Hans Beele. Foto: Joost van de Nadort
Hans Beele. Foto: Joost van de Nadort

Woensdag aftrap Sealing Valley

AALTEN - Begin van de jaren 70 van de vorige eeuw met 2000 gulden aan kapitaal begonnen in een klein flatje en nu actief in vijftig landen verspreid over de hele wereld. Een begrip in de wereld van afdichting en op het punt 20 miljoen te investeren in de uitbreiding van zijn bedrijf. Dat is in het kort het verhaal van Hans Beele, directeur van Beele Engineering. Beele Engineering is het bedrijf dat woensdag 20 september de aftrap viert van de bouw van Sealing Valley. Maar wat gaat daar nu eigenlijk allemaal gebeuren?

Door Joost van de Nadort

Hans Beele is opgegroeid in de Rotterdamse haven. Hij kwam in 1992 in Aalten wonen. Hij had zijn bedrijf toen nog in de buurt van Alkmaar. Beele: "Al snel werd duidelijk dat iedere dag heen en weer rijden van de Achterhoek naar Noord-Holland niet te doen was." Na enkele jaren nam hij daarom het besluit om ook het bedrijf naar de Achterhoek te verhuizen. Hij begon met een ruimte in Dinxperlo waarin het magazijn werd gevestigd. Later volgde de rest van het bedrijf. In 1997 was de verhuizing afgerond.

Schone industrie
In de jaren die volgden, breidde Beele gestaag uit. In 2002 werd er een onderkomen gebouwd voor Research and Development (R&D), gevolgd door productiehallen en een nieuw magazijn in 2015. Beele: "Daarna waren er op of in de buurt van de huidige locatie geen mogelijkheden meer om nog verder uit te breiden. Ik heb toen een mail aan de gemeente gestuurd met de vraag of er in Aalten nog mogelijkheden waren. Ik kreeg de volgende dag al antwoord met de vraag of de locatie aan de Industriestraat iets zou kunnen zijn. Ik kon een deal sluiten met de gemeente. De bestaande bebouwing aan de Industriestraat is in opdracht van de gemeente gesloopt. Zodra bekend werd dat we het terrein aan de Industriestraat zouden gaan bebouwen, hebben we de omwonenden uitgenodigd om hen kennis te laten maken met het bedrijf en om te laten zien dat we ons bezig houden met schone industrie. De omwonenden gingen na de kennismaking enthousiast naar huis." Het was aanvankelijk de bedoeling om snel met de bouw te starten. Toen er echter asbest op het terrein werd aangetroffen, ontstond er een vertraging van ongeveer een half jaar. De grond is nu schoongemaakt waardoor niets een begin van de bouw nog in de weg staat. Volgens Beele zal de bouw in fases plaatsvinden. Er wordt begonnen met de bouw van een productiehal/proeffabriek, die naar verwachting in het voorjaar van 2018 klaar zal zijn. De jaren erna komen er gebouwen, waar het trainingscentrum en de R&D afdeling onderdak zullen krijgen. Bouwbedrijf Klomps uit Dinxperlo zal de bouw voor haar rekening nemen. Beele: "De bouw moet ten goede komen aan Aalten. Daarom werken we voornamelijk met lokale bedrijven."

Expertise
Beele Engineering heeft in de loop der jaren veel expertise opgebouwd op het gebied van brandveiligheid en water- en gasdichtheid. De behoefte aan expertise is echter maar één aspect van het verhaal. Beele: "We zijn geen installatiebedrijf en dat willen we ook niet worden. Installateurs kiezen nog vaak voor een traditionele aanpak, die lang niet altijd de veiligheid biedt die het belooft. Met het nieuw te bouwen trainingscentrum willen we naast eigen personeel ook installateurs gaan opleiden die het werk voor ons moeten gaan uitvoeren. Met andere woorden, kennisoverdracht wordt een prioriteit." De omvang van de opgebouwde expertise heeft ertoe geleid dat Beele Engineering klanten over hele wereld heeft. Als voorbeelden noemt Beele de Ariane raketten, waarvan de motoren brandwerend zijn gemaakt, het vliegveld van Singapore waar het water bijna vrij spel had, het pompstation van het waterbedrijf in Boston waar het water met bakken tegelijk naar binnen kwam en de kerncentrales in Finland die een upgrade krijgen op het gebied van brandveiligheid en waterdichtheid.

Toekomst
De bouw van de kenniscampus in Aalten is vooral gericht op de toekomst. Beele: "Zie het als een deel van mijn nalatenschap. Het is de bedoeling om onder meer jonge ingenieurs aan te trekken die met een frisse blik tegen het onderwerp aankijken en die we kunnen gaan opleiden." In het R&D centrum zullen innovatieve ontwikkelingen in gang worden gezet om nieuwe en nog betere producten te ontwikkelen. Beele: "We hebben op dit moment veertig werknemers in dienst. Dat moet uitgebreid worden. We gaan op zoek naar ICT'ers en mensen die de marketing voor hun rekening kunnen nemen. We gaan kijken of we leerlingen van de Hogeschool Arnhem Nijmegen, het Graafschap College in Doetinchem en het Schaersvoorde College kunnen interesseren voor een baan bij Beele." Beele zegt te willen proberen de jeugd in de Achterhoek te houden en eventuele werknemers van buiten Aalten te motiveren zich in Aalten te vestigen. Met de komst van Sealing Valley wordt Aalten nadrukkelijk op de kaart gezet, aldus Beele.

Aftrap
Op woensdag 20 september zal de formele aftrap voor de bouw van de campus worden gegeven.

Beele: "Het formele programma vindt in de ochtend plaats. In de middag zullen er op het terrein waar gebouwd gaat worden veel activiteiten worden ontplooid. Het evenement wordt met vuurwerk afgesloten."