Oud en nieuw

We zitten in de spreekwoordelijke donkere dagen voor Kerstmis. Met regen en zonder sneeuw. Een periode waarin een mens zich druk maakt over het binnenhalen van cadeautjes en boodschappen. En voor heel wat luu het vooruitzicht van enkele vrije dagen. Ook een tijdstip om voor jezelf eens na te gaan wat er is gebeurd in het bijna afgelopen jaar en wat er zou kunnen voorvallen in het komende nieuwe jaar. Je kunt tevreden zijn over wat er was en hoopvol over wat er komt.

Oud / nieuw: de meeste gebouwen van de oude tapijtfabriek zijn gesloopt. Een Dinxpèrse fabrikant zet iets nieuws op. Diverse wegen en rioleringen zijn en worden nog steeds aangepakt. Er is een omnisportvereniging in de maak. En jaahaa: in deze dagen wordt een nieuwe burgemeester geïnstalleerd.

Op het verlanglijstje van het nieuwe jaar staat ook wat: een hopelijk snelle plaatsing van de zendmast in het buitengebied van De Heurne. Een jaar geleden kwam het jawoord er al! Dan een toenadering van de twee radiomakers in onze gemeente. Op zich een schande dat in twee dorpen in één gemeente deze pijn nog steeds voortwoekert. Een volgende wens is dat de nieuwe burgemeester dit pijnpunt aanpakt en oplost. Zoals zovele andere pijnpunten in het dossier van andersdenken in Dinxpèr en 0543.

En ook een voorspoedige landing van een nieuwe voetbalclub in ons dorp. Vorige week werd de info.avond door ruim honderd mensen bezocht. Binnen een uur was het al duidelijk voor iedereen. Over veel punten werd duidelijkheid verschaft en enkele punten zijn nog in behandeling. Over de financiële bruidsschat kun je altijd steggelen. Is dat voldoende of lang niet genoeg? Er is al zo veel geregeld dat het gek zou zijn dat de fusie niet doorgaat. Denk maar vast eens na over een nieuwe naam voor de nieuwe club en wat de clubkleuren zouden moeten zijn. De komende dagen zijn daar goed voor.

De minder bedeelden, die aan bovenstaand verhaal geen boodschap hebben, hebben veel meer primaire wensen. Die hebben geen boodschap aan zendmast, hoekse en kabeljauwse twisten en de nieuwe voetbalclub.

Een doordachte Kerst gewenst en een fijne jaarwisseling! Völle Heil en Zegen in 't ni'je joar! He'j de toeten al kloar?

De komende twee weken geen kollumns van mij. Ik ga niet nadenken over oude kollumns, maar over nieuwe!

Hol ow goed!
H. Eurneman