Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Vervolgonderzoek naar asbest afgerond

DINXPERLO - In april werd tijdens werkzaamheden op speelterrein De Bijvank in Dinxperlo asbest gevonden. Het speelterrein is direct afgezet en er werd een onderzoek gestart. Hierbij werd al snel duidelijk dat er mogelijk ook asbest aanwezig zou kunnen zijn in de tuinen van de woningen rond het speelterrein. Het onderzoek dat is uitgevoerd in de tuinen van deze woningen is inmiddels afgerond en de resultaten zijn bekend.

Door Joost van de Nadort

Wethouder Gerard Nijland: "In tachtig procent van de onderzochte tuinen is geen asbest aangetroffen of zo weinig dat het onder de norm blijft. Dat is dus goed nieuws. Blijft over dat er in twintig procent van de tuinen wel hoeveelheden asbest zijn aangetroffen die de norm overstijgen. Deze zijn deels particulier en deels eigendom van de woningcorporatie. Het betreft dus maar enkele woningen. Feit blijft natuurlijk wel dat het voor de bewoners waar het is aangetroffen, uitermate vervelend is."

Ondersteuning
De gemeente probeert de bewoners zo veel mogelijk te ondersteunen. Niet alleen de bewoners waarbij in de tuinen asbest is aangetroffen, maar alle bewoners. Nijland: "De bewoners waar het niet is aangetroffen vragen zich af wanneer zij af komen van het stempel asbestverdacht. Het is aan de provincie om dat te bepalen. We doen er alles aan om duidelijkheid te verschaffen." Voordeel is wel, denkt Nijland, dat de bewoners waar geen asbest in de tuin is aangetroffen, nu een rapport in handen hebben waar dat uit blijkt. Zij laten echter weten dat ze ook nog graag een schriftelijke bevestiging willen ontvangen. De bewoners waar wel asbest is aangetroffen, hebben de gemeente gevraagd na te denken over financiƫle ondersteuning. In principe draait een bewoner waar asbest in de tuin is aangetroffen, zelf op voor de kosten, maar, zo verzekert Nijland: "We gaan kijken welke oplossingen er mogelijk zijn. Er moet dan worden gedacht aan subsidie bestemd voor bijzondere gevallen, of als dat niet kan, het verstrekken van een lening. Voor dat laatste kan het college een besluit nemen, maar de gemeenteraad vindt daar meestal ook iets van. Het is dus zaak om vooraf af te tasten wat mogelijk is. Het gaat er om dat het college het kan uitleggen aan de raad en dat precedentwerking wordt voorkomen."

Werkzaamheden
De gemeente streeft ernaar om half oktober met de werkzaamheden te beginnen. De gemeente is echter ook afhankelijk van de provincie, die bij dit soort zaken het bevoegd gezag is. De rapportage ligt nu bij de provincie. Die beoordeelt of voldoende onderzoek is gedaan. Pas wanneer de provincie groen licht geeft, kan met de werkzaamheden worden begonnen. Nijland: "We hopen dat we eind september alle informatie binnen hebben. In deze periode kunnen de gedupeerden ook zelf bepalen hoe zij het saneren willen laten uitvoeren. Zij gaan daar zelf over, maar meeliften op de werkzaamheden die gemeente laat verrichten biedt (financiƫle) voordelen. De kosten die het asbestprobleem voor de gedupeerden met zich meebrengt, zijn moeilijk te voorspellen. Het is erg afhankelijk van wat de bewoner wil. Haalt hij bijvoorbeeld zelf de verharding of de schutting weg dan scheelt dat weer in de kosten."

Reactie bewoners
In een reactie laat een woordvoerder van de bewoners weten dat zij onderling hebben afgesproken om vooralsnog niet in de richting van de media te reageren.


Politie vindt dode vrouw in woning aan Hoge Veld

DINXPERLO - De politie heeft vrijdagmorgen in Dinxperlo het levenloze lichaam van een vrouw aangetroffen in een woning aan het Hoge Veld. De politie was op onderzoek uit gegaan, na een telefonische melding uit de buurt, dat men de betrokken buurtbewoonster al enige dagen niet had gezien. Na het forceren van de deur trof de politie de overleden vrouw aan. Voor zover nu bekend is er geen sprake van een misdrijf, maar is het een natuurlijke dood. Uiteraard doet de politie forensisch onderzoek om dit bevestigd te krijgen.