Schermen: een sport voor iedereen. Foto: Cettela Slootmans
Schermen: een sport voor iedereen. Foto: Cettela Slootmans Foto:

Schermen in Aalten: snelle sport voor iedereen

AALTEN - De schermsport wordt al enkele jaren onder de aandacht gebracht bij de jeugd op de jaarlijkse sportdag, maar sinds dit voorjaar is er daadwerkelijk de mogelijkheid om te leren schermen in Aalten. De lessen worden verzorgd door de voormalige bondscoach Rorik Janssen. De trainingen staan garant voor het ontwikkelen van coördinatie en snelheid. Iedereen die de interesse heeft in de schermsport is welkom.

Door Cettela Slootmans

Schermen is een vechtsport waarbij het doel is de tegenstander te raken zonder zelf geraakt te worden. Bij het raken van de tegenstander is er op verschillende manieren punten te verdienen, onder andere afhankelijk van de discipline binnen het schermen: degen, floret of sabel.

Rorik Janssen
Trainer Rorik Janssen begint op jonge leeftijd met schermen in Haarlem. In zijn carrière wordt hij vijf keer Nederlands kampioen waarna een minsten zo succesvolle loopbaan als schermcoach volgt. Tientallen van zijn leerlingen plaatsen zich voor finales van wereldbekers en wereldkampioenschappen. Ook is hij tussen 2005 en 2008 de Nederlandse bondscoach voor de schermdiscipline floret. Vervolgens start Janssen in 2009 de Maestro's Klup. Vanuit deze club worden lessen, grote toernooien en trainingskampen georganiseerd en sinds dit voorjaar de lessen in Aalten.

Voor alle leeftijden
De trainingsgroep in Aalten is momenteel een groep beginnende schermers bestaande uit verschillende leeftijdscategorieën. Tijdens de training is er veel aandacht voor coördinatie, balans, ritme, het oefenen van technieken en het duelleren met elkaar. Zowel de jonge basisschoolkinderen als de volwassenen voeren met enthousiasme de verschillende opdrachten uit. Om goed te leren schermen is beginnen op een jonge leeftijd niet belangrijk. Janssen: "De schermers die boven komen drijven zijn vaak niet de mensen die op zeer jonge leeftijd zijn begonnen, maar later zijn ingestroomd. Zij worden beter omdat ze het zelf willen."

Eigenschappen
Als belangrijke eigenschappen van een schermer noemt Janssen analytisch kunnen denken, een vechtersmentaliteit en snelheid. "Veel mensen zeggen dat je al een snel reactievermogen moet hebben als je wilt leren schermen. Dat klopt niet, dat reactievermogen ontwikkel je juist mét schermen. Daarnaast leer je om gedurende een schermduel door te zetten. Dit doorzettingsvermogen zal van pas komen op andere momenten in het leven."
Een vooroordeel over de schermsport is dat het gevaarlijk of pijnlijk is. Echter zijn er volgens de statistieken zelden blessures. Ook gelden er steeds strengere eisen voor de veiligheidsmaterialen die schermers dragen, wat de veiligheid bevordert.

Een van de deelnemers is de vijftienjarige Judith Mateman. Zij schermt sinds afgelopen zomer met veel plezier in deze trainingsgroep. "Het is een sport waarbij je veel moet kunnen. Je moet veel nadenken en het hele spel snel zijn." Daarnaast vindt ze het leuk dat je met een rechtstreekse tegenstander te maken hebt die je te slim en te snel af moet zijn. Bovendien kun je tegen vrijwel iedereen duelleren: "Het maakt het niet uit of je klein of groot bent en of je tegenstander man of vrouw is."

Proeflessen
Iedereen die geïnteresseerd is in de schermsport is van harte welkom om een keer binnen te lopen. Voor een schermuitrusting wordt in het begin gezorgd. De lessen vinden elke woensdag plaats van 17.00 tot 19.00 uur in de Aladnahal in Aalten. Voor verdere informatie kan gemaild worden naar info@maestros-klup.org.