Artist impression van het terrein waar Aalbers zich wil vestigen. Beeld: Aalbers en Zn.
Artist impression van het terrein waar Aalbers zich wil vestigen. Beeld: Aalbers en Zn. Foto:

Aalbers: op nieuwe locatie bijdrage aan duurzame lokale kringloop vergroten

AALTEN - Frank Aalbers is voornemens zijn bedrijf Aalbers en Zn. is te verplaatsen naar het nog te realiseren bedrijventerrein Westrand in Aalten, dat aan zal sluiten op het reeds bestaande bedrijventerrein 't Broek. Een ontwerpbestemmingsplan voor dit terrein ligt sinds 5 oktober ter inzage. De ondernemer vertelt over zijn plannen.

Aalbers kampt met ruimtegebrek op de huidige vier locaties van zijn bedrijf en was dan ook blij met de door de gemeente aangeboden grond van in totaal 5 hectare. Momenteel heeft Aalbers zijn hoofdvestiging aan de Broekstraat, bestiert hij de gemeentewerf en gebruikt hij twee locaties in Aalten als opslag. Als alles doorgaat, wordt straks alles gecentraliseerd aan de Zomerweg, met uitzondering van kantoor en stalling van rijdend materieel. Aalbers is gespecialiseerd in containertransport en ophaalservice, grondverzet, grond- en bouwstoffen en afvalverwerking. Van het te ontwikkelen terrein wordt de komende jaren alleen de eerste helft (circa 25 hectare) in gebruik genomen. "Alles wat we nu de op de huidige locaties doen, zetten we voort aan de Zomerweg. Op één locatie kunnen we alles efficiënter indelen dan op vier locaties", vertelt Aalbers.
Het is volgens Aalbers niet alleen zo dat de situatie voor hem verbetert, maar ook voor de inwoners van Aalten en het milieu. "Doordat straks alles op een locatie is gecentraliseerd, zijn er veel minder transportbewegingen nodig." Ook komt er een optimale routing voor de afvalstraat op het nieuwe terrein, zodat de wachttijden korter zijn voor particulieren en bedrijven. Om eventuele hinder of andere overlast te beperken, wordt aan de west- en zuidzijde een grondwal van zes meter geplaatst en krijgt het vrachtverkeer een aparte uitrit via de Eerste Broekdijk. Daar langsheen komt een, in samenwerking met de Stichting Natuur en Milieu Aalten, aan te leggen brede groenstrook van 20 meter breed met beplanting en een wandelpad. Het geluidsniveau van werkzaamheden als het breken van puin en versnipperen van hout, zal volgens Aalbers niet toenemen en 'vanzelfsprekend altijd binnen de normen blijven'. "Hemelsbreed schuiven we die machines ook slechts 325 meter op." Als gevolg van het vergroten van het bedrijventerrein 't Broek zal ook de geluidszone verschuiven. Waardoor er twee woningen aan de Sondernweg, twee aan de Zomerweg en één aan de Nijverheidsweg vallen binnen die zone. De woningen op het aangrenzende nieuwbouwplan Kobus III vallen daar echter helemaal buiten. Ook wat betreft schadelijke stoffen, zal het bedrijf blijven voldoen aan de regels die op de huidige locatie al gelden. Aalbers: "Asbest nemen we bijvoorbeeld alleen aan als het dubbel verpakt is, we mogen alleen KCA van particulieren aannemen zoals dat nu plaatsvindt in de milieustraat en andere gevaarlijke stoffen van bedrijven nemen we niet aan. Bij andere activiteiten waar stof vrij kan komen, zijn sproei-installaties aanwezig om dit te voorkomen."
"We werken hier volgens de regels en dat zullen we op de nieuwe locatie ook doen", is Aalbers stellig. Volgens hem zijn juist die manier van werken en de kwaliteit die zijn bedrijf levert, de belangrijkste reden van de groei. Met name het te verwerken (groen)afval zag hij de laatste jaren flink groeien. Vele lokale overheden, bedrijven en particulieren uit Aalten weten Aalbers daarvoor te vinden. "Ons doel is om van dit groenafval een waardevol product te maken", vertelt de ondernemer. "Wij verkleinen dit in een shredder tot schone biomassa voor energiecentrales en uitgezeefde grond wordt tot groeiaarde verwaard". Laatstgenoemde is een vervanger van compost voor de landbouw. Niet alleen bij de werkzaamheden van Aalbers, ook bij de inrichting van het nieuwe bedrijfsterrein is duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt. Net als bij de groenstrook om het terrein is voor de aanleg van de vijver op het terrein overleg geweest met de Stichting Natuur en Milieu Aalten. "In die waterplas komen drijvende zonnepanelen en wordt het opgevangen hemelwater hergebruikt voor stofbestrijding. De doelstelling is om zoveel mogelijk apparaten en machines te laten draaien op stroom en niet op diesel. Een aardgasaansluiting voor verwarming zal daardoor ook achterwege blijven ", vertelt de ondernemer. Hij vervolgt: "We doen er alles aan om een bijdrage te leveren aan een duurzame kringloop op lokaal niveau en hopen dat we onze plannen zo snel mogelijk uit kunnen voeren, zodat ook de vrijkomende locaties weer door andere Aaltense ondernemers kunnen worden ingevuld."


Lezing Groei en Bloei

AALTEN - Hanny van der Heide verzorgt op donderdag 19 oktober een lezing over de bescherming van groen erfgoed.

Hanny zet zich als lid van de Monumentencommissie van de Nederlandse Tuinenstichting in voor de bescherming van historisch groen in ons land.

Mede aan de hand van voorbeelden uit Gelderland gaat zij in op het begrip groen erfgoed, waarom bescherming van belang is, welke bedreigingen zich voordoen en welke rol de Nederlandse Tuinenstichting hierin kan spelen. De lezing is in De Hofnar, Polstraat 7 te Aalten.

Het programma begint om 19.30 uur. Leden hebben vrije toegang, niet-leden betalen drie euro.