De eik aan de Bosmanslaan. Foto: Frank Vinkenvleugel
De eik aan de Bosmanslaan. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Omwonenden Bijvank dreigen met kort geding

Vervolg van de voorpagina

DINXPERLO - De omwonenden van het speelterrein De Bijvank dreigen met een kort geding om af te dwingen dat de gemeente ook de sanering van hun tuinen aanpakt, tegelijk met die van het speelterrein.

Herkomst
De herkomst van de asbest vervuiling is niet duidelijk. Te Grotenhuis: "In de tachtiger zijn de huizen aan de Nieuwstraat gerenoveerd. Achter de huizen lag toen puinafval. Ik heb daar regelmatig gekeken en gevraagd of dat puin afgevoerd zou worden. Dat was het geval. In die tijd zat er veel asbest in huizen, onder meer in de schoorsteen en het dakbeschot. Op een gegeven moment werd er met en vrachtwagen zwarte grond gebracht en werd de grond achter deze huizen afgedekt. Ik heb niet gezien of er puin of ander sloopafval is achtergebleven." Het blijft dus gissen naar de oorzaak van de vervuiling.

Onbegrip
De omwonenden begrijpen niets van de houding van de gemeente. Te Grotenhuis: "Ik snap niet waarom het aanvullende onderzoek in onze tuinen pas medio juli kan beginnen en dat de resultaten pas in oktober/november bekend zullen zijn. Toen de vervuiling werd ontdekt, is er binnen een paar dagen onderzoek gedaan en was de uitslag snel bekend." Onbegrip is er ook over het feit dat de gemeente niet samen met de omwonenden optrekt als het gaat om het eventueel saneren van de grond. Dat zou kosten kunnen besparen voor de omwonenden. Roenhorst: "Omwonenden willen best een deel van de kosten op zich nemen. Verschillende omwonenden hebben ook al gezegd zelf de tegels uit de tuin te willen halen en de schuttingen te verwijderen."

Reactie gemeente
Wethouder Gerard Nijland: "Ik begrijp de emoties die spelen bij de omwonenden. Zo'n asbestvondst is iets wat je overkomt en waar niemand om vraagt. Dat geldt overigens ook voor de gemeente. Ook ons overkomt zoiets." Aanvankelijk wilde de gemeente zo snel mogelijk saneren. Dat wilde een enkele omwonende in eerste instantie ook. "Maar wanneer de omwonenden nu zeggen dat het beter is om te wachten, wie ben ik dan om te zeggen dat we zo snel mogelijk gaan saneren", aldus Nijland.
Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat de gemeente na donderdag 1 juni, toen de omwonenden al pleitten voor uitstel, heeft gekeken naar mogelijkheden om de sanering uit te stellen. De omwonenden krijgen vandaag, donderdag 15 juni, een brief waarin staat dat de gemeente bereid is de saneringswerkzaamheden uit te stellen. Er zal eerst nader onderzoek worden uitgevoerd en de gemeente zal om niet te veel tijd te verliezen het onderzoek op de aangrenzende percelen coördineren. De verwachting is dat in augustus/september duidelijkheid verschaft kan worden over de eventuele vervuiling in de tuinen van de omwonenden.

De gemeente heeft de opzet van het onderzoek voorgelegd aan de provincie. Nijland: "Dat moet omdat de provincie het bevoegd gezag is en dus toezichthouder op de werkzaamheden." Zodra de provincie duidelijkheid heeft verschaft, krijgen de omwonenden opnieuw een brief met daarin de details van het onderzoek, de kosten en de vraag of zij willen meewerken aan het onderzoek in de tuinen.

De planning is nu dat de gemeente op maandag 16 oktober met de sanering begint. Nijland: "Omwonenden hebben dan nog even tijd om na te denken of ze wel of niet willen saneren en hoe zij dat gaan financieren. Verder wil ik volgende week met een afvaardiging van de buurt om de tafel gaan zitten om vragen te beantwoorden en te kijken hoe we elkaar het beste kunnen helpen."


Bomen aan Spoorstraat en Bosmanslaan vernield

DINXPERLO - De gemeente Aalten heeft aangifte gedaan van vernieling van een berk aan de Spoorstraat en van een eik aan de Bosmanslaan in Dinxperlo. In de berk zijn verschillende gaten geboord en van de eik is de stam ingezaagd en is er een deel van de bast verwijderd. De zaak is in onderzoek genomen, zo meldt de politie Aalten-Dinxperlo op Facebook.

De berk aan de Spoorstraat heeft duidelijk veel te lijden van de vernielingen. Foto: Frank Vinkenvleugel