Het hele jaar kerst

Elk jaar ben ik blij dat Sinterklaas het land uit is. Ons land raakt dan in een verbazingwekkend snel tempo in kerstsferen. Ik ben daar een liefhebber van. Wat dat betreft zou ik beter in een land als Zweden of Duitsland kunnen wonen. Daar is de kersttijd allang begonnen als wij nog gespannen zitten te wachten op de aankomst van de stoomboot en al het gedoe er omheen. Zullen we dat volgend jaar eens overslaan en vroegtijdig overgaan in een vredige kerststemming?

Dit jaar was ik zelfs al in de zomer in kerstsferen, want ik was dit jaar op tijd begonnen met het Achterhoekse kerstdiner dat een week geleden in deze krant stond. Meestal ben ik een man van het laatste moment. Als morgen iets af moet, begin ik vandaag. Dat is niet altijd verstandig en daarom spiegelde ik me aan al die andere eetschrijvers, die als het buiten op het warmst is hun recepten en verhalen voor de kerstspecials in december voorbereiden.

Daarom staat er al vanaf augustus een kerstboompje op mijn werktafel, waaraan ik door talloze kookboeken bladerde om me te laten inspireren voor het kerstdiner. In de keuken had ik een groter boompje geplaatst, want uiteraard werden alle uitgezochte recepten uitgeprobeerd en daarna verfijnd. Natuurlijk werden er elke dag kaarsen aangestoken en zette ik de afspeellijst aan, waarin ik honderden kerstliedjes heb verzameld. Ze vervelen geen moment.

Door al zo lang bezig te zijn met de kerstgedachte heb ik de indruk dat ik een beter mens ben geworden. Ik ben blij dat ik nu niet meer de enige ben voor wie de kersttijd is aangebroken. Het is de tijd van het terugblikken op vreugde en verdriet in 2017, want het is juist nu goed om de dierbaren die deze kerst niet meer mee kunnen maken te herdenken. Het is ook de tijd van de lijstjes van de mooiste boeken en platen van het afgelopen jaar. Die brengen mij altijd weer in aanraking met schrijvers en muzikanten, die ik graag wil leren kennen.

December is ook de tijd van die top 2000, waar zoveel mensen tussen kerst en Nieuwjaar naar luisteren. Na die jarenlang genegeerd te hebben, want er is zoveel goede andere muziek die ik dan nooit hoor, heb ik toch weer een lijstje ingestuurd. Met alleen maar kerstliedjes! Het zou geweldig zijn als 2017 op oudejaarsdag op radio twee zou eindigen met It's the most wonderfull time of the year van Andy Williams, want december is de mooiste tijd van het jaar.

Toch is dat niet het mooiste kerstliedje. Dat blijft voor mij Hang myself from the tree van de Amerikaanse groep de Vandals. Al was het alleen maar om er aan te herinneren dat er mensen zijn die de kersttijd helemaal niet leuk vinden en die zich willen ophangen aan de kerstboom. Niet doen, denk ik dan. Kom bij mij eten, misschien helpt dat. Maar daarna luister ik graag weer naar The star of Bethlehem van Emmylou Harris en Neil Young. Of naar … Nee, ik ga al die liedjes niet opnoemen. Maar ik blijf ze in 2018 wel elke dag draaien, want ik denk dat het voor de wereld het beste is wanneer het elke dag kerstmis is.