Tijdens de fietstoch krijgen raadsleden en andere geïnteresseerden uitleg over de verschillende landschapselementen door Anouk Richters. Foto: Gerard te Hennepe)
Tijdens de fietstoch krijgen raadsleden en andere geïnteresseerden uitleg over de verschillende landschapselementen door Anouk Richters. Foto: Gerard te Hennepe) Foto:

Projecten LOP 2018 kunnen van start

AALTEN - Stichting SAAP heeft eind december bericht ontvangen dat het college van de gemeente Aalten het Uitvoeringsprogramma 2018 heeft goedgekeurd en daarom voor de ingediende projecten de aangevraagde subsidie beschikbaar stelt. Die projecten kunnen dus van start.

Na het opheffen van de Gebiedscommissie heeft Stichting SAAP (Samenwerkend Actief Aaltens Platteland) sinds 2014 de formele taak gekregen het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) uit te voeren. De Stichting geeft hieraan invulling door jaarlijks een uitvoeringsprogramma op te stellen, dat bij het college van de gemeente ter goedkeuring wordt ingediend.
De eerste jaren was het nog niet algemeen bekend dat de mogelijkheid bestaat om voor projecten een financiële bijdrage uit het Landschapsontwikkelingsplan aan te vragen. Vaak werd het uitvoeringsprogramma in twee keer ingediend, aangezien er niet genoeg projecten in een keer werden in gediend om een compleet Uitvoeringsprogramma samen te stellen. De geringe aanvragen voor een bijdrage uit het LOP heeft de gemeente Aalten doen besluiten om voor de jaren 2018 en 2019 het beschikbare budget van 20.000 euro terug te brengen naar 17.500 euro.

Bekendheid
Stichting SAAP heeft de laatste jaren veel inspanningen gedaan om bekendheid te geven aan Landschapsontwikkelingsplan, waarvoor jaarlijks subsidie beschikbaar is. Gesteld kan worden, dat deze missie geslaagd is. Juist het eerste jaar dat er minder budget te verdelen is uit het Landschapsontwikkelingsplan zijn er zoveel aanvragen ingediend dat het beschikbare budget met ruim 10.000 euro werd overschreden. Dit betekende dat er kritisch gekeken moest worden of de aangevraagde projecten passen binnen het criteria van het Landschapsontwikkelingsplan en of deze geheel of misschien gedeeltelijk gehonoreerd konden worden. Een geluk bij een ongeluk is dat de Landschapsregeling van de provincie met een jaar is verlengd, waardoor projecten die binnen deze regeling passen daar naar toe verwezen konden worden. Ook kon er verwezen worden naar de subsidieregeling 'Burgerbetrokkenheid bij natuur, groen en landschap' van de provincie.
Dit alles met elkaar resulteerde er in dat het Algemeen Bestuur een Uitvoeringsprogramma Landschapsontwikkelingsplan 2018 aan het college van Aalten kon aanbieden. Het college geeft aan dat de projecten uit het plan goed aansluiten bij de doelstelling van het Landschapsontwikkelingsplan van de gemeente Aalten. De projecten hebben betrekking op soortenbescherming, biodiversiteit, landschapsversterking, landbouw, recreatie en toerisme, cultuurhistorie, educatie en participatie op het gebied van plattelandsontwikkeling. De indieners van de gehonoreerde projecten zijn hierover geïnformeerd en ontvangen het toegekende bedrag binnenkort op de rekening, zodat tijdig kan worden begonnen met de uitvoering van de projecten.

Voorwaarden
Als voorwaarden voor de definitieve toekenning vraagt de gemeente een inhoudelijk en financieel verslag. Dit is ook de reden waarom SAAP aan de indieners van de projecten een inhoudelijk en financieel verslag vraagt. Hiermee stelt SAAP een jaarverslag samen dat dan onder andere aan het college en de raadsleden wordt aangeboden. Het aanbieden van het jaarverslag 2016 gebeurde afgelopen jaar na afloop van de fietstocht welke als afsluiting van het 'SAAP-jaar' was georganiseerd door SAAP en Haarts Belang. Onder leiding van Anouk Richters van het PAN (Particlier Agrarisch Natuurbeheer) werd over de buurtschap Haart gefietst. Bij de verschillende landschapselementen werd gestopt en gaf Anouk uitleg over wat er was gerealiseerd. Aan deze fietstocht werd door een groot aantal raadsleden en andere geïnteresseerden deelgenomen, die zich hierdoor een goed beeld konden vormen, wat er in buitengebied was en nieuw gerealiseerd is.

Positief
De gemeente Aalten geeft aan het positief te vinden, dat de bekendheid van SAAP is vergroot en dat burgers en organisaties het SAAP weten te vinden. Door de ingediende aanvragen kritisch te beoordelen is het SAAP er in geslaagd een uitvoeringsprogramma samen te stellen dat binnen het begrote budget valt. Doordat er meer bekendheid is gegeven is er ook een grotere variatie in de ingediende projecten.

Projecten
In het Uitvoeringsprogramma 2018 zijn opgenomen: LTO bankenproject, LTO scholenproject, akkerrandenproject van OAB IJzerlo, Lintelo's Belang en de Werkgroep Akkerranden, StiVLA en ADW voor herstel Walfortpoort, De Ahof/Estinea voor vogelhuisjes en Dorpen in het Groen van Stichting Landschapsbeheer Gelderland.

Stichting SAAP
Stichting SAAP fungeert als een soort plattelandsraad, waarbij alle partijen die betrokkenheid hebben met het buitengebied zich kunnen sluiten. Uit het algemeen bestuur wordt een dagelijks bestuur van zes leden geformeerd, waarvan de leden afkomstig zijn uit LTO-Noord, Logiesverstrekkende bedrijven, gezamenlijke buurtbelangenverenigingen en het platform natuur & landschap. Het huidige algemeen bestuur bestaat uit vertegenwoordigers van de volgende organisaties: LTO-Noord, Logiesverstrekkende bedrijven Aalten, Oudheidkundige Vereniging Aalten-Dinxperlo-Wisch, Wildbeheerseenheid Aalten, de afzonderlijke buurtbelangenorganisaties (De Heurne, Heurne, Haart, Dale, Barlo, Lintelo, Ijzerlo, Klooster, Bredevoort), Nederlandse Bijenhoudersvereniging afdeling Aalten, Stichting Natuur & Milieu, Agrarisch jongerencontact, Plattelandsvrouwen, Werkgroep Aaltense Paden, Vogelwerkgroep Zuidoost-Achterhoek en StiVLA.

Afscheid Pim Leemreise
Tijdens de algemene vergadering van 30 november nam Pim Leemreise afscheid van het dagelijks bestuur. Vanaf de oprichting van stichting SAAP is Pim Leemreise hierbij betrokken geweest. Als dank voor zijn inzet kreeg hij door het SAAP en perenboom aangeboden. Pim blijft nog wel lid van het algemeen bestuur voor StiVLA.

Pim Leemreise neemt afscheid van het db van SAAP en krijgt een perenboom cadeau. Foto: Ina Somsen