Rekenkamercommissie heeft functioneren gemeenschapshuizen onderzocht

WINTERSWIJK – In het Rondetafelgesprek (RTG) Samenleving werd op dinsdag 9 januari voor het eerst in het openbaar het rapport "Maatschappelijke energie onder dak. Gemeenschapshuizen in Aalten" besproken. Het is op verzoek van de gemeenteraad opgesteld door de Rekenkamercommissie van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk. In de gemeente zijn negen gemeenschapshuizen, die een verschillend karakter hebben. De Rekenkamercommissie heeft het functioneren bekeken en doet aanbevelingen hoe de gemeenschapshuizen versterkt kunnen worden. Belangrijke vraag daar bij is hoe ze een belangrijkere rol kunnen spelen bij de uitvoering van taken van de gemeente.

Door Bernhard Harfsterkamp

De gemeenschapshuizen de Markerink in Barlo, de Ringkamp op de Haart en D'n Heurnsen Tref zijn vooral gericht op gezamenlijke recreatieve activiteiten. In 't Dorpshuus IJzerlo en in 't Romiendal in Dale wordt ook aandacht besteed aan de uitvoering van taken uit het Sociaal Domein (Wet Maatschappelijke Ondersteuning, Participatiewet), die vooral gericht zijn op ouderen. In de Kulturhusen in Lintelo, Dinxperlo en Bredevoort wordt nog een stap verder gezet door een gezamenlijke aanpak met andere partners. De Hofnar in Aalten, waar ook commerciële activiteiten plaats vinden, is ook een gemeenschapshuis. Het beleid van de gemeente is dat activiteiten niet worden gesubsidieerd. Wel heeft de gemeente bijgedragen aan investeringen in de verschillende huizen. Bij de discussie daarover kwam al eerder ter sprake of een jaarlijkse bijdrage in de exploitatie wenselijk en noodzakelijk zou zijn. Die vraag zal zeker in de gemeenteraadsvergadering van 23 januari besproken worden, wanneer het rapport van de Rekenkamercommissie op de agenda staat.

Serieuze gesprekspartner zijn
Tijdens het inspreken in de RTG samenleving werd in ieder geval duidelijk dat de Kulturhusen in Bredevoort en Lintelo behoefte hebben aan extra financiering. Ap te Winkel van het Kulturhus Bredevoort zei in grote lijnen de aanbevelingen in het rapport te onderschrijven. Hij heeft echter zorgen over het vervolg en de snelheid. Al in een brief in 2015 heeft hij aandacht gevraagd voor het uitvoeren van maatschappelijke doelen uit het Sociaal domein. Het Kulturhus wil daar meer in betekenen, maar heeft daar ook ondersteuning bij nodig. Een antwoord daarop is nog niet gekomen. Ook nu is er na het opstellen van het rapport nog steeds geen overleg met de gemeenschapshuizen geweest. Te Winkel wil nu graag snel afspraken maken met de gemeente over de maatschappelijke taken en wat daar tegenover kan staan. "Wij willen een serieuze gesprekspartner zijn." Ook Herbert Nijland van het Kulturhus Lintelo vond dat tegen over die taken, die het Kulturhus al uitvoert, een vergoeding moet staan.

Na uitspraak raad aan de slag
Wethouder Henk Rijks legde uit waarom het allemaal zo lang heeft geduurd. Eerst moest de gemeente zelf in beeld hebben hoe de nieuwe taken in het Sociaal domein uitgevoerd moesten worden. "De vraag hoe we de gemeenschapshuizen daarbij zouden betrekken was voor later." De wethouder had al wel eerder kunnen antwoorden, maar de gemeenteraad koos er voor om eerst een onderzoek te laten doen. Nadat de raad er een uitspraak over heeft gedaan gaat de wethouder aan de slag om de rol van de gemeenschapshuizen en de financiering daarvan uit te werken. De wethouder zei dat dan eerst gekeken zal worden wat de huizen zelf kunnen doen en waar de gemeente kan ondersteunen. "Als blijkt dat er niet genoeg geld beschikbaar is zal de raad geld beschikbaar moeten stellen." De raad wordt wel aanbevolen de conclusies en aanbevelingen uit het rapport over te nemen. Een van die aanbevelingen is dat tegenover een bijdrage aan een maatschappelijk doel een financiële bijdrage moet staan.


