Foto: Wim Nieuwboer
Foto: Wim Nieuwboer Foto:

500 jaar DZSV-lidmaatschap gehuldigd

DINXPERLO - Tijdens de ledenvergadering van DZSV op vrijdag 10 november werden de aanwezige jubilarissen gehuldigd. Opgeteld gaat het om maar liefst 500 jaar lidmaatschap van DZSV. Voorzitter Ed Naves sprak ze op passende wijze toe. De bloemen en het bijbehorend jubileumspeldje werden overhandigd, waarna de foto's gemaakt konden worden. De jubilarissen zijn, van links naar rechts, staand: Rinske te Grotenhuis, Betty Grootnibbelink-Lammers en Han Nijman, allen 25 jaar lid. Dan Rudi ter Horst, Hans Martijn Ostendorp, Rudi (Abe) Legters, Martien Lammers en Roel Wesseling, allemaal veertig jaar lid. Geheel rechts Tom Lieftink, 25 jaar lid. Zittend Wim Hengeveld, Willy Somsen, Freek Diersen en Theo Wisman, allemaal vijftig jaar lid van de club.

Zeven weken na orkaan Irma

DINXPERLO - Sint Maarten is zeven weken geleden getroffen door orkaan Irma. Met windsnelheden van meer dan 300 kilometer per uur is het eiland, waar geboren Dinxperloër Peter Prinsen nu woont en werkt, van een paradijselijke plek veranderd in een chaotische bende. De infrastructuur ligt voor negentig procent aan diggelen en mensen proberen, ruim een maand na de orkaan weer vorm te geven aan hun dagelijks leven. Eerder riep Peters familie via Dinxpers Nieuws op om te doneren, om Peter en zijn vrouw Eline te 'helpen met helpen'.

Peter Prinsen mailde de redactie met het verzoek om onderstaand verhaal op te nemen in Dinxpers Nieuws.

"Mijn naam is Peter Prinsen en geboren en getogen in Dinxperlo. In 2011 ben ik naar St. Maarten verhuisd om als fysiotherapeut en manueel therapeut te gaan werken in een eerstelijnspraktijk. Dat ik een orkaan van de buitencategorie zou kunnen meemaken, daar heb ik, zolang ik hier op St. Maarten woon, nooit bij stilgestaan. Veel van mijn patiënten spraken over orkaan Luis in 1995. Dat was de laatste orkaan der orkanen op St. Maarten.

Een patiënt vertelde mij eens dat hij destijds met een hond in z'n armen geklemd uren in een badkuip had gelegen, verscholen onder een matras. Mensen vertelden mij diverse soortgelijke verhalen in de voorbije jaren, vaak eindigend met de woorden: "Maar als je het niet hebt meegemaakt, kun je je er eigenlijk geen voorstelling van maken wat de impact van zo'n orkaan is". Daar heeft orkaan Irma op woensdag 6 september 2017 dus verandering in gebracht.Maar laat ik bij het begin beginnen, want zo'n orkaan komt niet zomaar uit de luchtvallen. Zoals bij een, zogenaamd 'belangrijke', voetbalwedstrijd uitgebreid aan voorbeschouwingen gedaan wordt, werd orkaan Irma al ruim een week voor haar verwoestende feestje in de gaten gehouden. De bevolking van St. Maarten werd via diverse (sociale)media continu op de hoogte gehouden over de status van orkaan Irma. Zoals Nederland de seizoenen kent, kent het Caribisch gebied het orkaanseizoen, startend rond juli en eindigend per november. Men raakt hier dus niet meteen in paniek van allerlei berichtgevingen over mogelijke tropische stormen of orkanen, maar toen duidelijker werd dat deze orkaan haar zinnen op St. Maarten had gezet en in kracht toenam, werden we hier geadviseerd ons voor te bereiden op het ergste, maar hoe bereid je je voor op het ergste als niet-ervaringsdeskundige?
Laat ik beginnen met het woord luisteren, luisteren naar de adviezen van mensen die eerder een orkaan hebben meegemaakt. Er werd mij geadviseerd een plek in huis op te zoeken die als 'het veiligst' bestempeld zou kunnen worden. Dus als een soort van Sherlock Homes ben ik samen met Eline, mijn vriendin, door het huis gaan struinen opzoek naar de geschiktste 'orkaanbestendige' locatie." Lees verder op pagina 9