De kabouterdeurtjes die men tijdens de verhalenroute tegenkomt. Foto: Gerwin Nijkamp
De kabouterdeurtjes die men tijdens de verhalenroute tegenkomt. Foto: Gerwin Nijkamp

Bijzondere verhalenroute door Bredevoort

AALTEN - De gemeente Aalten heeft vanuit het Naoberfonds geld beschikbaar gesteld om een verhalenroute in Bredevoort mogelijk te maken. Initiatiefnemers Manon Wensink-Veenhuis en Joske Elsinghorst zijn hiermee erg gelukkig.

Zij streven ernaar om begin april 2018, rond Pasen, een boekje uit te brengen waarin inspirerende verhalen uit Bredevoort zijn opgenomen. De verhalenroute wordt in een kabouterthema uitgewerkt.

Joske zorgt voor de teksten en Manon voor de illustraties. "Kabouters worden meestal erg oud en kunnen daarom heel goed vertellen hoe een plaats zich heeft ontwikkeld in de loop van de eeuwen. Zo kan een stukje van de historie op een aansprekende manier worden overgedragen naar een volgende generatie."

De wandelroute die ook in het boekje wordt opgenomen, stuurt de wandelaars langs vrijwilligersinitiatieven en historische locaties in Bredevoort. Deze mogen volgens Manon en Joske namelijk nog veel meer in het zonnetje worden gezet.
"Het project draait om het zichtbaar maken van alles wat er al is, in Bredevoort en omgeving. We willen wandelaars leren kijken naar details en hen inspireren door de prachtige mensen en plekken die we onder handbereik hebben in ons stadje!", alsdus een enthousiaste Manon. Er hebben zich meerdere vrijwilligers gemeld die meedenken over de route en locaties. Zo wordt het echt een project voor en door inwoners.
Herkenning
"In de wandeling kom je kleine houten kabouterdeurtjes tegen. De meeste daarvan zijn ontworpen door de basisschoolleerlingen van 't Bastion. Bij de meeste deurtjes mag je zelf verzinnen wie er woont, maar bij vijftien deurtjes staat er in het boekje een gedichtje en speciale tekening. Daarmee leer je de kabouter kennen die er woont. En de oplettende lezer vindt vast paralellen tussen de kabouters waar over gesproken wordt en (oud-)inwoners van Bredevoort!"

Joske en Manon hebben de afgelopen maanden namelijk veel berichten mogen ontvangen van mensen die een ander hebben genomineerd om 'tot kabouter gemaakt te worden'. Zij gunnen hun vriend, familielid, buurman of kennis een eerbetoon in deze route, omdat hij of zij zich inzet voor de leefbaarheid, veel vrijwilligerswerk doet of een bijzonder levensverhaal heeft.
Wie ook iemand wil nomineren, kan dat nog doen tot 1 februari via kabouterroutebredevoort@gmail.com of facebook.com/kabouterroute Bredevoort.

De komende maanden werken de initiatiefnemers de verhalen verder uit en werken ze ook de samenwerking met de VVV, het Ambthuis, kinderdagverblijven, ondernemers en andere partijen verder uit. Vanaf april kunnen inwoners en toeristen door de route en het boekje Bredevoort met een heel frisse blik bekijken. Via de bovengenoemde facebookpagina kunnen lezers de ontwikkelingen heel direct volgen.