Bloeiende akkerranden zijn een lust voor het oog en bieden voedsel aan bijen en insecten. Foto: Gerard te Hennepe
Bloeiende akkerranden zijn een lust voor het oog en bieden voedsel aan bijen en insecten. Foto: Gerard te Hennepe Foto:

Informatieavond door akkerrandenwerkgroep

AALTEN - De akkerrandenwerkgroep nodigt alle deelnemers aan het akkerrandenproject en andere belangstellenden uit voor de informatieavond over wildbloemen en akkerranden op donderdag 1 februari om 20.00 uur in verenigingsgebouw De Ringkamp aan de Huiskermatedijk 4 op de Haart.

Al een aantal jaren promoot en organiseert de akkerrandenwerkgroep in de gemeente Aalten de aanleg van kleine of grote percelen met wilde bloemenmengsels. De naam is akkerranden, maar het kunnen evengoed perceeltjes langs een weiland of langs een tuin zijn. De randen worden overal in de gemeente Aalten ingezaaid. De laatste jaren is er door de werkgroep specifiek een buurt of buurtschap benaderd om het akkerrandenproject bij de inwoners extra onder de aandacht te brengen.

De werkgroep tracht het aanleggen van akkerranden extra te promoten door voorlichting te geven op individuele basis, op beurzen in de gemeente en door bijeenkomsten te organiseren. Ook worden er educatieve voorlichting gegeven voor de oudste groep van de scholen in de deelnemende buurtschappen. Daaraan gekoppeld wordt soms samen met de kinderen een stukje akkerrand ingezaaid. De kinderen kunnen dan de hele zomer zien hoe de akkerrand bloeit en hoe de bijen en insecten de bloemen bezoeken.

Toenemend aantal deelnemers
Door de inspanningen van de akkerrandenwerkgroep is er een duidelijke stijging in het aantal deelnemers. In 2016 werd in de buurtschap IJzerlo een extra informatieavond gegeven en pakte de werkgroep Landschap en Recreatie van Ons Aller Belang IJzerlo dit op. Hetgeen resulteerde in een flink aantal deelnemers die alleen in IJzerlo zorgden voor 16.070 vierkante meter ingezaaide akkerrand. In 2017 organiseerde de werkgroep een soortgelijke informatieavond met een soortgelijk resultaat. Ook in de buurtschap Lintelo werd het project goed ontvangen en werd een flink aantal akkerranden van verschillende formaten ingezaaid.

Unieke samenwerking
De akkerrandenwerkgroep is een samenwerking tussen LTO, imkers, IVN, de Wildbeheereenheid en de Vogelwerkgroep. Voor de uitvoering ontvangt de akkerrandenwerkgroep al een aantal jaren via het SAAP een bijdrage uit het Uitvoeringsprogramma van het Landschapsontwikkelingsplan van de gemeente Aalten. De gemeente Aalten draagt het akkerrandenproject een warm hart toe en zaait zelf ook percelen in met wilde bloemenmengsels.

Fietstocht
Samen met de VVV wordt er vanaf 2013 gezamenlijk een Akkerranden-fietsroute uitgegeven. Jaarlijks wordt daarvoor in een gebied waar veel nieuwe akkerranden zijn ingezaaid een fietsroute uitgezet, welke bij de kantoren van de VVV verkrijgbaar is. Naast de bijdrage aan de flora en de fauna, en het bevorderen van de biodiversiteit, zijn de akkerranden op deze manier ook een lust voor oog van niet alleen de bewoners van het gebied, maar ook voor de toeristen die graag in onze mooie omgeving een fietstocht maken.

Haart en Klooster
Na de buurtschappen IJzerlo en Lintelo wil de werkgroep het zaaien van wildbloemen in akkerranden dit jaar in de buurtschappen de Haart en het Klooster extra onder de aandacht brengen. Daarom organiseert de werkgroep de informatieavond op 1 februari in De Ringkamp. Hiervoor worden huidige deelnemers en geïnteresseerden uitgenodigd. Deze avond zal Gert Rougoor een presentatie geven over de akkerranden vroeger en nu en zal Meike Prollius van de VVV vertellen over het belang van de akkerranden voor de recreatie. Jan Steverink informeert over de subsidiemogelijkheden voor de agrariër en Herman Renderink vertelt over de toepassing van bloemranden in plaats van spuiten en grondbewerking. Hierna zullen de sprekers deelnemen in het forum, dat de vragen van de aanwezigen zal beantwoorden.
Wie verhinderd is, maar wel graag geïnformeerd wil worden, kan dat doorgeven via een mail naar g.h.rougoor@kpnmail.nl of tel. 06 254 160 26 (Gert Rougoor) of 0543 478 771 (Henk Obbink).

Bloeiende akkerranden. Foto: PR