De bomen nabij de ijsbaan mogen gekapt worden. Foto: redactie
De bomen nabij de ijsbaan mogen gekapt worden. Foto: redactie Foto:

Bomen bij ijsbaan in Dinxperlo mogen gekapt worden

Bomen bij ijsbaan in Dinxperlo mogen gekapt worden


Kans op snellere ijsvorming vergroten

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – IJsclub 't Boesveld In Dinxperlo wil graag dat er vaker geschaatst kan worden. Dat is niet alleen afhankelijk van het weer, bleek tijdens het Rondetafelgesprek (RTG) Ruimte, waar de ijsclub insprak. Tien op het terrein aanwezige bomen blijken de ijsvorming te bemoeilijken. De delen van de ijsbaan waarin veel blad terecht komt zorgen ervoor dat daar het ijs niet snel genoeg de noodzakelijk dikte van zeven tot acht centimeter bereikt. Afgelopen dinsdag namen Burgemeester en wethouders het besluit om de bomen te kappen, ondanks dat ambtelijk geadviseerd was om dit niet te doen. B en W heeft niet alleen naar de technische kant gekeken, maar het maatschappelijk belang in de overwegingen ook mee genomen.

Ook maatschappelijke overwegingen
Wethouder Gerard Nijland sprak van een "bijzonder traject" en een discussie die al vele jaren loopt. "Vorig jaar is dit al in B en W aangekaart." Het kapbeleid van de gemeente was gebaseerd op het Groenbeleidplan 2012. Op basis van dit plan werd bij kapaanvragen naar de vitaliteit van de boom gekeken, maar ook naar de ecologische waarde en of de boom beeldbepalend is. Andere overwegingen om een boom te kappen, bijvoorbeeld dat bedrijvigheid of activiteiten er door belemmerd kunnen worden, konden geen rol spelen. Toch konden B en W altijd al beargumenteerd een andere beslissing nemen. Dat gebeurde bij de plataan bij de Sint Jozefschool, die de gezondheid van enkele kinderen zou schaden. Ambtelijk werd geadviseerd de boom niet te kappen, want "technisch gezien" waren daarvoor geen argumenten. B en W lieten echter de maatschappelijke overwegingen prevaleren.

Zonder blad vaker schaatsen
In het addendum dat nu aan het groenbeleidsplan is toegevoegd wordt het wel mogelijk gemaakt maatschappelijke en economische motieven een rol te laten spelen. Dat dit nog niet gebeurde bij het verzoek om de bomen bij de ijsbaan te kappen, komt volgens de wethouder omdat het ambtelijk apparaat daar nog aan moet wennen. Dat addendum stond op de agenda bij het RTG Ruimte. De ijssclub legde nog eens uit waarom er een kapaanvraag aangevraagd was. Hoewel de club het blad zoveel mogelijk weghaalde, blijkt er nadat de baan half november onder water is gezet toch nog steeds blad van de bomen in het water terecht te komen. De club is er van overtuigd dat zonder dit blad er vaker geschaatst had kunnen worden. Dat vermindert het enthousiasme van alle vrijwilligers. "Wij zien onze inspanningen te komen tot het laten schaatsen van de leden en vele andere liefhebbers gedwarsboomd door bladval."

Niet hele raad enthousiast over nieuwe aanpak
Wethouder Nijland toonde veel waardering voor de inzet van het bestuur en de vrijwilligers van de ijsclub, die 1764 leden heeft. Hij kan zich heel goed voorstellen dat de club alles wil doen om eerder te kunnen schaatsen. "Ze proberen jaarlijks iets moois te betekenen". B en W vindt dit maatschappelijke belang voldoende zwaar om mee te werken aan de kap. Elders op het terrein worden nieuwe bomen geplant. De Bomenstichting Achterhoek bleek in het RTG niet enthousiast over de kap. Ook bleek dat de helft van de RTG-leden het onderwerp wilde agenderen voor de raadsvergadering, maar dat was niet genoeg want daarvoor was een meerderheid nodig. Uit hun vraagstelling bleek wel dat ze minder gelukkig zijn met de extra mogelijkheden om bomen te mogen kappen.