Peter Kreykamp en Sander Lensink met hun 'Hauto'. Foto: Kristel te Bokkel
Peter Kreykamp en Sander Lensink met hun 'Hauto'. Foto: Kristel te Bokkel Foto:

'Hauto' van Kreykamp en Lensink klaar voor Barrelchallenge

AALTEN – Voor de derde respectievelijk vierde keer staan Peter Kreykamp en Sander Lensink op zondag 28 januari aan de start van de Barrelchallenge. Met de 'Hauto' trekken zij vanuit Emmen door Europa om op 2 februari aan te komen in Oostenrijk.

Door Kristel te Bokkel

De Barrelchallenge is een tocht van ongeveer 3500 kilometer door Europa die men kan doen met een auto van voor het jaar 2000. Men kan dus alleen mee doen met een echt barrel. En het liefst heeft deze zo min mogelijk geld gekost. Dit jaar gaat de tocht van Emmen, via Duitsland, Italië en Slovenië naar Oostenrijk.
Lensink: "Het leuke van de tocht is dat je de autobanen vermijdt. Je ziet dus echt wat van de omgeving. Elke ochtend krijg je de route voor die dag maar het rijden zelf is voor ons niet het doel. Het gaat ons echt om de lol. Tussendoor zullen we ook vaak genoeg stoppen om bijvoorbeeld samen met een van de andere teams wat te gaan eten."

Toch zit er wel degelijk en competitief onderdeel in de Barrelchallenge. Het de bedoeling dat er via checkpoints gereden wordt en er kunnen opdrachten worden gedaan waarmee punten binnengehaald worden voor een prijs. Kreykamp: "Het zijn altijd een beetje maffe opdrachten. Die net wel of net niet te doen zijn. Zo was er een keer de opdracht om de auto twee meter boven de grond te laten zweven." Lensink: "Ook was er een keer de opdracht om in het stadje Mora (Zweden) waar we toen waren, op de foto te gaan met een doos diepvrieskroketten van Mora. Die vind je daar niet. Toen was er een team zo slim geweest om zo'n doos mee te nemen vanuit Nederland. Die haalden de opdracht dus wel."

Vorig jaar verkleedden de mannen zich als Mario en Luigi en wonnen daarmee de originaliteitsprijs. Niet alleen het uiterlijk sloot aan bij deze twee karakters, maar ook de streken die Lensink en Kreykamp uithaalden. Lensink: "We gooiden bijvoorbeeld met bananenschillen, net zoals Mario en Luigi dat doen. Ook hadden we plastic munten laten maken, die we overal achterlieten om te laten zien dat wij geweest waren."
Ook dit jaar doen de mannen een gooi naar de originaliteitsprijs. Lensink: "De auto bouwden we, met hulp van zo'n tien sponsoren, om tot een 'hauto' en dit jaar gaan we verkleed als Barney en Fred uit de Flinstones. De organisatie kwam onze munten vorig jaar overal tegen en heeft ons gevraagd dit jaar geen plastic munten mee te nemen. Die plastic munten hebben we niet, maar we hebben wel houten…"

Dit jaar zijn er zo'n 245 teams die mee doen aan de Barrelchallenge met in totaal zo'n 600 deelnemers. Dat is ook een van de redenen waarom de mannen denken dat ze niet uit gaan vallen. Kreykamp: "Vorig jaar zijn er maar vijf of zes auto's uitgevallen." Lensink: "Er zijn eigenlijk altijd heel wat mensen die automonteur of hobbyist zijn. Er is dus altijd wel iemand die kan helpen bij pech onderweg. En omdat de auto van voor 2000 is, is deze ook nog niet zo geavanceerd. Het is een beetje klus spul, wat het wel leuk maakt."
Via Facebook zijn het team en de Barrelchallenge te volgen.


www.facebook.com/Slump-Aalten-668-The-Neighbours-of-the-Beast


Zoekplaatje: wie herkent deze plek?

AALTEN - Een bekende plek in het dorp Aalten, waar wel het één en ander is veranderd. Wie heeft er informatie over? Reacties zijn welkom bij: redactie@aaltensnieuws.nl Ook kan men contact opnemen met: Leo van der Linde, Bilderdijkstraat 24, 7121 VL Aalten, tel. 0543 - 472571.

Foto: Collectie Leo van der Linde