Eten met de burgemeester

Nieuwjaarstoespraken zijn doorgaans saai en voorspelbaar. Zelden wordt de luisteraar verrast. Zaterdagmiddag in Aalten was dat anders. Burgemeester Anton Stapelkamp had een mooi idee bedacht om op een andere manier kennis te maken met de inwoners van de gemeente, waarvoor hij zich minstens twaalf jaar zal inzetten. Hij nodigde zichzelf uit om één keer per week warm te komen eten bij mensen thuis. Maar hij wil ook wel een bedrijfskantine of een eetzaaltje in een instelling bezoeken.

De warme maaltijd is voor vele mensen nog een moment waarop je met elkaar aan tafel zit en onder het eten even de dag door neemt. Dat kan uitstekend met de burgemeester erbij, want het gaat dan over het werk, de school van de kinderen en kleinkinderen en het verenigingsleven. Anton Stapelkamp heeft het goed aangevoeld: de maaltijd is de thermometer van de samenleving. Zo zal hij gemakkelijker horen wat er werkelijk leeft.

Hopelijk nodigen ook inwoners hem uit, die minder traditionele eetgewoonten hebben. Zo heb je de bord-op-het-schoot- en-de-televisie-aan-generatie. Burgemeester, vraag dan wel even of ze het geluid zachter zetten. De mensen die bijna dagelijks een maaltijd laten bezorgen door een pizzeria of andere eettent zouden hun burgervader eveneens uit kunnen nodigen. Iedereen hoeft uiteraard geen sterrenmenu voor hem te bereiden. Het is geen wedstrijd bij welke inwoner Stapelkamp het lekkerste gegeten zal hebben, lijkt mij. Hij wil eten wat de pot schaft. Dat kan zelfs een blik erwtensoep met rookworst zijn.

De burgemeester zegt dat hij bijna alles lust. Ik hoop dat hij niet elk week stamppot of een maaltijdsoep voorgezet krijgt. Laten we zeggen dat hij vanwege vakantie en feestdagen acht weken per jaar niet beschikbaar is om bij een inwoner te gaan eten, dan hebben we het over 528 maaltijden. Een beetje herhaling daarbij is niet erg, maar ik hoop dat de burgemeester vaak wat anders op zijn bord krijgt, zoals eten uit landen waar de verschillende bevolkingsgroepen van Aalten vandaan komen. En mijn nicht Waltraud uit Dinxperlo wil vast wel het befaamde slaatje van haar moeder aan hem serveren. Ook zou ik het leuk vinden wanneer veel steeds minder gegeten traditionele Achterhoekse streekgerechten bereid worden. Knokkepot, spekschröafkes, katte, bräöderkes met köttelperen, garstensoep, zure speksaus en brokkenpap, en dan noem ik nog maar enkele mogelijkheden. Ik hoop dat de burgemeester ergens een lijstje bijhoudt wat hij heeft gegeten, zodat we allemaal de verscheidenheid die hij krijgt kunnen bewonderen.

Zelf heb ik wel enige ervaring met het koken voor een burgemeester. Als ik het me goed herinner heb ik dat drie keer gedaan. Twee keer bij mij thuis. Ook heb ik een smörgåsbord, zeg maar een Zweeds buffet, mogen verzorgen voor gemeenteraads- en commissieleden en wethouders met hun partners bij het afscheid van een Winterswijkse burgemeester. Ik wil iedereen die een beetje advies nodig heeft daarom best helpen om iets aardigs voor hun burgemeester te bedenken. Ik kan altijd een recept toesturen.