De organisatoren van de Borghman Ronde van Bredevoort.  Foto: Leo van der Linde
De organisatoren van de Borghman Ronde van Bredevoort. Foto: Leo van der Linde Foto:

Nieuwjaarsreceptie met uitreiking Pompe

BREDEVOORT - Vrijdagavond was de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie in 't Grachthuys Bredevoort. Naast het uitwisselen van wensen voor het nieuwe jaar werd ook De Pompe uitgereikt: een wisseltrofee voor een vrijwilliger of een groep vrijwilligers die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het stadje.

Door Leo van der Linde

Voorzitter Ab te Winkel van de Stichting Beheer Kulturhus Bredevoort heette allen van harte welkom. Namens de gemeente Aalten waren de wethouders Ted Kok en Henk Rijks aanwezig en een diverse raadsleden. De opkomst was groot.

Er volgde een powerpointpresentatie met een overzicht van allerlei activiteiten over het afgelopen jaar. Hieruit werd duidelijk dat Bredevoort beslist geen ingeslapen stadje is, het bruist er van vele activiteiten. Met name allerlei activiteiten in de Koppelkerk zorgden voor een opleving in Bredevoort. Wethouder Ted Kok ging in op allerlei ontwikkelingen voor het stadje in het nieuwe jaar. Hij is positief over de woningbouw en de toekomst van een nieuwe supermarkt in het stadje. Ook memoreerde hij de vele activiteiten die gepland staan: concerten, lezingen, exposities, Tegenlicht Meet Up, boekenmarkten en allerlei sportactiviteiten.

Het was het tiende jaar dat De Pompe werd uitgereikt. Genomineerd waren Corine Lankhof, onder andere voor haar inzet voor Bredevoorts Belang, Mobiel Gedeeld en de Borghman Ronde. Verder de initiatiefnemers van de Borghman Ronde van Bredevoort voor het opzetten van deze nieuwe activiteit in het stadje. Ook de organisatie van de Kerstmarkt Bredevoort was genomineerd. De vrijwilligers van het Ambthuis waren genomineerd, evenals Jan van Zuidam, voor zijn jarenlange inzet voor Bredevoorts Nieuws. Ook genomineerd was de Activititeitencommissie van Prinses Margriet, voor het organiseren van allerlei acties die het geld opleveren dat heel belangrijk is voor het voortbestaan van deze gymnastiekvereniging. De laatste genomineerde was Ab Hoefman, al tientallen jaren actief in het stadje in allerlei functies en besturen. Een commissie van 'wijze mensen' wees De Pompe toe aan de initiatiefnemers van de Borghman Ronde van Bredevoort. De prijs bestaat uit het beeldje en een geldbedrag van 250 euro. Na dit gebeuren was er tijd voor ontspanning. Er volgde een korte presentatie over 'Bierbrouwen in Bredevoort' door Stadsbrouwerij 'De Borghman'. Het proeven van bier vormde een onderdeel van deze avond en dit viel zeer in de smaak.


AVA '70 raapt ruim 1250 kerstbomen

AALTEN - Het was zaterdagochtend 6 januari om 09.00 uur al buitengewoon gezellig in het clubhuis van AVA`70. Een peloton van een dikke 40 vrijwilligers zat aan de koffie en wachtte op de opening van regelneef Gerben Duenk, die verantwoordelijk was voor de eerste activiteit van het jaar, die niets met atletiek te maken had. De trainingspakken waren dit keer ingewisseld voor heuse werkkleding, want er moest wel wat arbeid verricht worden. Volgens traditie gaat AVA`70 begin januari altijd kerstbomen scoren in het dorp en er hadden zich weer een prachtig aantal sjouwers gemeld.

Natuurlijk zat daar een flinke dosis ervaring bij, maar ook enkele nieuwelingen en een grote groep jeugdleden was van de partij. De directeur kerstbomeninzameling voor 1 dag, hield een korte toespraak, waarna de indeling volgde. Aalten-kern was opgesplitst in 11 wijken en dus werden er ook evenzoveel groepen gevormd, bestaande uit een chauffeur en een aantal noeste werkers. Om de gezelligheid een beetje kracht bij te zetten, werd er een groepskiek gemaakt en daarna ging het gezelschap op pad. Ladingen vol werden er in de loop van de ochtend naar verwerkingsbedrijf Aalbers gesleept, waar de telling plaatsvond en eigenaar Jos alles nauwkeurig verwerkte vanuit zijn kantoor op wielen. Opvallend was de bijzonder grote variatie aan kerstbomen. Sommigen waren bijna 3 meter hoog, anderen kwamen niet verder dan 42 centimeter. Ook werd er nog verlichting aangetroffen, een verdwaalde kerstbal rondgegooid en een kerstkaart voorgelezen. De stroom met kerstbomen hield nog enige tijd aan en uiteindelijk bleef de teller steken op het grootse aantal van om en nabij de 1267 stuks. Hiermee was organisator Duenk en uiteraard zijn peloton sjouwers meer dan tevreden.
De activiteit werd altijd afgesloten met een lekkere lunch in het clubhuis. AVA`70 bedankt alle gulle gevers uit Aalten, die de club op deze wijze gesponsord hebben!