Aaltense Uitdaging wil graag
structurele subsidie

AALTEN – Burgemeesters en Wethouders stellen de gemeenteraad voor om de subsidie aan de Aaltense Uitdaging tijdelijk te verlengen. In 2018 zal de organisatie nog 10.000 euro krijgen en in 2019 5000 euro. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de subsidie na drie jaar stop gezet zou worden, want die was bedoeld voor de opbouwfase. Vanaf 2018 zou de Aaltense Uitdaging financieel op eigen benen moeten staan. B en W wil nu toch tijdelijk extra subsidie geven, omdat er anders een te grote kans is "dat dit maatschappelijk waardevolle en veelbelovend initiatief voortijdig eindigt". De Aaltense Uitdaging had voor 2018 en verder een structurele subsidie van 10.000 euro aangevraagd. B en W denkt dat de tijdelijke verlenging voldoende is . De komende twee jaren kunnen dan gebruikt worden om financieel zelfstandig te worden.

Door Bernhard Harfsterkamp

De Aaltense Uitdaging is er opgericht om vragen een problemen van verenigingen en maatschappelijke organisaties op te lossen. Dat gebeurt door een geschikt bedrijf te zoeken, die kan helpen bij de oplossing. Daarbij gaat het niet om financiële hulp voor verengingen. Bedrijven stellen materiaal of deskundigheid beschikbaar. In drie jaar heeft de Uitdaging een plek veroverd in de Aaltense samenleving. Er zijn allerlei zogenaamde "matches" gemaakt tussen bedrijven en verenigingen. Bij de organisatie en uitvoering hiervan speelt manager Ellen van Minnen een belangrijke rol. Zij is de enige die voor haar werk betaald krijgt. Zij krijgt echter niet alle uren betaald, vertelde voorzitter Antoon van Weezel. Het werk van de manager opvangen met vrijwilligers kan niet, zei hij bij het inspreken in het Rondetafelgesprek Samenleving. "De manager is de spin in het web van de Uitdaging met veel contacten. Dit vraagt om bepaalde kwaliteiten, inzet en verantwoordelijkheden, die niet van een vrijwilliger verwacht kunnen worden." De kosten daarvan zijn de grootste post in de begroting.

Steun gemeente blijft nodig
Van Weezel vertelde dat de kosten van de Aaltense Uitdaging jaarlijks 25.000 euro bedragen. "De verzochte subsidie dekt nog niet de helft van de kosten. Om de exploitatie rond te krijgen, hebben we op dit moment steun van veertien vrienden vanuit het bedrijfsleven." Hij heeft vertrouwen dat dit zo blijft, maar gaf aan dat 10.000 euro van de gemeente wel nodig is om de organisatie overeind te houden, omdat het niet lukt alle kosten door anderen te laten betalen. Het argument van B en W dat een structurele subsidie er toe kan leiden dat "maatschappelijke partners van het initiatief gaan afhaken 'omdat de gemeente toch wel betaalt' is volgens Van Weezel niet van toepassing. Hij is ervan overtuigd dat de financiële steun van de vrienden uit het bedrijfsleven blijft. "Ook is het van belang te weten dat we vanuit het bedrijfsleven niet enkel financiële steun, maar ook hulp door vrijwilligers en aanbod in de vorm van materiaal, diensten en mankracht krijgen. De bijdrage van de gemeente is en zal dus nooit de enige inkomstenbron zijn."

Als de gemeente bij het besluit blijft, zal de Aaltense Uitdaging voor 2019 en daarna opnieuw subsidie moeten aanvragen. Dat wil hij het liefst voorkomen. De gemeenteraad neemt over het voorstel van B en W in de raadsvergadering van 23 januari een besluit.


Worshipavond met Reyer

AALTEN - Op zondagavond 4 februari zet de Gemeente voor Christenen de Meiberg haar deuren open voor alle belangstellenden die graag een muzikale avond willen beleven met prachtige worshipliederen van Reyer. De worshipavond begint om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur, aan de Meiberg 23 in Aalten. Aan deze avond verleent Reyer van Drongelen zijn medewerking. Reyer is een fulltime muzikant die al een aantal jaren actief is in de christelijke muzikale wereld en bekend vanwege zijn bijdrage op de EO Jongerendag en zijn samenwerking met Paul Baloche en Martin Smith. Het lied 'Ik zie het kruis van mijn Verlosser' zal bij menigeen bekend zijn. Entree gratis; vrije gift welkom.