Foto: Collectie Ben Maandag
Foto: Collectie Ben Maandag Foto:

Dinxpers Huuksken

DINXPERLO - Regelmatig wordt in de rubriek Dinxpers Huuksken een (historische) foto of prentbriefkaart uit de collectie van Ben Maandag geplaatst. Wie meer informatie heeft, of wie historisch fotomateriaal ter beschikking wil stellen, kan bij Ben terecht. Zijn adres is Burg. Schepersstraat 1, Dinxperlo, tel. 0315-653449, e-mail benaliemaandag@kpnmail.nl. De foto voor dit Dinxpers Huuksken komt uit Voorst, waar Bernard ter Horst van 'den Dreijer' met de dorsmolen van de Landbouwvereniging de boeren terzijde stond begin 1900. Wie weet de locatie van deze foto, wie weet welk jaar de foto werd gemaakt en wie kent er nog mensen op deze mooie foto?


Aalten geeft geld aan Sint Maarten

Vijftig cent per inwoner voor wederopbouw Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius

AALTEN - De gemeenteraad van Aalten nam dinsdag een motie aan waarin wordt voorgesteld om 50 cent per inwoner te storten op gironummer 5125 van het Rode Kruis voor de wederopbouw van St. Maarten, Saba en St. Eustatius. Dat is zo'n 13.500 euro. Over de motie was weinig discussie, want die is ingediend door alle zeven gemeenteraadsfracties. Aalten is niet de eerste gemeente die geld geeft om de schade die orkaan Irma heeft aangericht te bestrijden. Utrecht, Bunnink en Ten Boer gaven al één euro per inwoner. De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft met het Rode Kruis afgesproken dat de helft van het gestorte bedrag zal worden gebruikt 'voor projecten die zijn gericht op structurele wederopbouw van de door de orkaan Irma getroffen eilanden'.

Al eerder geld gegeven na rampen
De indieners van de motie motiveren hun voorstel door te wijzen op 'de uitzonderlijke situatie' in 'twee bijzondere gemeenten en het land St. Maarten die deel uit maken van het Koninkrijk der Nederlanden' die is ontstaan door de orkaan. Van de huizen en gebouwen op de bovenwindse eilanden, ook wel bekend als de Kleine Antillen, is 90% zwaar beschadigd. In de overwegingen bij de motie wordt ook gezegd dat mensen geen dak meer boven hun hoofd hebben en zelfs geen kleding meer hebben. De gemeente Aalten gaf al eerder geld na rampen, zoals bij de tsunami in Azië in 2004 en na een aardbeving in Turkije. In de in 2011 vastgestelde beleidsnota Internationale samenwerking heeft de raad bovendien aangegeven dat incidentele hulpacties door de gemeente ondersteund kunnen worden.