Cultuur heeft daarnaast het imago dat het vooral geld kost, maar weinig oplevert. Wat is kunst en cultuur waard? Hoe dragen kunst en cultuur bij aan de Achterhoek? En wie moet haar betalen? Moeten culturele instellingen commerciëler worden en zelf hun broek ophouden? Moeten overheden haar ondersteunen voor de rol die zij spelen in de gemeenschap? Of kan kunst en cultuur in de Achterhoek alleen maar gedijen dankzij weldoeners als Melchers?

Over deze vragen en meer gaat men in gesprek met drie vrouwen uit de Achterhoekse cultuursector: Judith Kadee, directeur van Villa Mondriaan in Winterswijk, Juliëtte Hofman, directeur van de DRU Cultuurfabriek in Ulft en Sylvia Heijnen, directeur van culturele vrijplaats de Koppelkerk in Bredevoort. Aan de hand van videofragmenten en stellingen gaat men met elkaar in discussie. De entree is vrij.

De avond begint om 20.00 uur; de zaal gaat open 19.30 uur. Entree: gratis. Reserveren: www.koppelkerk.nl / 0543-216 005.