Bestuursleden Hilly, Nardi, Gerard, Hans. Foto: Frank Vinkenvleugel
Bestuursleden Hilly, Nardi, Gerard, Hans. Foto: Frank Vinkenvleugel

'Zilver' voor Klein Theater Dinxperlo

DINXPERLO - Het klein Theater Dinxperlo mag inmiddels van een jubileumjaar spreken. Op 17 oktober is het theater al 25 jaar actief als Klein Theater in Dinxperlo en zorgt ook het komend seizoen voor een geweldig programma.

De werkgroep van het Klein Theater Dinxperlo bestaat uit Hans en Nardi Eppink, Gerard Smits, Hilly Grootnibbelink, Evert Berndschot en Jasper Brugman. Allemaal fanatieke en enthousiaste mensen met een hart voor Theater, zij maken zich hard om dit theater voort te zetten in Dinxperlo met aantrekkelijke programma's.

Hans Eppink was 25 jaar gelden de initiatiefnemer van het Klein Theater Dinxperlo. Eppink: "De aanleiding was het feit dat we met vrienden in Muiderberg waren, waar toevallig ook Freek de Jonge woonde. Ik schreef een briefje waarin stond dat we een mooie zaal in Dinxperlo hadden waar niets mee gebeurde en of hij mogelijkheden zag om daar iets in te betekenen. Dat deed ik vervolgens bij hem door de brievenbus. Ik verwachtte er niet al te veel van maar na een tijdje kwam er toch een kaartje van Freek zelf terug. Hij vond het een goed idee en gaf het advies om contact op te nemen met zijn management, dan kon er wat geregeld worden. Er was toentertijd nog niet eens een Theater in het sociaal Cultureel Centrum en we vroegen of het onder de vlag van het SKC mocht. Nu hadden we immers 'Freek de Jonge' en daar hoorde een Theater bij."

Bekende namen
Met Freek de Jonge in de planning kwamen er al snel ook andere namen die Kleintheater graag naar Dinxperlo wilde halen. De eerste voorstelling was in 1992 met Harry Saxioni. Hilly was toen inmiddels ook van de partij en weet het nog goed: "We waren bij zowel Saxioni als Freek gelijk uitverkocht. Onze zaal was wel niet zo groot maar zeker niet minder gezellig en knus. Ondanks de kleinere locatie waar we ons soms echt moesten behelpen hebben we het toch voor elkaar gekregen om bekende personen naar ons Klein Theater te halen. Een aantal van hen kwam zelfs vaker als één keer waaronder bijvoorbeeld Kees van Kooten en Bert Visscher. De eerste keer van Bert Visscher was toen niet eens uitverkocht omdat hij toen nog niet zo bekend was. Daarnaast hadden we ook bijvoorbeeld Paul Haenen, Thé Lau, André Manuel, Claudia de Breij en Stef Bos." Gerard Smits vertelt: "Het is ook wel bijzonder om samen het programma samen te stellen. Soms zit er iemand tussen waar je niet echt iets mee hebt, maar des te verrassender is het als naderhand blijkt dat de theatervoorstelling geweldig was." Op de voorstellingen komen overigens niet alleen mensen uit Dinxperlo, ook liefhebbers uit omliggende plaatsen komen graag naar de voorstellingen in het Kulturhus. De werkgroep houdt het laagdrempelig, gevarieerd en geschikt voor een breed publiek.

Persoonlijke boodschap.
Nardi Eppink: "We hebben door de jaren heen een groot plakboek bijgehouden van de artiesten die hier kwamen optreden en velen van hen namen ook de moeite om er een persoonlijk berichtje in achter te laten. Een enkeling vond het niet nodig maar over het algemeen zijn ze bijna allemaal enthousiast over ons Klein Theater in Dinxperlo." En dat blijkt ook wel uit de mooie woorden die men in het plakboek heeft geschreven. Kees van Kooten had het over de 'onvervangbare gastvrijheid' , Claudia de Breij sprak over het 'schattigste Kleine Theater' in Nederland en zelfs de inmiddels overleden Boudewijn Büch had het in een krantenartikel over het 'charmante grensdorpje Dinxperlo'. Hans Eppink geeft aan: "Die lovende kritieken doen ons allen goed en geven ons weer genoeg energie om door te gaan. We zijn als werkgroep goed op elkaar ingespeeld en inmiddels beschikken we ook over een moderne lichtinstallatie in de zaal waardoor het allemaal iets eenvoudiger is geworden. We regelen het samen en ieder heeft zijn eigen taak."

