Foto: Collectie Leo van der Linde
Foto: Collectie Leo van der Linde Foto:

Oplossing zoekplaatje: De Ahof

AALTEN - Op het zoekplaatje van dinsdag 21 november zien we één van de oudste foto's van de monumentale Havezathe De Ahof (De Pol) in Aalten. Het is waarschijnlijk het oudste gebouw in de gemeente Aalten.

De Ahof (De Pol) is een verdwenen havezathe en voormalig landgoed gelegen in het midden van het dorp. De start van de bouw was al voor het jaar 1281 en het pand is een rijksmonument. Het landgoed en de havezathe wordt in oude geschriften vermeld als Hof ten Ahave, dat later werd afgekort naar Ahof.

De naam Ahof is afgeleid van het woord aa (water), dus Hof aan het water. In een oorkonde uit 1281 wordt de Ahof voor het eerst genoemd, horig aan de heerlijkheid Bredevoort. Later in leen aan de Graaf van Lohn, die zetelde op het slot in Stadtlohn.

Van het oorspronkelijke landgoed, de havezathe, boerderij en de bijbehorende watermolen is weinig bewaard gebleven. Het is niet bekend hoe de oude havezathe er oorspronkelijk uitzag. Wel is een oude foto van omstreeks 1895 van de toen al zwaar vervallen watermolen bewaard gebleven.

Op de oorspronkelijke plaats staat nog altijd de markante monumentale boerderij: De Ahof. Deze herenboerderij dateert uit 1743. De geschiedenis van de bewoners van de Ahof is terug te voeren tot ver in het verleden.
Er kwamen een aantal reacties hierover binnen. Gerrit Jan Heideman: "Mijn overgrootvader is er in 1849 geboren: Hendrikus Johannes Vaags." Yvonne Momberg: "ik ben er geboren, links hebben wij gewoond."

Mevrouw Beernink-Arentsen: "Jo Beernink-Prins is er in 1901 geboren en overleden in 1984. Verder woonden er veel familieleden met de naam Prins op de Pol of directe omgeving. Mijn oudste oom Jan woonde waar het voormalige politiebureau stond, in de directe omgeving van de herenboerderij. Oom Bernhard woonde tot zijn dood op de Ahof samen met zijn broer oom Henk. Hoefman, schoenmaker in de Prinsenstraat en getrouwd met Dirkje, woonde ook er ook. Hij verhuisde later naar de Ahavestraat."

Het linkergedeelte van de Ahof werd vroeger veelal verhuurd aan mensen die tijdelijk huisvesting zochten. Mevrouw Kempers: "Wij woonden er van 1970-1972 en vonden het maar wat bijzonder dat we in het oudste pand van Aalten mochten wonen. Voordat we er kwamen te wonen, woonde hier de familie van de Claus, interieurinrichting."

Het pand is midden jaren tachtig van de vorige eeuw gerestaureerd en werd in 1986 in gebruik genomen als sociaal cultureel centrum.

In 2011 is het sociaal cultureel werk Aalten gefuseerd met het sociaal cultureel werk Dinxperlo tot Figulus Welzijn. Sindsdien fungeert de Ahof als hoofdvestiging.