De omslag van de novelle Walsen. Foto: PR Fagus
De omslag van de novelle Walsen. Foto: PR Fagus Foto:

Boekenpresentatie van Firma Weijland en Uitgeverij Fagus

IJZERLO - Zaterdag 6 mei vindt tussen 14.30 en 17.00 uur in 't Dorpshuus, Thijsweg 19 in IJzerlo de bijzondere presentatie plaats van de gedichtenbundel Nieuwkijken en de novelle Walsen van Firma Weijland. De uitgever van beide boeken is Hans de Beukelaer van Uitgeverij Fagus te IJzerlo.

Walsen behandelt het ook voor de regio Achterhoek zeer actuele probleem van de krimp. Juk woont nog als enige in een verlaten dorp in het Oosten. Hij plaatst een advertentie: Dorp te Koop, welkom 12 oktober! Jacob, Dien en Ans stappen in hun auto als ware het een roadmovie. In de Herberg blijken alle andere oud-bewoners ook aanwezig en er ontpopt zich een gedenkwaardige avond en nacht.
Jack Weijkamp is een weggetrokken oosterling, dichter des Achterhoeks 2015-2017 en maker bij Firma Weijland Muziektheather. Met veel plezier doorkruiste de Dichter des Achterhoeks van mei 2015 tot mei 2017 de Achterhoek en de Liemers met de trein, de fiets, de bus en te voet. De Gelderlander publiceerde iedere maand het gedicht dat ontstond uit deze bijzondere kijktochten. De bundel Nieuwkijken beslaat een selectie van de gepubliceerde gedichten vervlochten met nieuw werk.

Boekenpresentatie
Het 'publiek' verzamelt zich om 14.30 uur voor het pand van Uitgeverij Fagus aan de Kruisdijk 14 b waar muziekvereniging Crescendo burgemeester Arnold Gerritsen van de gemeente Aalten, de firma Weijland en Uitgeverij Fagus een serenade zal brengen. Vervolgens trekt de stoet in optocht onder feestelijke klanken van muziekvereniging Crescendo naar 't Dorpshuus – met de boeken in een kruiwagen. In het Dorpshuus worden de eerste exemplaren van de boeken overhandigd aan burgemeester Arnold Gerritsen. Aansluitend speelt Firma Weijland en Consorten haar gloednieuwe gelijknamige voorstelling Walsen: er is nog één man over in het dorp. Na afloop zijn de boeken te koop. Vrij entree: wees allen van harte welkom. De presentatie in IJzerlo is tevens de start voor de Karavaan der Walsen. Firma Weijland en Consorten trekken de maanden mei, juni en juli met deze Karavaan door de Achterhoek en Liemers. Zij spelen de voorstelling Walsen in veertig gehuchten en buurtschappen. Bij mensen thuis, op de deel, onder het afdak en onder de bloesem van de kersenboom. Maar ook in kerkjes, dorpshuizen en bovenzaaltjes van cafés. En in vier van oudsher beroemde pleisterplaatsen: Van Hal in Voorst, Hotel Bakker in Vorden, 't Onland in Gaanderen, De Gouden Karper in Hummelo. Hier wordt de voorstelling Walsen vervlochten met een driegangen diner.