Dien (82) en haar achterkleinkind Suze (2) in opperste concentratie. Foto: Karin Stronks
Dien (82) en haar achterkleinkind Suze (2) in opperste concentratie. Foto: Karin Stronks

Dien (82) naar gym met achterkleinkind Suze

AALTEN – De tweejarige Suze gaat elke week met haar opa en neefjes Twan en Luuk naar Athos peutergym in de Aladnahal. Opa Arjan Luiten neemt sinds kort tijdelijk de gymlessen van leidster Ingelot over omdat zij in verwachting is. "Drie peuters in de gaten houden en lesgeven is wat lastig, daarom heb ik mijn moeder Dien ingeschakeld! Zij helpt Suze tegenwoordig tijdens de gymlessen, het gaat hartstikke goed, mijn moeder en haar achterkleindochter Suze vinden het allebei prachtig", glimlacht Arjan.

Door Karin Stronks

Het is woensdagochtend kort voor negenen. Een grote groep peuters komt met vaders, moeders, opa's en oma's naar de Aladnahal voor peutergym. Het is een gezellige boel in de sporthal, allerlei toestellen staan klaar, de peuters rennen rond, klimmen in de touwen, lopen met hulp van hun begeleiders over de balk, spelen met een hoepel.

Iets over negen roept leider Arjan Luiten de groep bij elkaar en de gymgroep gaat in een grote kring op de mat zitten. In onvervalst Achterhoeks dialect geeft Arjan aan dat deze les het thema 'balans' heeft meegekregen en als intro zet hij het lied 'Deze vuist op deze vuist' in.

De grote groep zingt vrolijk mee en vele vuisten worden opgestapeld. Na nog een liedje, het volgens Arjan naoorlogse 'Op een grote paddenstoel', beginnen de peuters met mama's, papa's, oma's, opa's en één overgrootmoeder met de eerste balansoefening: het lopen, kruipen en springen over een denkbeeldige balk, een dikke streep op de grote veerkrachtige vierkante mat. De hele groep geniet zichtbaar van het samen gymmen, de peuters stralen en hun begeleiders ook.

Arjan legt uit: "Elke week haal ik mijn kleinkinderen op om naar peutergym te gaan. Ze staan volgens hun ouders al te popelen om mee te gaan. 'Waar blijft opa nou' is een veelgehoorde opmerking van de peuters! Omdat ik tijdelijk de lessen heb overgenomen van Ingelot omdat zij zwanger is, kan ik niet meer volop aandacht aan mijn kleinkinderen besteden. Daarom heb ik mijn moeder Dien gevraagd of zij mee wil gaan om te helpen. Ze is 82 jaar, haar achterkleindochter Suze is twee en ze doen het prima samen, ze komen allebei mooi in beweging."

Er zijn meer oma's en opa's die samen met hun kleinkinderen komen gymmen. "Veel ouders werken tegenwoordig en als peuters dan met hun grootouders komen is dat een prima oplossing. Het is toch prachtig dat oma's en opa's hun kleinkinderen peutergym cadeau doen. Deze groep hoort bij Athos, maar ook bij de gymnastiekverenigingen Prinses Margriet van Bredevoort, SSS Irene uit Lintelo en Aktief in IJzerlo wordt peutergym gegeven. Ik vind het heel leuk om voor deze grote groep te staan en leer ze nog iets extra's: het Achterhoeks dialect", grijnst Arjan Luiten.