Politicus van het jaar

Waarom zouden we alleen op landelijk niveau de beste politicus van het jaar kiezen? In Aalten kan ook iedereen die in politiek is geïnteresseerd bijna dagelijks onze volksvertegenwoordigers, wethouders en burgemeester via verschillende media en in levende lijve volgen. Als ik zou willen, kan ik elke dag een bericht schrijven over besluiten en discussies. Toch zijn er tijden geweest dat er in de kranten veel meer over politiek werd geschreven. Rond 1990 waren er nog drie regionale dagbladen, die alle drie eigen verslaggevers hadden. Misschien was het wat al te veel, tegenwoordig is het te weinig wat op papier is te lezen.

Er zijn sindsdien andere media bijgekomen: het wereldwijde web, lokale radio, sociale media als Twitter, Facebook en Instagram. Het gemak van een krant met veel politiek nieuws is er niet meer. De geïnteresseerde moet meer zijn best doen om alles te volgen. Omdat dit niet iedereen wil of kan, heb ik me graag voor u opgeofferd, al zal ik ook wel eens wat gemist hebben. Op de sociale media zullen de heren en dames binnenkort weer actiever worden. De gemeenteraadsverkiezingen van maart zouden daar een reden voor kunnen zijn.

Omdat ik niet in mijn eentje wilde bepalen wie de politicus van het jaar wordt, heb ik alle persoonlijkheden die ik in mij heb opgeroepen. Dat zijn er 37 is mij in de loop der jaren gebleken. Met diep zuchten en veel wandelen kan ik ze goed onder controle houden. Voor deze keer mochten ze met elkaar in discussie. Ze hadden wel waardering voor de drie burgemeesters, die Aalten dit jaar heeft gehad en zal hebben. Die dingen niet mee omdat ze geen politicus zijn, maar boven de partijen staan. Ze geven ook al een advies aan Anton Stapelkamp. Doe niet alles zelf. In het begin is dat verleidelijk, omdat je dan overal komt. Maar deze krant wil niet elke week vijf foto's met de nieuwe burgemeester. Laat daarom de wethouders ook eens een opening doen of een jubilaris feliciteren.

Wie dan wel? Joop Wikkerink, omdat hij zich al zo lang inzet met veel gedrevenheid voor een rechtvaardiger Aalten en zo mooi boos kan worden? Henk Meerdink, die zich nog langer inzet voor het Klooster en ruime omgeving en voor windmolens in een nationaal landschap durft te zijn? Willem Bruil, die zijn baas Henk er graag op wees dat er ook nog anders over een kwestie gedacht kan worden? Rudi ter Maat, die in zijn eentje laat zien een waardevolle bijdrage te kunnen leveren? Of wordt het Martin Veldhuizen, die als enige begrijpt dat die rondweg bij het industrieterrein er echt moet komen.

Nee, de jury heeft na lang beraad besloten: de politicus van het jaar is Gerrit Migchelbrink. De reden is dat een meerderheid van de jury enigszins bevooroordeeld is en de kwaliteit van natuur en landschap erg belangrijk vindt. Gerrit heeft zich daarvoor dit jaar weer het meest van alle Aaltense politici ingezet. Ook introduceerde hij de treffende term 'maatwerk mag geen matswerk zijn'. Jammer dat hij na de verkiezingen niet terug keert in de raad. Deze jury zal hem missen.