Xandra Storm deelt paarse armbandjes uit aan haar leerlingen. Foto: Eva Schipper
Xandra Storm deelt paarse armbandjes uit aan haar leerlingen. Foto: Eva Schipper Foto:

Paarse vrijdag op cc Schaersvoorde

AALTEN - Op vrijdag 8 december deed Christelijk College Schaersvoorde mee aan Paarse vrijdag, een landelijke scholenactie, waarbij leerlingen en docenten paarse kleding dragen. Het 'Paarse vrijdag'-polsbandje dat de docent uitdeelt is symbolisch. Het dragen van paarse kleding en het polsbandje toont dat je solidair bent met alle soorten van geaardheid.

Door Eva Schipper

Paarse vrijdag is een initiatief van Gender & Sexuality Netwerk Nederland. Dit is een groep scholieren die zich inzet voor de vrijheid in wie je bent en wilt zijn. De keuze voor de naam Paarse vrijdag is voortgekomen uit de regenboogvlag. In de vlag hebben alle kleuren een andere betekenis. Paars staat voor spirit (karakter).
Xandra Storm is docent Frans op CC Schaersvoorde en is jaren geleden al uit de kast gekomen. Zij vindt het heel erg belangrijk voor leerlingen om te kunnen zijn wie ze willen zijn. Xandra: "ik organiseer deze dag niet voor mezelf, maar voor kinderen om ze te helpen." Xandra heeft het initiatief van een oud-leerling voortgezet en organiseert deze dag nu al een paar jaar. Toch blijft het spannend voor haar. "Dadelijk ben ik de enige die in het paars gekleed is." Toen ze deze ochtend op school aankwam was ze opgelucht, het merendeel van de leerlingen droeg ook paarse kleding.
Xandra vindt deze dag heel erg gezellig. "Het schept toch een band binnen de school. Je merkt wel een andere spanning, maar wel heel positief." In de dagopening hebben de leerlingen een speciaal filmpje te zien gekregen. In dit filmpje kwamen 29 docenten 'uit de kast'. De docenten hebben een humoristisch feitje over hun eigen persoonlijkheid opgebiecht aan de hele school: al jarenlang fan van Abba, gek op ouderwets breien, ik heb iets met oudere vrouwen… Op deze manier maakt de school het uit de kast komen bespreekbaar en beter toegankelijk.

Het is volgens Xandra belangrijk dat je je veilig voelt in je eigen omgeving. Zij heeft gelukkig nooit last gehad van vervelende voorvallen. "Ik kan in deze omgeving functioneren zonder problemen, gelukkig zijn en samenwonen met een vrouw." Xandra geeft aan dat ze vindt dat ze als docent een voorbeeldfunctie heeft op school. Daarnaast is ze de enige lesbienne op deze locatie van CC Schaersvoorde, aan de Slingelaan.
Xandra is heel erg tevreden over deze dag. Ze is trots op haar leerlingen en docenten. Xandra vertelt ook dat ze blij is dat ze helemaal wordt geaccepteerd op school. "Ik ben net zoals ieder ander. Ik hoop dat ik juist dat met deze dag heb duidelijk gemaakt aan onze leerlingen. Wie je ook bent, of wat je wilt zijn, het maakt niet uit. Je staat er nooit alleen voor."