Jade (op de Lego-aap) en Maureen, met de mooie prijs die zij in ontvangst mochten nemen van Marcel Geling. Foto: PR
Jade (op de Lego-aap) en Maureen, met de mooie prijs die zij in ontvangst mochten nemen van Marcel Geling. Foto: PR Foto:

Oplossing zoekplaatje

BREDEVOORT - Het zoekplaatje van dinsdag 9 januari, de ansichtkaart, is ruim honderd jaar oud, komt uit 1906. Toch is dit prachtige pand wel herkenbaar. De voorkant ziet er nu wel wat anders uit. In 1906 beschikte dit pand over een prachtig balkon. Bij de restauratie van dit pand wil men het oude balkon in dezelfde stijl terugbrengen. We zien hier de Prinsenstraat en een gedeelte van 't Zand met Huize St. Bernardus.

Ria Onnink-Fles: "We zien hier de Prinsenstraat en Huize St. Bernardus. Links van dit tehuis zien we het tabakswinkeltje van Te Selle, oom Hendrik en tante Leida, oom en tante van mijn moeder. Ik heb mooie en lieve herinneringen aan die mensen." Hendrik en Leida te Selle kwamen in september 1991 landelijk in het nieuws. Het echtpaar was in dat jaar liefst 75 jaar getrouwd. De kamerheer van koningin Beatrix overhandigde het 75-jarig echtpaar Te Selle namens de vorstin een taart.

Huize St. Bernardus is gebouwd in 1764. Jan Satink, luitenant-kolonel in het Staatse leger van het 'Regiment Nationalen 7' liet een huis bouwen op het terrein van de voorburcht van het kasteel Bredevoort. De familie Satink was via een huwelijk verbonden met de familie Roelvink. Deze erfde uiteindelijk in 1800 het gehele bezit van de Satinks. In 1897 kocht Hermann Schepers het huis die het doorverkocht aan pastoor Bernardus Mulder, die een ziekenhuis wilde stichten. De bisschop van Osnabrück had toestemming verleend aan de Zusters Franciscanessen van Thuine om die taak op zich te nemen. Zo ontstond het Rooms-Katholiek Sanatorium St. Bernardus dat tot 1934 zou blijven bestaan. Vanaf dat jaar werd het gebouw in gebruik genomen als bejaardentehuis. In 1938 werden de zusters van Thuine opgevolgd door de zusters van St. Jozef uit Amersfoort. Vanaf 1970 werd de verzorging door leken overgenomen. De zusters van St. Jozef verlieten Bredevoort in 1985 definitief. De jaren daarna was het voortbestaan van de ouderenzorg in Bredevoort onzeker, totdat in 1988 geld beschikbaar kwam voor renovatie en uitbreiding van het gebouw. Vanaf dat jaar zetelde de Stichting Verzorginstehuis St. Bernardus in het monumentale huis. De bejaardenzorg werd in 2009 verplaatst naar een nieuwbouw-locatie: het Ambthuis. Jos Betting en Nicole Prinsen werden de nieuwe eigenaar van St. Bernardus. In 2015 kreeg het een horecabestemming. Momenteel is er een ijssalon en friterie gevestigd in het pand. Er zijn nog meer plannen voor invulling van dit monumentale pand, zoals een bed & breakfast.


Twee prijswinnaars bij vossenjacht

AALTEN - In de kerstvakantie konden kinderen diverse grote Legobouwwerken zoeken in het centrum van Aalten. Deze vossenjacht werd georganiseerd door Intertoys in Aalten. Bij elk bouwwerk stond een letter. Alle letters samen vormden een zin, die kon worden ingeleverd op een deelnameformulier, om kans te maken op leuke prijzen. De Lego-vossenjacht was een groot succes. Ruim 300 kinderen waren druk met het zoeken van de bouwwerken. Vaders, moeders, opa's en oma's, lopend of op de fiets. Uit de ruim 300 deelnemers zijn twee prijswinnaars getrokken. Jade Folkers en Maureen Hagemann waren de gelukkige winnaars van een fraaie Lego-prijs.