B en W kiest voor goedkoopste variant veiliger maken Beggelderdijk

B en W kiest voor goedkoopste variant veiliger maken Beggelderdijk


AALTEN – In de gemeenteraadsvergadering van 19 september 2017 werd een motie van HMV, CDA en Gemeentebelangen aangenomen om toch een onderzoek te doen naar een nieuwe weg in de omgeving van de Beggelderdijk. In de raadsmededeling van 19 januari presenteerden Burgemeester en Wethouders de resultaten van het onderzoek. Er zijn vier varianten bekeken. Telkens is in beeld gebracht wat er moet gebeuren en wat de kosten ervan zijn. Met de omwonenden van de Beggelderijk en de Terborgseweg is hier twee keer over gesproken. B en W heeft besloten te kiezen voor de goedkoopste variant, het veiliger maken van de Beggelderdijk met een aantal aanpassingen.

Door Bernhard Harfsterkamp

B en W hebben al eerder aangegeven dat de Beggelderdijk met enkele aanpassingen veiliger te maken was. Van een nieuwe weg werd de noodzaak niet ingezien, ook omdat die veel meer zou gaan kosten. Het onderzoek heeft het standpunt niet veranderd. Daarom stelt B en W wederom voor om naast het regulier onderhoud van de Beggelderdijk enkele aanvullende maatregelen te nemen. Het gaat daarbij om het aanbrengen van een plateau bij de kruispunten Bohnenweide en Bosmanlaan, om het aanbrengen van een drempel bij het uitkomen van de fietsverbinding naar het 700 bomen bos en het verbreden van de fietsstroken buiten de bebouwde kom. De weg behoudt de huidige breedte. De kosten hiervan bedragen 500.000 euro, een ton meer dan B en W had begroot. De bedoeling is om de aanpassingen op relatief korte termijn uit te voeren.

Nieuw tracé ten noorden Beggelderdijk het duurst
Bij variant twee wordt de Beggelderdijk opgewaardeerd. Buiten de bebouwde kom wordt de weg dan verbreed. Ook de fietsstroken worden breder. Binnen de bebouwde kom wordt de weg eveneens verbreed en komt er een vrijliggend fietspad voor twee richtingen aan de noordzijde. Deze variant wordt geraamd op 900.000 euro. Bij de derde variant komt er een nieuw tracé, dat ten noorden van het Beggelderpad en de Beggelderdijk wordt aangelegd, en waarop 80 kilometer gereden kan worden. Het huidige tracé blijft in gebruik voor fietsers en langzaam verkeer. Het nieuwe tracé wordt met een rotonde aangesloten op de Terborgseweg. Het oude tracé wordt afgesloten voor auto's. De kosten van dit alles worden geschat op 2.200.000 euro. Na een bijeenkomst met de omwonenden is er ook nog gekeken naar een variant zonder de rotonde en een snelheid van 60 kilometer. De kosten hiervan zijn 1.000.000 euro.

Bewoners in vroeg stadium betrokken
B en W constateert dat uit de kostenramingen van de verschillende varianten blijkt "dat de kosten lager liggen dan vooraf ingeschat". "Dat is echter geen aanleiding voor het college haar standpunt over de Beggelderdijk te herzien." Bij het uitwerken van de varianten zijn de bewoners in een vroeg stadium betrokken. Tijdens een eerste bijeenkomst op 23 november konden zij knelpunten aandragen en de ervaringen over het gebruik van de weg aangeven. Daarnaast zijn wensen en oplossingen geformuleerd. Tijdens de tweede bijeenkomst op 11 januari was het doel "Laten zien hoe de zorgen/ideeën uit de eerste bijeenkomst een plek hebben gekregen in de uitwerking van de varianten". De gemeenteraad zal de uitkomsten van het onderzoek binnenkort ongetwijfeld nog bespreken.