Nieuw seizoen
En ook nu heeft de werkgroep alles op de rit voor het nieuwe seizoen. Dit begint op vrijdag 29 september met een actie waaraan alle theaters in Oost-Gelderland meedoen, namelijk 'Blind Date'. Een verrassende theaterbeleving waarbij het publiek van te voren niet weet welke voorstelling men voorgeschoteld krijgt. Voor tien euro inclusief een drankje wordt het seizoen op een originele manier ingeluid.

Op 11 november is het de beurt aan de 'Wild Romance' met de voorstelling 'Out of Heaven'. De ultieme ode aan Neerlands rocker Herman Brood. 'Out of Heaven' bestaat uit nostalgie, swingende rock, intieme ballads, ontroerend beeldmateriaal en realistische verhalen uit het leven van Herman Brood. Dany Lademacher's Wild Romance zal op theatrale wijze veertig jaar Rockgeschiedenis laten zien en horen. (Semi)Akoestisch maar ook stampend, strak en sexy. Kortom, het wordt een avond vol jeugdsentiment, muzikale dynamiek, ontroering en humor.

2 december is het de beurt aan Ernest Beuving samen met popkoor Vision. Zij brengen een cabaretesk muziektheaterprogramma op de planken. Half concert, half cabaret met humor, imitaties, persiflages, spontaniteit en geen ge-poseer. De acts gaan van een 'borderline dansende Keltische zanger' en een 'Toon Hermans over IPhones' en 'spuiten en slikken' tot een Mick Jagger met ADHD.

13 januari gaat de avond over de ontvoering van Arjan van Erkel in 2002 door rebellen uit Dagestan en zijn vrijlating twintig maanden later. Hij vertelt op boeiende wijze over zijn verdriet, eenzaamheid, veerkracht en vechtlust om alle ellende te kunnen doorstaan. Maar ook vertelt hij met humor over boksen met ontvoerders, omgaan met wapens en het geven van sekslessen aan zijn belagers. Tijdens zijn vrijheidsberoving bood muziek hem troost en steun. In het bijzonder 'Oerend Hard' van Normaal werd zijn houvast en verbond hem in zekere zin met zijn ontvoerders. Zijn ontvoerders zongen op een bepaald moment het nummer fonetisch mee. Daarom neemt hij voormalig Normaal gitarist Jan Wilm Tolkamp mee op tournee.

Tijs Kemperink staat op 10 februari op de planken. Deze sympathieke Tukker kan zo beeldend vertellen dat het voelt alsof de bezoeker bij hem thuis op de bank zit. Hij vertelt ijzersterke grappen over alledaagse situaties die voor iedereen herkenbaar zijn. In zijn nieuwe programma gaat hij aan de haal met de ruzie met zijn allerbeste vriend. Blijf je loyaal, probeer je elkaar te begrijpen of blijft het bonje? Herkenbaar, beeldend, alledaags en typerend voor deze tijd. Thijs Kemperink won op deze manier menig provincie voor zich.

31 maart zien we wederom André Manuel op het podium met 'de Onzen'. Tijdens een anderhalf uur durende parodie op een voorstelling gaat hij op zoek naar geluk. Over vluchtelingen die wat te doen hebben, versus Tokkies die daar ook naar verlangen. De pers zegt over zijn vorige voorstelling 'Niet Joods genoeg': "Hij legt rare accenten" en "Een onverbeterlijke atheïst die wat meer naar het onze vader had moeten luisteren."

Kaarten voor de voorstellingen zijn te bestellen via www.kleintheaterdinxperlo.nl Ook is het mogelijk om een passe-partout te bestellen voor alle voorstellingen. De prijs hiervoor is 75,- euro, in plaats van 92,50 euro.