Onderwijsprogramma oud-Aaltenaren ingevoerd op kleuterscholen in Peru

AALTEN - Stichting HoPe Peru, in 1991 – met ondersteuning van Mondiaalten - opgezet door oud-Aaltenaren Walter Meekes en Tineke Griffioen ondersteunt sinds 1992 het kleuteronderwijs in Peru. In Peru ging maar 30% van de kinderen in de leeftijd van 4 en 5 jaar naar de kleuterschool.

Stichting HoPe heeft ruim 130 kleuterscholen gebouwd, ingericht en van speelleermateriaal voorzien. Allemaal schooltjes in indiaanse berggemeenschappen hoog in het Peruaanse Andesgebergte, vaak op meer dan 3.000 meter hoogte en op uren lopen van de doorgaande wegen. HoPe heeft honderden leerkrachten, kleuterbegeleiders en onderwijsspecialisten van het Ministerie van Onderwijs opgeleid.

In de jaren 2009 – 2016 heeft HoPe samen met het Ministerie van Onderwijs een onderwijsplan opgesteld voor kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 5 jaar. Het programma is in meer dan 120 kleuterscholen uitgetest. In 2017 heeft het Ministerie van Onderwijs het onderwijsprogramma van HoPe als officieel programma voor alle 3.000 kleuterscholen van het departement Cusco (2 x zo groot als Nederland) ingevoerd. Hiermee worden meer dan 60 duizend kinderen bereikt.

Tineke en Walter hebben beiden een koninklijke onderscheiding ontvangen voor het werk dat zij sinds 1991 in Peru uitvoeren.


Kerstnachtdienst Sint Joriskerk

BREDEVOORT - In de Sint Joriskerk in Bredevoort vindt op zondag 24 december vanaf 23.00 uur een kerstnachtdienst plaats, met L.H. de Vries als voorganger. Medewerking verleent het koor Encore onder leiding van Gerrit te Lindert. Organist is jan Stronks. Het thema van de dienst is: God ziet in een kind naar ons om. Op kerstavond is er ook dit jaar een kerstnachtdienst in de Joriskerk in Bredevoort. Men gaat er samen op zoek naar het kerstverhaal, naar lichtpuntjes in de donkere nacht. De aanwezigen mogen horen dat God in een kind naar ons omziet. Dat blijde nieuws wordt door liederen, woorden en gedichten gedeeld en beleefd. Men gaat op zoek naar lichtpuntjes, maar misschien hoeven deze niet te te worden gezocht, maar kunnen mensen ze ook zijn. Door bijvoorbeeld te geven in de collecte die ook dit jaar is bestemd voor Serious Request.


Meedenkavond PP over regionale samenwerking

AALTEN - Hoe staat Aalten in de regionale samenwerking: met de voet op het gas of op de rem? In december moeten raden besluiten over nieuwe samenwerking in de Achterhoek. De Progressieve Partij organiseert er een meedenkavond over. Joop Wikkerink van de PP legt uit: "Er komt een 'Achterhoekboard' waarin de de bobo's elkaar ontmoeten; er worden plannen gesmeed aan de 'thematafels' en er komt een democratisch sausje overheen door het Achterhoekse Radenforum. Bedacht naar voorbeelden elders in het land door de burgemeesters van Doetinchem en Winterswijk. Zijn zij te jong en te enthousiast? Een storm van conservatieve kritiek laaide op. 'Wij willen meer invloed', brieste een VVD-raadslid uit Oude IJsselstreek; 'Dat wordt niks', wist een PvdA-lid uit Winterswijk. 'Wij herkennen ons niet in dit beeld' vond wethouder Nijland uit Aalten. En de inwoners? Die zeggen allemaal in het Westen dat ze uit de Achterhoek komen; weet je wel van de Zwarte Cross en Normaal. Voor de Progressieve Partij is samenwerken een middel. Halen we eerder de duurzaamheidsdoelstellingen? Krijgen we eerder meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk? Voelen meer mensen zich verbonden met hun eigen omgeving en de Achterhoek? Ja? Dan moeten we meteen 'de hand aan de ploeg slaan'." De meedenkavond 'Regio Achterhoek: samenwerken of tegenwerken', wordt gehouden op donderdag 14 december om 20.00 uur bij café-rest. Schiller, Aalten. Toegang en koffie gratis.