Het speelterrein is verboden gebied in afwachting van de sanering. Foto: Frank Vinkenvleugel
Het speelterrein is verboden gebied in afwachting van de sanering. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Asbest op speelterrein De Bijvank

Vervolg van de voorpagina

DINXPERLO - Begin april troffen medewerkers van de gemeente asbest aan op het speelterreintje De Bijvank. Dat heeft consequenties: het terrein moet gesaneerd worden, maar er moet ook onderzocht worden of de aangrenzende grond bij woningen niet is verontreinigd.

Door Joost van de Nadort

Gezondheidsrisico's
De resultaten van het onderzoek wijzen uit dat er sprake is van een ernstig geval van bodemverontreiniging. Desondanks meldt de GGD dat zij geen grote gezondheidsrisico's zien. Burgemeester Arnold Gerritsen: "Ik kan me voorstellen dat dit vreemd overkomt. Dit heeft te maken met het type asbest dat is gevonden. Het gaat hier om het zogenaamde hechtgebonden asbest. Dat zijn stukjes dakbeschot en stukjes asbesthoudende golfplaat. Wanneer dit asbest niet wordt bewerkt, is er veel minder gevaar voor de gezondheid dan wanneer er asbestvezels worden aangetroffen. Het is echter wel zaak dat het wordt opgeruimd omdat bij bijvoorbeeld toekomstige werkzaamheden de stukjes asbest kapot kunnen gaan waardoor er wel vezels vrij kunnen komen."
De gemeente zal als eigenaar van de speelplaats De Bijvank de sanering op zich nemen. Er zal ongeveer 750 kubieke meter grond worden verwijderd. Dat zijn zo'n 150 vrachtwagens. Daarna moet de speelplaats opnieuw worden ingericht.

Planning
Het is de bedoeling dat de saneringswerkzaamheden op maandag 26 juni zullen beginnen. De verwachting is dat dit wel enige (verkeers)overlast met zich mee zal brengen. De werkzaamheden zullen als het goed is twee weken later zijn afgerond. Na de bouwvak zal worden begonnen met het herinrichten van de speelplaats. Het aanvullende onderzoek om vast te stellen in hoeverre de grond van de omwonenden is vervuild, zal waarschijnlijk medio juli beginnen. De resultaten van dit onderzoek zijn waarschijnlijk in oktober/november beschikbaar.

Reactie buurtbewoners
Volgens een buurtbewoner is een aantal omwonenden het niet eens met de volgorde die de gemeente hanteert bij de sanering. Hij zegt: "Wij zouden graag zien dat eerst alle onderzoeken worden afgerond en dan pas wordt begonnen met de sanering. Op die manier kunnen bewoners en gemeente samen optrekken tijdens het saneren. " Wat hen grote zorgen baart is dat hun koopwoning het predicaat asbestverdacht heeft gekregen terwijl nog niet duidelijk is of er ook daadwerkelijk asbest in de bodem aanwezig is. Zij zijn bang dat zij gedurende lange tijd met een onverkoopbaar huis zitten. Op dinsdag 13 juni willen ze graag de pers te woord staan om hun visie te geven.

www.aalten.nl/bijvank

In Harmonie naar zomerse oorden

BREEDENBROEK - Op vrijdagavond 30 juni zal Harmonie St. Antonius haar jaarlijkse Zomeravondconcert geven. Dit jaar is er als locatie gekozen voor de pastorietuin in Breedenbroek. In een schitterende ambiance zullen de leden van de Harmonie het publiek meenemen op een muzikale zomerse reis. Naast de leden van het A-orkest zullen op deze avond ook de leden van het jeugdorkest en zelfs de jongste leden van de cursus Muziek Maak Je Zelf het publiek verrassen met zomers klanken. Het Zomeravondconcert van de Harmonie is al jaren een vaste prik. Vlak voor de zomervakantie begint op een vrijdagavond gezellige en zomerse muziek ten gehore brengen. Er worden veelal bekende nummers ten gehore gebracht, die de meesten zullen kennen van de recente hitlijsten of anders de Top 2000. Het Zomeravondconcert begint om 20.00 uur. Ook de jongste toeschouwers zijn van harte welkom, het concert zal tot ongeveer 21.15 uur duren. Daarna is er gelegenheid om gezellig na te praten.