Willy Walvoort - Het theehuisje in Bredevoort. Foto: Collectie Leo van der Linde
Willy Walvoort - Het theehuisje in Bredevoort. Foto: Collectie Leo van der Linde Foto:

Willy Walvoort overleden

AALTEN - Op 16 januari overleed op 82-jarige leeftijd Willy Walvoort uit Aalten.

Door Leo van der Linde

Willy was in zijn werkzame leven onderhoudsman bij de Vereniging Volkshuisvesting, later De Woonplaats. Hij is vooral bekend geworden door zijn mooie teken- en schilderkunst. De gecombineerde tekeningen van de drie Protestantse Kerken van de Gemeente Aalten prijken nog regelmatig in het blad Kerkvenster. Willy verbleef al enige tijd in een verzorgingshuis te Varsseveld. De uitvaart vindt in besloten kring plaats.

In een interview in 1999 vertelde hij: "Mijn grootste voorbeeld is de Achterhoekse schilder Piet te Lintum, de schilderende ambassadeur van de Achterhoek." Al vroeg liet hij blijken interesse te hebben in tekenen en schilderen. Zijn ouders zagen niet zoveel in het schilder- en tekentalent van hun zoon. "Een goed vak leren, waar je de kost mee kunt verdienen", vonden ze belangrijker. Meester Siebrands van de Openbare Lagere School in Aalten adviseerde Walvoorts ouders om hun zoon naar de Kunstacademie te sturen, dat werd het helaas niet. Om aan de kost te komen, volgde Willy na de lagere school de Technische School, de opleiding timmeren en metselen. Hierna bekwaamde hij zich in het vaktekenen. Als boekillustrator kreeg Walvoort bekendheid in 1995. Hij illustreerde de heruitgave van Henk Krosenbrinks roman: Het Beloofde Land. In 1997 illustreerde hij de omslag van Jos Wessels boek: 'Nazareth en zijn katholieken'. Dr. Wellink, president van de Nederlandsche Bank en geboren in Bredevoort, mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Bescheiden als hij was, vertelde Willy in een interview dat er niet overdreven veel talent nodig is om te kunnen tekenen en schilderen. "Als je er veel liefde en tijd in wilt én kunt steken, dan kom je een heel eind!"
Vele honderden tekeningen en schilderijen houden de herinnering aan deze kunstenaar 'levend'.


Nominaties voor Beste Boek Achterhoek en Liemers

ACHTERHOEK - De vijf nominaties voor de verkiezing Beste Boek Achterhoek en Liemers 2017 zijn bekend!

Voor de twintigste keer organiseren de Dialectkring Achterhook en Liemers, de Vrienden van de Streektaal Lochem e.u. en het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers de verkiezing van het Beste Boek Achterhoek en Liemers. Het Beste Boek wordt door een onafhankelijke jury gekozen uit de in 2017 uitgekomen boeken waarin de Achterhoek of de Liemers op enige wijze een rol spelen.

De vijf genomineerde boeken worden hieronder kort beschreven.
Huis & Habitat, Pieter en WillyPeter; auteur/fotograaf: Peter van Tuijl: Het leven van Peter en WillyPeter speelt zich af op een paar vierkante kilometer, dicht bij 'huis en haard' en verweven met de natuur. Dit fotoboek, aangevuld met korte teksten geeft een mooi beeld van de wereld van deze kunstenaars en kluizenaars.
Jaarboek Achterhoek en Liemers 41, De Reformatie in Achterhoek en Liemers; redactie: P. Bresser, L. van Dijk, W. van Heugten, W. Meijerman en A. Stern: Het 41e deel in de serie Jaarboek Achterhoek en Liemers is een bloemlezing over uiteenlopende onderwerpen die de historie en het cultureel erfgoed van de Achterhoek en Liemers belichten. Hoofdthema van dit deel is de Reformatie.
In het voetspoor van Heuvel, Meester Heuvel, filosoof en volkskundige; inspirator en schrijver, redactie: Henk Harmsen en Wim van Heugten: In veertien afzonderlijke artikelen worden allerlei aspecten die in Heuvels werk aan de orde komen uitgediept. Van zijn relatie met belangrijke filosofen van zijn tijd en zijn verhouding met de Rooms-Katholieke kerk tot het gebruik van dialect en de rol die muziek in zijn leven speelde.
De Wilde Planten in en om Zutphen, auteur: Kasper Reinink en fotografie: Kasper Reinink en André Jansen: Een overzicht van alle voorkomende wilde vaatplanten en mossen in en om Zutphen. Het boek is tevens een verslag van de voor- en achteruitgang van de flora en het geeft beheeradviezen. Geïllustreerd met vele foto's van kenmerkende plantensoorten.
Nieuwkijken, auteurs: Jack Weijkamp en Lucy Legeland: De auteurs doorkruisten van mei 2015 tot mei 2017 de Achterhoek en Liemers per trein, fiets, bus en te voet. De gedichten die uit deze tochten voortvloeiden zijn in de bundel Nieuwkijken bijeengebracht.
Op zaterdag 3 maart vindt tijdens een feestelijke bijeenkomst in theater De Brink te Zelhem de bekendmaking plaats van het 'Beste Boek 2017'. De bijeenkomst is tevens de start van de Boekenweek Achterhoek en Liemers. Informatie over het programma volgt nog.