De reüniecommissie: Ria, Els, Ada en Thea. Foto: Frank Vinkenvleugel
De reüniecommissie: Ria, Els, Ada en Thea. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Reünie bij Dr. Jenny

DINXPERLO - Eind oktober is het vijftig jaar geleden dat in Dinxperlo aan de Kwikkelstraat 13 een voor die tijd modern bejaardencentrum in gebruik werd genomen. Voorheen stond op die plaats het woonhuis van huisarts Dr. Henri Eliza Jenny, dat na zijn dood door zijn vrouw als rusthuis was ingericht. Op 31 oktober 1967 werd het nieuwe 'Dr. Jenny Rusthuis' in gebruik genomen. In de loop van 50 jaar heeft het rusthuis vele ontwikkelingen en veranderingen ondergaan en is het uitgegroeid tot het hedendaagse woon-zorgcentrum Careaz Dr.Jenny.

Door Iris Jansen

Dit jubileumjaar was de aanleiding voor de medewerksters Ada Boland, Ria Veerbeek, Thea Meinen en Els Gerritsen om een reünie te organiseren. Op zaterdagmiddag 28 oktober van 14.30 uur tot 18.00 uur kunnen medewerkers en oud-medewerkers elkaar ontmoeten om samen herinneringen op te halen.

Tijdens het gesprek met de organisatiecommissie rollen de herinneringen al snel over tafel.
Ada Boland, die al vanaf de jaren '70 werkzaam is bij Dr. Jenny, vertelt lachend dat de bewoners in die tijd wel wat jonger waren dan de huidige bewoners: "In die tijd ging je met 65 jaar in een bejaardentehuis wonen. Dat kun je nu toch niet meer voorstellen. Die ouderen waren nog zo zelfstandig en mobiel en sommige hadden zelfs nog een auto. Ik kan mij nog een bewoonster herinneren die elke week naar haar zus in een ander dorp fietste om haar bij de huishouding te helpen."
Als bejaardenverzorgster woonde je vaak intern en de werkzaamheden waren divers. Ria Veerbeek: "Als verzorgster moest je ook huishoudelijke taken verrichten tot en met de grote voorjaarsschoonmaak aan toe én bij toerbeurt in het weekend in de keuken assisteren. Eigenlijk was je manusje van alles. Nu zijn alle taken opgedeeld en moet er ook effici?nter gewerkt worden. Dat moet ook wel want de zorg is een stuk zwaarder geworden."
Els Gerritsen vult aan: "In de beginjaren waren er weinig verzorgende taken. En wat hadden we een plezier met elkaar; we hebben wat kattenkwaad uitgehaald, zeker wanneer de directie even van huis was. 'Is de katte weer van huus?' vroeg een bewoner dan. Eigenlijk was je met elkaar een grote familie. Later kwamen er huishoudelijke hulpen, koks en keukenassistentes bij en vaste avond- en nachtdiensten."

Grotere zorgvraag
Thea Meinen: "In de loop der jaren kwam er een kentering in de zorgvraag. Aan de ene kant wilden ouderen liever zo lang mogelijk thuis blijven wonen, want mensen ontdekten dat er na het pensioen een nieuwe levensfase aanbreekt waarin je nog van alles kunt ondernemen. Aan de andere kant nam de vergrijzing toe, dus de zorgvraag ook; mensen gingen op latere leeftijd naar een zorgcentrum, en ze hadden tegelijkertijd ook meer zorg nodig. Efficiëntie was gevraagd en de specialicatie in taken deed zijn intrede. Bewoners werden cliënten en werden daarmee het middelpunt."

Els: "In 1998 werd er een nieuw zorgcentrum gebouwd met onder andere ruimere kamers en appartementen die voldeden aan de wensen van die tijd. De zorgzwaarte was duidelijk toegenomen." Ria wijst erop dat mede door een uitbreiding van de verpleegunits voor dementerenden en voor mensen met het Syndroom van Korsakov én met de komst van de Careaz Thuiszorg, ook het personeelsbestand sterk is toegenomen. Er heerst nog steeds een goede werksfeer, maar het hele knusse van vroeger is er niet meer wat natuurlijk ook begrijpelijk is; door het groeien van de organisatie ken je elkaar niet allemaal meer persoonlijk."

De naam van het Zorgcentrum is in de loop der jaren al een aantal keer veranderd. Van 'Rusthuis' naar 'Verzorgingshuis' en toen naar 'Woon-Zorgcentrum'. In 2007 is er een fusie aangegaan met Antoniushove in Lichtenvoorde en het J.W. Andriessenhuis in Borculo. De huidige naam luidt Careaz Dr. Jenny.
Ada: "Nog steeds zijn we in beweging om een nog betere en meer individuele zorg te kunnen bieden. Onze sleutelwoorden zijn 'Persoonlijk, dichtbij en vertrouwd'. Belangrijk is het om te weten wat onze cliënten willen en wat we nog meer kunnen verbeteren. Niemand komt hier vrijwillig wonen en veel mensen moeten hun vrijheid en zelfstandigheid inleveren. Hun levensgeluk staat centraal. Daarom is het zo belangrijk om te kijken hoe we de wensen van onze bewoners kunnen invullen, waarbij we natuurlijk de wet- en regelgeving niet uit het oog mogen verliezen. Het is steeds overleggen en bijsturen en met de hulp van de bijna 290 vrijwilligers lukt ons dat! Careaz Dr. Jenny speelt een belangrijke rol in de gemeenschap en als medewerkers voelen we ons dan ook enorm gesteund door zoveel extra handen. Wat dat betreft is er ontzettend veel veranderd in vijftig jaar."

Aanmelden kan nog
De organisatiecommissie denkt dat er tijdens de reünie heel veel aan herinneringen en ervaringen valt uit te wisselen tussen de oud-medewerkers en het huidige team. Els "Er hebben zich nu bijna 60 (oud-) medewerkers aangemeld en misschien komen er nog wel enkele bij. We hebben ook een Facebookpagina 'Reünie Dr. Jenny' in het leven geroepen om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken en daar hebben we enkele oude foto's gedeeld en hebben we al een beetje voorpret samen."
Aanmelden kan nog tot 15 oktober bij voorkeur via e-mail aan reuniedrjenny@careaz.nl, of eventueel telefonisch op woensdag en vrijdag tijdens kantooruren via 0315-657500.

Het oude Dr Jenny-huis. Foto: PR
Dr. Henri Eliza Jenny. Foto: PR