Mama Café

AALTEN - Op woensdag 20 december wordt in de Bibliotheek Aalten het Mama Café gehouden, samen met logopedist Sharon Nijenhuis-Wieggers. Zij komt vertellen over preverbale logopedie.

De behandeling van eet- en drinkproblemen bij kinderen valt onder preverbale logopedie: logopedie voordat het spreken begint. In de loop van het eerste levensjaar leert een kind allerlei verschillende soorten voedsel eten en drinken. Dit hoeft niet altijd vanzelf te gaan. Het kan zijn dat uw kind niet goed kan drinken en/of eten door een medisch probleem. Ook kan het zijn dat hij niet wil of durft door negatieve of onprettige ervaringen of vanwege een andere reden. Een preverbaal logopedist begeleidt en adviseert hierbij en behandelt indien nodig. Preverbale logopedie is bestemd voor baby’s en jonge kinderen die moeite hebben met: drinken uit de borst, drinken uit de fles, eten van de lepel, kauwen, slikken, drinken uit de beker, controle van speeksel (overmatig kwijlen).

Sharon Nijenhuis-Wieggers komt vanaf 10.30 uur vertellen over haar werkzaamheden als preverbaal logopedist.

Het Mama Café is voor alle ouders met jonge kinderen en wordt op woensdag 20 december van 10 tot half 12 gehouden in de Bibliotheek Aalten, Hogestraat 10. Deelname is gratis.

Het Mama Café is een samenwerking tussen Yunio, CJG, Figulus Welzijn en de Bibliotheek Achterhoekse Poort en wordt gehouden elke eerste woensdag van de maand bij Speeltuin de Robbedoes, elke derde woensdag van de maand in de Bibliotheek Aalten.


Lezing over fresco's in Oude Helenakerk

BREDEVOORT - Op zaterdag 16 december geeft kunsthistoricus Paul le Blanc een lezing in de Koppelkerk in Bredevoort over de bijzondere middeleeuwse wandschilderingen van de Oude Sint-Helenkerk in Aalten. Waarom bevindt zich juist in deze kerk een unieke voorstelling van keizer Constantijn samen met de heilige Helena?

De Oude Sint-Helenakerk in Aalten beschikt over unieke 15e- en vroeg-16e-eeuwse wand- en gewelfschilderingen. Tijdens de Reformatie werden de schilderingen met een laag witkalk afgedekt. Toen in 1973 het pleisterwerk opnieuw gewit moest worden, ontdekte men dat onder de vele lagen kalk bijzondere muurschilderingen schuilgingen. De schilderingen stellen onder andere de Twaalf Apostelen voor en een voorstelling van het Laatste Oordeel. Zeer uitzonderlijk voor West-Europa is echter de afbeelding van keizer Constantijn de Grote samen met zijn moeder, de Heilige Helena, aan wie de kerk oorspronkelijk gewijd was. Dit riep de grote vraag op: waarom bevindt zich juist in de kerk van Aalten een unieke voorstelling van keizer Constantijn, samen met de heilige Helena? Tijdens de lezing zal getracht worden op deze vraag een antwoord worden gegeven. Ook zullen de schilderingen te Aalten in een ruimer (kunst)historisch verband worden geplaatst. Er zal ook speciaal aandacht besteed worden aan de bijzondere schilderingen in de middeleeuwse kerk van Dinxperlo waar zich onder andere een zeer opmerkelijk Christoffelvoorstelling bevindt.
Kunsthistoricus Paul le Blanc was twintig jaar docent kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen aan de Radboud Universiteit van Nijmegen, tien jaar directeur van de Stichting Kerkelijk Kunstbezit in Nederland en is thans adviseur van musea en monumentenzorg. Hij is gespecialiseerd op het terrein van middeleeuwse muurschilderingen in Nederland.

De lezing in de Koppelkerk op zaterdag 16 december begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De entree kost 7,50 euro. Reserveren kan via koppelkerk.nl of tel. 0543-216005.