Uitleg over doelgroep tijdens persconferentie. Foto: Karin Stronks
Uitleg over doelgroep tijdens persconferentie. Foto: Karin Stronks

AFM Kinderhulpweek: privacy gezinnen altijd gewaarborgd

AALTEN – Op de persconferentie over de AFM Kinderhulpweek, die op donderdag 23 november bij partycentrum 't Noorden werd gehouden, werd niet alleen uitleg gegeven over het vijfdaagse programma. Over de manier waarop gezinnen die de hulp goed kunnen gebruiken bereikt worden werd ook duidelijkheid gegeven. Er liggen zelfs plannen om ook in juni met een actie te starten. Marco van Lochem van AladnaFM geeft aan: "Armoede stopt niet na kerst."

Door Karin Stronks

Nadat het programma van de AFM Kinderhulpweek in grote lijnen bekend was gemaakt kwam er een vraag van Ans Plug van de Progressieve Partij (PP). Zij vroeg zich af of gezinnen, kinderen, van de doelgroep zich wel komen melden. Ze noemde net het woord schaamte niet maar haar vraag was duidelijk. Marco van Lochem van AFM legt uit: "De privacy van de kinderen en hun ouders is altijd gewaarborgd. Sterker nog, wij weten niet wie door onze actie worden geholpen. We roepen met klem mensen die onder de armoedegrens leven op om zich te melden bij de gemeente Aalten en als die drempel te hoog is kunnen ze rustig bij ons, bij AFM, komen. We willen zo graag iets voor hen betekenen!"

Er wordt gewerkt aan een promotieactie die de doelgroep van de AFM Kinderhulpweek duidelijk maakt waar zij voor hulp terecht kunnen. Benito Muller van AFM: "Er zijn - naast de gemeente Aalten - contacten gelegd met de diaconie, met het Nationaal Fonds Kinderhulp, met Figulus en meer aanverwante organisaties. Samen proberen we mensen te bereiken." Marco van Lochem vult aan: "Mensen die onder de armoedegrens leven komen niet snel over de brug, dat beseffen we heel goed. Volgende week gaat er een brief van de gemeente Aalten uit naar 150 gezinnen. We hopen dat ze allemaal reageren! Daar doen we het voor! We hebben plannen liggen om ook in juni een actie op touw te zetten. Armoede stopt niet na kerst."

De AFM Kinderhulpweek wordt gehouden van dinsdag 19 tot en met zaterdag 23 december. De vijf dagen staan bol van leuke activiteiten. Tijdens deze dagen kan men kinderboeken, fietsen en nieuw speelgoed, wat nog in de verpakking zit, komen brengen bij 't Noorden. Ook kerstpakketten en dagjes uit in de regio zijn welkom. Een bedrag doneren kan ook via de AFM website. De aftrap van de AFM Kinderhulpweek is dinsdag 19 december om 19.00 uur bij 't Noorden. Op een open podium treden onder andere zangeres Meike Ubbink, de Lichtenvoordse gitaarvirtuoos Mats Hillen, singer/songwriter Yara Beeks en gelegenheidskoor De Aladna's op.
De woensdag, 20 december, staat in het teken van een discussieavond onder leiding van Nieke Hoitink van Omroep Gelderland.
Marco van Lochem: "We hebben alle Aaltense politieke partijen uitgenodigd en aangezien de gemeenteraadsverkiezingen eraan komen verwachten we een grote opkomst vanuit de politiek! Verbinder Richard Jongetjes, altijd vol goede ideeën, algemeen directeur van De Graafschap Hans Martijn Ostendorp, de Aaltense wethouders Henk Rijks en Henk Wiltink schuiven ook aan." Op donderdag 21 december staat Gilbert van Zolingen op de planken met 'Friends', allemaal muzikanten uit de regio die hun sporen hebben verdiend in het muzikale circuit. Vrijdag 22 december wordt de grote veiling gehouden onder leiding van Jan Breukelaar. Patrick Vonk van AFM glimlacht: "We hebben al zo'n 70 te veilen items binnen waaronder dagkaarten voor de Zwarte Cross, een rondvlucht boven Aalten, een race-pak van Max Verstappen en een workshop bij een Aaltense bakkerij. Vanaf 1 december worden alle veilingitems op de AFM website gepubliceerd."

De klapper van de week is natuurlijk de slotdag, op zaterdag 23 december valt alles samen, de GUV Marathon voor het kind wordt gehouden en DanzArte overhandigt de symbolische cheque van de opbrengst van een dansmarathon die op 16 december wordt gehouden in Kulturhus Dinxperlo. Wethouder Wiltink, aanwezig namens de gemeente Aalten, laat zich bijna overhalen om de eerste en laatste etappe van de GUV Marathon voor het kind mee te doen. Marco van Lochem: "Wat we voor opbrengst verwachten? Moeilijk te zeggen. We hopen natuurlijk het geweldige succes van vorig jaar te evenaren… Met hulp van de Aaltense bevolking, sponsoren en jullie allemaal moet dat toch lukken?! We maken 's avonds rond 21.00 uur de opbrengst bekend. Daarna speelt een gelegenheidsband onder leiding van Gilbert van Zolingen de zaal plat!"


www.aladnafm.nl