Het huis van Peter en Eline Prinsen heeft de storm vrijwel onbeschadigd doorstaan, de praktijk niet. Foto: Peter en Eline Prinsen
Het huis van Peter en Eline Prinsen heeft de storm vrijwel onbeschadigd doorstaan, de praktijk niet. Foto: Peter en Eline Prinsen

Op de bres voor Sint Maarten

Remi en Anouk Prinsen in actie voor broer Peter en schoonzus Eline

Door Waltraud Wensink

DINXPERLO - De orkaan Irma die op Sint Maarten voor een enorme ravage heeft gezorgd, is niemand ontgaan. Maar voor de familie Prinsen is het net even anders dan voor alle anderen. Peter Prinsen en Eline Broere, broer en schoonzus van Remi en Anouk Prinsen uit Dinxperlo, wonen en werken op Sint Maarten. Het huis van Peter en Eline liep wat kleine schade op, maar de fysiotherapiepraktijk waar Peter werkt, en het zwembad waar Eline werkt, zijn - net als heel veel andere gebouwen op Sint Maarten, totaal verwoest.

Remi: "Peter werkt daar als fysio- en manueel therapeut en Eline werkt als zweminstructrice en bewegingsagoog. Zowel zij als alle andere eilandbewoners hebben te maken gehad met die vreselijke orkaan en met een enorme ravage op het eiland die hierdoor veroorzaakt werd. Gelukkig zijn Peter, Eline en alle direct betrokkenen ongedeerd en hun eigen woning heeft nagenoeg geen schade opgelopen. Wel zijn een aantal bomen en struiken weg en heeft de lak beschadiging opgelopen maar vergeleken bij anderen is dat niets. De fysiopraktijk, het zwembad en enkele woningen van directe collegae zijn echter totaal verwoest of onbewoonbaar. De schade is enorm en vanuit Dinxperlo is dat haast niet voor te stellen."

Anouk: "De eerste dag na de storm wisten we nog van niks en we konden net als vele anderen geen contact krijgen met onze familei op Sint Maarten. Via een ex-collega die een laatste vlucht vanuit het eiland had genomen, kregen we informatie hoe we Peter toch via een vaste telefoonlijn konden bereiken. Zo kon hij laten weten dat ze oké waren en dat was voor ons een zorg minder. Remi stelde vervolgens meerdere mensen uit Nederland op de hoogte." Veel vrienden en kennissen van het stel kwamen er echter minder genadig van af. Van sommige kennissen duurde het wel vijf dagen voordat ze hoorden hoe het met hen ging en dat bracht ook spanningen met zich mee.

Peter Prinsen belt tijdens het interview op vanuit Sint-Maarten en hij is er nog steeds vol van. "Het is niet te bevatten welke omvang de ramp heeft. Je kent het eiland haast niet terug. Van te voren werden we wel gewaarschuwd door de overheid en via een app kregen we door welke voorzorgsmaatregelen we moesten nemen. Wij hadden een stevig huis maar sliepen die nacht wel in de logeerkamer waar we dak van beton hebben. We wisten dat het heftig kon worden maar dat het zo'n enorme impact zou hebben, wisten we niet. Tijdens de orkaan komt er een moment dat men zich in het oog van de storm bevindt. Op dat moment is het eventjes helemaal stil en rustig en hebben we even naar buiten gekeken. We zagen toen al allerlei schade en puin. Daarna kwam echter de staart van de orkaan die het afmaakte en voor de complete ravage heeft gezorgd. Je weet gewoon niet wat je meemaakt met windsnelheden van 350 kilometer per uur. Als de Schaal van Beaufort zo ver zou gaan, kom je uit bij windkracht 30. Niet te vergelijken met wat we in Nederland storm noemen."

Langzaam begint de hulpverlening op gang te komen en is men begonnen met het ruimen van puin. Peter: "Het komt vast allemaal wel weer in orde en er wordt door onder andere het Rode Kruis een geweldige actie gevoerd om geld in te zamelen voor de hulp en wederopbouw. Maar zelf willen Eline en ik ook in actie komen, om geld in te zamelen om mensen hier, waarbij we direct betrokken zijn, die we persoonlijk kennen, te kunnen helpen. De lokale bevolking moet vaak het langst wachten op hulp en juist voor die mensen willen we iets doen. Dat we zelf momenteel geen inkomsten hebben is van ondergeschikt belang. Onze eerste maar ook tweede prioriteit is om de lokale bevolking te helpen. We kiezen er bewust voor om hier op Sint Maarten te blijven op dit moment om onze getroffen collegae, vrienden en bekenden te helpen. Iedere euro die we hiervoor kunnen krijgen is hard nodig. Het gaat hierbij om een kleinschalig project voor de gedupeerden. Sint Maarten moet weer vooruit, want de kleurrijke, lieve en energieke mensen die we hier ontmoet hebben in al die jaren, die verdienen het!"

Help Eline & Peter helpen
Peter en Eline gaan via de site www.gofundme.com, doorklikken naar 'Help Eline& Peter SXM HELPEN' geld inzamelen. Remi: "Via de site kan je zien hoe het moet. Met een creditcard kan je dan geld overmaken. Je kunt ook gelijk zien hoeveel geld er al is gedoneerd en je kunt ook als je wilt een boodschap achterlaten. Het is een transparante manier van doneren omdat je ook kan zien waar het geld aan wordt uitgegeven."

Voor de mensen die echter niet over een creditcard beschikken komen Remi en Anouk in beeld. Vanuit Dinxperlo willen ze aandacht vragen voor deze actie van hun broer en schoonzus. Wie wil doneren en geen creditcard heeft, kan contact opnemen met Remi en Anouk Prinsen. Zij vertellen graag over de andere manieren om te doneren. "Maar je mag het ook bij ons afgeven, door de brievenbus gooien. Wij zorgen er dan voor dat het bij Peter en Eline terecht komt op Sint Maarten. We roepen dan ook scholen, bedrijven, verenigingen en ook particulieren op om dit project te steunen. Iedere euro is hard nodig. Dus Dinxperlo en omstreken, kom in actie", aldus Remi en Anouk.
Voor meer info: Remi Prinsen: remiprinsen@hotmail.com , tel. 06-30897723 of anoukprinsen@hotmail.com, tel. 06-26948215. De adressen waar geld kan worden afgegeven, zijn Wendelenkamp 57 of Wendelenkamp 80 in Dinxperlo.

Foto:  Peter en Eline Prinsen