Van links af Han Rutgers, Bert Veldhuis en Cor Zorn vertellen graag over hun vereniging. Foto: Frank Vinkenvleugel
Van links af Han Rutgers, Bert Veldhuis en Cor Zorn vertellen graag over hun vereniging. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Biljarvereniging Ons Huis viert veertigjarig jubileum

DINXPERLO - Biljartvereniging Ons Huis is in 1977 opgericht en bestond dus op 1 augustus van dit jaar veertig jaar. De fijne en gezellige vereniging wil graag even stil staan bij deze mijlpaal, en viert dit jubileum op zondag 27 augustus met een feest voor alle leden.

Door Waltraud Wensink

In 1977 is BV Ons Huis opgericht door Herman Bussink, Frans Rengelink, Tonnie Bongers en Henk Schreurs en men maakte gebruik toen gebruik van het Cultureel Centrum Ons Huis. De biljarters hadden eerst hun ruimte onder het toneel. "Er mocht toen nog gerookt worden; dat betekende dat je op biljartavond bijna niks zag door alle rook", weten de mannen van het eerste uur nog. Tegenwoordig heeft de vereniging zijn huisvesting gevonden in Sportcafé de Peppel in Dinxperlo. Voorzitter Han Rutgers, secretaris Cor Zorn en lid van verdienste Bert Veldhuis vertellen graag over hun vereniging en het 40-jarige bestaan. De vereniging telt ongeveer 45 leden waaronder één dame, die haar mannetje wel staat, zo verzekeren de heren. Rutgers is nog niet zo lang lid van de vereniging en heeft de functie van voorzitter op zich genomen. "Ach, het bestuur had nu eenmaal een druktemaker nodig en dan zit hebben ze aan mij een goeie", lacht Rutgers. Bert Veldhuis is inmiddels al twintig jaar lid en verantwoordelijk voor onder andere het 60-plus- en het kersttoernooi. Veldhuis: "Dat is altijd weer iets om naar uit te kijken. Er is altijd ruime belangstelling voor."

Drie jubilarissen
Zorn: "Voordat het feest losbarst ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan zal er eerst twee weken lang een 'warming up'-toernooi gespeeld worden. Dat is een onderling kampioenschap. Op 27 augustus spelen we de finale en zal aansluitend het feest plaatsvinden. We maken er geen groot spektakel van maar hopen vooral op een gezellig feest voor de leden en de sponsoren waarbij we ook een aantal jubilarissen huldigen: Henk Schreurs, Ronny Geven en Mark Boland. Henk Schreurs is 40 jaar lid, Ronny en Mark beide 25 jaar. Ze worden op zondag 27 augustus om 14.00 uur gehuldigd. Mits ze aanwezig zijn, het is immers wel vakantietijd."
Er is ook een aantal leden die 12,5 jaar lid zijn maar aan een 'blikken' lidmaatschap wordt niet gevierd bij Ons Huis. De gemiddelde leeftijd van de leden is vrij hoog. Rutgers: "Er is helaas niet zo veel jonge aanwas. Vroeger was biljart hoofdzakelijk een kroeggebeuren. Jongeren kwamen vanuit de kroeg vanzelf met biljart en de club in aanraking. Tegenwoordig is dat een stuk minder. Zelf speel ik biljart omdat ik door een blessure niet kan sporten en toch graag iets wilde doen. Zo kwam ik na mijn prepensioen bij BV Ons Huis."

Volgens Rutgers is BV Ons Huis een gezellige en hechte club. "Er is hangt een goeie sfeer en het verloop is relatief laag. Het is gewoon een leuke vrijetijdsbesteding. Iedere doordeweekse dag is er wel een team actief in sportcafé de Peppel. We hebben acht teams die van maandag tot en met vrijdag actief zijn. Een leuke groep mensen, ook al zou jonge aanwas wel fijn zijn. En ook dames zijn meer dan welkom bij de biljartvereniging. Je kunt rekenen op persoonlijke begeleiding. Vooral als je ambitieus bent, dan krijg je wel mogelijkheden." Zorn lacht: "Ja, iedereen bij ons heeft er verstand van maar allemaal geven ze andere adviezen. Maar serieus: we hebben mensen binnen de club zoals Roy Gierkink die spelers graag begeleidt en opleidt." Rutgers: "Je krijgt in ieder geval tips. Onderling hebben we het gewoon leuk met elkaar. En daarom vieren we een gezellig feest als de vereniging veertig jaar bestaat."


www.bvonshuis.nl