Madelief met Napoleon. Foto: Cettela Slootmans
Madelief met Napoleon. Foto: Cettela Slootmans Foto:

Aaltense voor vierde keer
kampioen kring Achterhoek

Madelief van de Put: 'Voor het paardrijden zet ik alles opzij!'

Door Cettela Slootmans

AALTEN - Dressuuramazone Madelief van de Put uit Aalten is wederom bezig met een succesvol seizoen. Met haar pony Napoleon wordt ze voor de vierde keer kampioen van kring Achterhoek, ditmaal in de klasse Z1. De zeventienjarige heeft momenteel een tussenjaar en focust zich volledig op de dressuursport. "Voor het paardrijden zet ik alles opzij!"

Op jonge leeftijd ontstaat bij Madelief de interesse voor paarden. Niet gek, met een oudere zus en moeder die paardrijden. Zoals vele kinderen begint Madelief op een shetlandpony, waarna snel de overstap wordt gemaakt naar de eerste wedstrijdpony genaamd Goldie. Goldie wordt te klein en er volgt een nieuwe pony die helaas plots overlijdt.

Napoleon en Madelief: al drie jaar samen succesvol

Op dat moment, drie jaar geleden, komt de schimmelpony Napoleon in zicht. Napoleon is een jonge pony en nog onbeleerd. Madelief leidt de schimmel zelf op en brengt de pony succesvol in de verschillende dressuurklasses uit. Hierbij wordt Van de Put meerdere keren kringkampioen en kwalificeert ze zich voor Outdoor Gelderland. Ook op de Nederlandse kampioenschappen worden met een vijfde en achtste plek goede resultaten behaald. Sinds dit seizoen komt de combinatie uit in de op een na hoogste dressuurklasse bij de pony's, de klasse Z1.

Trainen loont
"Af en toe lukken de oefeningen van het Z1 nog niet helemaal, maar Napoleon ontwikkelt zich goed en verbetert gedurende het seizoen." vertelt de kersverse kringkampioen, die zich op mag gaan maken voor de Gelderse kampioenschappen eind januari. "Dit seizoen wil ik echt de puntjes op de i zetten en veel trainen om dit jaar de overstap naar het Z2 te kunnen maken."

Om de overstap naar deze hoogste dressuurklasse te maken gaat Madelief zeer serieus te werk. Ze traint haar pony met een trainingsschema waarbij er rekening gehouden wordt met wedstrijden, zodat er op de juiste momenten gepiekt wordt. Daarnaast werkt ze aan haar fysieke gesteldheid met balansoefeningen en touwtje springen. Ook traint ze met een FlexChair. Hierbij wordt er aan de houding en zit van een ruiter/amazone gewerkt. "En dat loont. Want Madelief heeft vrijwel altijd een 8 voor houding en zit", vertelt moeder Femke trots.

Motivatie en inspiratie
Madelief blijft voor dit alles gemotiveerd omdat ze steeds beter wil worden. Ze geeft aan dat hiervoor goede instructie noodzakelijk is. Deze instructie krijgt ze wekelijks van Arnold Veldhoen via de beloftetrainingen voor de provincies Gelderland/Flevoland en ze gaat regelmatig naar België om te trainen bij John Tijssen. Ook vertelt ze over de rol van haar familie. "Zonder mijn familie die me in alles steunt is dit niet mogelijk."

Onmisbaar op de weg naar succes is om plezier te hebben in wat je doet. Dit plezier haalt Madelief onder meer uit haar pony Napoleon.
"Hij is super braaf en werkwillig. Hij heeft veel looplust en is toch nuchter. Het is de perfecte pony!" Daarnaast geeft het voldoening om resultaat te zien op wedstrijden. "Ik heb zelf alle oefeningen aangeleerd en dan is het mooi om daarvoor op wedstrijden een goed cijfer te krijgen."

Door de geleverde prestaties heeft de amazone verschillende sponsoren. Zo wordt ze onder andere gesponsord door Fira Horses. Dit merk sponsort naast Van de Put meerdere (inter)nationale ruiters, waaronder het eventingteam van olympiër Tim Lips.

Een groot voorbeeld voor Madelief is de Britse Charlotte Dujardin, de olympisch dressuurkampioene van Londen en Rio de Janeiro. "Ik vind Charlotte heel mooi rijden. Ze rijdt heel rustig en de paarden hebben altijd de oren naar voren."

Dat de paarden met plezier hun werk doen, vindt de Aaltense heel belangrijk. Zodoende komen haar paarden dagelijks in de wei om te ontspannen en gaat ze op buitenrit om de training niet eentonig te laten worden.
Toekomstdromen
In de toekomst wil Madelief succesvol Z2 starten met Napoleon, haar jonge pony Nintendo voor het eerst uitbrengen en de overstap maken naar de paarden.

Hierbij heeft ze een grote wens: "Ik zou heel graag internationaal willen rijden. Rijden op Jumping Amsterdam, Indoor Brabant of in Aken lijkt me heel erg gaaf." Naast de paarden vindt de amazone school belangrijk. Aankomend jaar start ze de opleiding Equine Business & Sports. "Het organiseren van paardenevenementen of schrijven over paarden lijkt me leuk. Ik zie mezelf wel als fotograaf op wedstrijden rondlopen."

Madelief van de Put: 'Je pony moet je maatje worden!'

Als tip voor alle ponyruiters geeft Madelief dat je plezier moet hebben in wat je doet en dat je het zelf moet willen. Ook dien je een combinatie met je pony te worden. "Je pony moet je maatje worden, ik ben er echt ontzettend gek mee!"


Profiel
Naam: Madelief van de Put
Geboortedatum: 29 mei 2000
Geboorteplaats: Aalten
Opleiding: tussenjaar, vanaf september HBO Equine Business & Sports
Pony's: Napoleon (Z1) en Nintendo