De jeugdslagwerkgroep van Prinses Beatrix in actie. Foto: Frank Vinkenvleugel
De jeugdslagwerkgroep van Prinses Beatrix in actie. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Beatrix World of Drums: reis om de wereld in 2,5 uur

DINXPERLO - "So he, da's goed geregeld hier", zegt een jonge slagwerker van Crescendo. Hij schept zijn bord vol met knapperige frietjes en zoekt er een flinke kroket bij uit. Even een rustpunt in deze hectische middag in het Kulturhus. De laatste aankleding in de zaal wordt gedaan, licht en geluid wordt gecheckt, de Djembee groep doet z'n ding op het podium en Crescendo pakt flink uit: karrevrachten xylofoons, marimba's, pauken en ander groot- en klein slagwerk overspoelen het podium. En ja, dat moet er straks allemaal weer 'even' af, en vanavond nóg twee keer op- én twee keer af.

Spoedoverleg met de rots in de branding brengt uitkomst: Helma Brughuis - te Grotenhuis: "Jongens we moeten even iets omdraaien in het programma, anders zitten we hier vannacht om één uur nog." Binnen 5 minuten is iedereen op de hoogte en gaan de voorbereidingen onverminderd door. World of Drums: het lijkt één grote improvisatieshow, en dat is het ook! Naar goed gebruik is de 'generale' van diverse onderdelen er een uit de categorie 'maar goed dat er nog geen publiek bij zit', maar uiteindelijk is iedereen het er over eens: we zijn er klaar voor! Er valt een deel van de spanning af als kort na zeven uur de eerste gasten al een goed plekje zoeken. Om plaats te maken voor een andere spanning.

Lekker recept
De reis om de wereld wordt dicht bij huis ingezet door de slagwerkgroep van Prinses Beatrix onder leiding van Hans Elbers. In het driedelige Concerto Primo worden mooie sferen en spannende momenten afgewisseld door forse crescendo's en fluisterstille passages. In een ander werk, iets verder van huis, worden aan de basis van een eenvoudig maar swingend thema steeds meer ingrediënten toegevoegd tot een heerlijk Braziliaans recept: la Cozinha de festa Brasiliera. Tot slot worden in één slagwerkspektakel alle herkenbare drumtechnieken van Phil Collins tot leven gewekt, compleet met drumsolo's van Freek en Bjorn. We zijn op reis.

Slagwerk Theater
Van een geheel andere orde is de jeugdslagwerkgroep van Jorine Bruggink: hier geen trommels, maar slechts één stok, of bezemstelen, of gekleurde buizen, of...niets, alleen je handen en voeten: Slagwerktheater in spe! in een interactief stukje met het publiek wordt duidelijk dat eigenlijk iedereen muziek kan maken. Ook duidelijk wordt wat muziek met kinderen kan doen. Jorine: 'Ze leren deel uit te maken van een groep, elkaar accepteren en ruimte gunnen, maar ook je solo durven spelen, je te ontwikkelen en waardering te ontvangen. Natuurlijk worden ze niet allemaal beroepsmuzikant, maar deze ervaringen op jonge leeftijd, nemen ze de rest van hun leven wel mooi mee!'

Goede doel
Er wordt nu een serieuze reis geboekt, naar Gambia. De Multipercussion Djembee groep van Aldert Glas uit Zutphen speelt de sterren van de Afrikaanse hemel in een aantal opzwepende nummers waarin, veel van de individuele talenten naar voren komen. Getooid in prachtige kostuums brengen ze het authentieke Djembee-geluid naar Dinxperlo. Janet van Wegen verteld over de unieke combinatie van het goede doel met de reizen die de groep jaarlijks naar Gambia maakt. De collecte aan de uitgang zal dat doel zeker verder kunnen ondersteunen.

Samenwerking
Na de pauze is de reis in Zuid-Amerikaanse sferen beland met de mallet en marimba klanken van Crescendo Hengelo. De uitstekend zingende Marise den Bakker voegt een extra dimensie toe aan deze toch al veelzijdige, uitbundige groep en zorgt samen met dirigent Gilbert Wientjes voor wat interactie met het publiek. Na een aantal populaire, swingende nummers sluiten ze, samen met de Beatrix slagwerkers, hun aandeel in deze avond af met een tumultueus Played a Live! Het feest komt op gang…

Calypso
Na een kort intermezzo, creatief ingevuld met een slagwerktrio achterin de zaal en de rondtrekkende Djembee-groep, maken we de laatste overstap deze avond, naar de Caraïben. The Steelmasters uit Afferden onder leiding van Gerard van Elk pakken het podium en trakteren ons op de typisch herkenbare calypso klanken van de steeldrums. Geroutineerd nemen de 'al wat oudere' levensgenieters ons mee op reis door de tijd, van Glenn Miller tot eigentijdse, maar voor steelband bewerkte melodieën.
En daarmee komt deze avond na maanden voorbereiding tot een einde. Tijdens de gezellige afterparty wordt de accommodatie en de gastvrijheid in het Kulturhus alom geprezen, ook de onderlinge behulpzaamheid en het enthousiaste publiek gaf de deelnemers een goed gevoel. De verschillende groepen nemen afscheid van elkaar en men keert moe maar voldaan huiswaarts.
World of Drums in 2,5 uur: Het was heel intens!

Mooie aankleding, fijne muziek, bij World of Drums. Foto: Frank Vinkenvleugel
Crescendo in actie. Foto: Frank Vinkenvleugel
De Djembe-groep Multipercussion in actie. Foto: Frank Vinkenvleugel
Steelmasters in actie. Foto: Frank Vinkenvleugel