Imker Gerard te Hennepe vertelt over bijen aan de kinderen van De Bosmark. Foto: PR
Imker Gerard te Hennepe vertelt over bijen aan de kinderen van De Bosmark. Foto: PR

Project 'Bijen in de boomgaard'

DINXPERLO - Staring Educatie verzorgt de eerste helft van de septembermaand lessen bij imker Gerard te Hennepe. Groepen 3 en 4 van de basisscholen zijn dan te gast aan de Spoordijk op de Haart in de gemeente Aalten, om kennis te maken met het leven van de honingbij. Hier leven de bijen in kasten en de imker vertelt er alles over.

Scholieren leren over de bijenkoningin, werksters en darren

Naast Gerard te Hennepe neemt ook imker Gerrit Apenhorst een deel van die taak op zich. Met hulp van een demonstratiekast kunnen de leerlingen veilig op zoek naar de bijenkoningin, de werksters en de darren. De imkers vertellen over het bijenvolk en de manier waarop ze samenleven in de bijenkast.

Over hoe bijen elkaar vertellen waar eten te vinden is: voor de bijen is dat de nectar uit bloemen van fruitbomen of uit de fleurige bloemen in de boomgaard. De nectar waar bijen honing van kunnen maken en die mensen ook zo graag eten. Natuurlijk komt stuifmeel ter sprake, want zonder de verspreiding van stuifmeel door met name de bijen zou er geen fruit groeien.

Fruit is gezond en lekker en de kinderen schillen zelf een appel en drinken puur appelsap. Verder leren de kinderen over de fruitbomen in de boomgaard. Hoogstamfruitbomen zoals de sterappel, juttepeer of suikerpeer groeien hier.

Tussen de rijen met fruitbomen groeien groenten en bloemen. Ook scharrelen er kippen rond die dol zijn op appelschillen. De kippen hebben twee weken feest.

Naast de honingbijen zijn er ook wilde bijen. Hiervoor maken de kinderen een hotel van bamboe. Een hotel met grote en kleine kamertjes, voor verschillende soorten wilde bijen.

In de gehele gemeente Aalten zullen ze binnenkort op zonnige plekken komen te hangen. Wie wil weten of hij gasten in het hotel heeft, moet goed kijken of de kamers zijn dichtgemetseld. Dan heeft een bij er een eitje neergelegd met wat eten voor het larfje dat uit het eitje komt.

Staring Educatie is bijzonder blij met deze lessen die in het kader van de landschapsregeling verzorgd kunnen worden. Kinderen leren zo over deze bijzondere dieren die zo belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening.

Imker Gerrit Apenhorst met enkele 'imkers in de dop'. Foto: PR