Gezellig bijpraten onder het genot van een lekker diner. Foto: Hans Asmann
Gezellig bijpraten onder het genot van een lekker diner. Foto: Hans Asmann Foto:

Eerste dinerprogramma ouderen zeer succesvol

AALTEN - De talentverbinder van Aalten, Richard Jongetjes, kijkt met grote tevredenheid terug op het eerste dinerprogramma voor ouderen uit de gemeente Aalten, getiteld 'Er een potje van maken'. De culinaire avond vond plaats in eetcafé Enjoy.

Twee maanden geleden werd via de pers het publiek opgeroepen om senioren aan te melden voor een lekker en gezellig diner met leeftijdsgenoten. Onder de noemer 'wie gunt een oudere een lekker diner' werd massaal gereageerd. Naast vaders, moeders, opa's en oma's werden ook buurmannen en -vrouwen opgegeven. De - ongevraagde - motivatie voor opgave was zeer divers. Ook het volgende diner is bijna volgeboekt. Tijdens de avond werd er behalve het nuttigen van een heerlijk diner veel gebabbeld 'ovver vrogger'. Het toeval wilde dat er twee oud-postbodes aan tafel schoven en door velen werden herkend.
De bediening van de gasten ligt telkens in handen van leerlingen van VMBO Schaersvoorde afdeling welzijn. Na de prachtige avond werden de senioren weer netjes naar huis gebracht door een zestal vrijwillig chauffeurs.

Het dinerprogramma zal telkens in de donkere maanden plaatsvinden en wel in november, december en januari. Financieel worden de onkosten opgehoest door de bezoekers van de restaurants. Restaurantbezoekers kunnen via het bekende paarse potje bij de pinautomaten een donatie doen. Het streven is om ieder jaar zo'n 50 senioren een leuke avond te bezorgen. De organisatie ligt in handen van de talentverbinder in samenwerking met Figulus welzijn, zorgcombinatie Marga Klompe en vmbo Schaersvoorde Stationsplein. Drie restaurants op de markt in Aalten, Enjoy, Stegers en herbergh d'Olde Marckt , hebben het project omarmd. Voor opgave en meer informatie kan men terecht bij Richard Jongetjes via Richard@talentverbinder.nl of telefonisch 06-10514101. De eerste volgende diners vinden plaats op 12 december (Stegers) en 8 januari ( Herbergh d'Olde Marckt).


Schrijfmarathon Amnesty International

AALTEN/BREDEVOORT - Na de succesvolle Schrijfmarathon afgelopen jaar, gaat Nederland opnieuw massaal brieven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Ook in Aalten en Bredevoort wordt op 10 december volop geschreven. In winkel/atelier Muna Mani en in het Boekencafé van de Koppelkerk worden om 11.00 uur de deuren geopend en wordt tot 16.00 uur geschreven.

Er worden brieven geschreven voor mensen die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die vastzitten omdat ze voor hun mening uitkwamen of vermoord werden terwijl de daders vrijuit gaan. Ook sturen de brievenschrijvers de mensen die dit jaar centraal staan groetenkaarten, zodat ze weten dat ze niet vergeten zijn.
Tijdens de Schrijfmarathon van vorig jaar werd in Nederland een recordaantal van 166.000 brieven geschreven. Wereldwijd werden bij 4,7 miljoen brieven, kaarten, handtekeningen, sms'jes en WhatsAppjes verstuurd. Hoe groter die vuist, hoe groter de druk op autoriteiten om te zorgen voor gerechtigheid.