Foto: collectie Leo van der Linde
Foto: collectie Leo van der Linde Foto:

Oplossing zoekplaatje: voormalige pastorie

BREDEVOORT - Toepasselijke foto in deze wintertijd. In de winter worden er vrijwel geen ansichtkaarten uitgegeven. Het is zeer uitzonderlijk dat dit in Bredevoort in 1940 toch gedaan werd. Deze ansichtkaart toont een aantal interessante aspecten van het stadje Bredevoort; de kerk op de achtergrond en de molen Prins van Oranje.

Deze foto is gemaakt bij 't Zand Bredevoort. We zien hier de voormalige pastorie. Deze is in midden jaren zeventig van de vorige eeuw afgebroken. Hierna verrees het gezinsvervangend
tehuis De Veste. De bewoners hiervan zijn inmiddels verhuisd en het huidige pand op deze plek heeft een woonbestemming gekregen. In 1914 geeft ds. Ledeboer de aanzet tot afbraak van de oude pastorie. Dankzij hulp van de diaconie werd voor een bedrag van f 10.000,- op hetzelfde terrein een nieuwe pastorie met het front aan 't Zand gebouwd. Het besluit om deze pastorie te bouwen, in een slapeloze nacht ontsproten aan het brein van ds. Ledeboer, is met grote voortvarendheid in daden omgezet. Een aardig voorbeeld van de praktische zin van ds. Ledeboer, predikant van 1902 tot 1914, is het verhaal dat hij zijn kerkeraadsleden uitzond om in de omgeving naar een mooi huis om te zien, met de bedoeling dat te kopiƫren als Bredevoortse pastorie. In Winterswijk vond men iets geschikts en toen ging de kerkeraad in zijn geheel zich overtuigen van de deugdelijkheid van deze woning. Het kostte echter moeite er binnen te komen.
Het was namelijk 1 april en de huisvrouw, beducht voor grappen, moest eerst van de ernst van het bezoek worden overtuigd, voordat ze zoveel vreemde mannen binnenliet. De naam van het meisje op de foto is tot nu toe niet bekend.