Restauratiefonds Oude Helenakerk zoekt vrijwilligers, boeken en kerstspulletjes

AALTEN - De stichting Restauratiefonds voor de oude Sint Helenakerk is voor de Adventsmarkt op zaterdag 9 december weer op zoek naar boeken, kerstgroen- en accessoires en bloempotjes.

Boeken
De stichting zoekt complete en in goede staat verkerende (gebruikte) boeken voor een tweede leven. Encyclopedieën en in slechte staat verkerende exemplaren worden niet aangenomen. De dames Stronks en Ter Horst en de heer Stronks nemen graag de boeken in ontvangst. Voor informatie over de inzameling kan men contact opnemen met Henk Stronks, bij hem kunnen ook de boeken worden gebracht. Het adres is: Polstraat 30, Aalten. Tel: 0543-475740. Als er niemand thuis is kunnen boeken onder de carport worden achtergelaten.
Kerstgroen
Het restauratiefonds kan kerstgroen gebruiken voor de vrijwillig(st)ers en creatievelingen die weer prachtige kerststukjes en graftakken maken. Dennengroen, blauwspar, conifeer blauw/groen, kornoelje rood/geel, druiventakken, laurierblad, groene en bonte hulst, kronkelwilg, mispels, nana, pinus, skimmia, taxus, klimop met bes, berkenboomschors, dennenkegels, dennenappels en malusappeltjes. Deze kerstspullen kunnen ingeleverd worden bij de schuur, links naast de woning van mevrouw Hoens aan de Richterinkstraat 24 in Aalten, via de grote oprit te bereiken. Graag inleveren op maandag 4 december tussen 19.00 en 20.00 uur. Gevraagd wordt om niets bij de woning zelf neer te leggen. Voor informatie kan men bellen met Ina van de Put, tel: 0543-476171.
Bloempotjes
Ook gevraagd worden mooie bloempotjes, niet te groot en in goede staat, géén plastic potten of mandjes. Het inleveradres is tot woensdag 6 december Molenkamp 2, te Aalten bij Henk Roelofse. De carport is rechts van de woning. Voor informatie kan men bellen met Henk Roelofse: 0543-471856.
Vrijwilligers
Mensen die als vrijwilliger m/v willen komen helpen zijn ook van harte welkom. Er is van alles te doen, op bestuurlijk vlak maar ook bloemstukjes maken of knieperkes bakken, helpen bij de wandeltocht, fietstocht of toneelavond, ook suppoosten zijn nodig. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Harm Veldhuis, secretaris, tel: 0543-472543 of 06-50804060. Met hulp van een grote groep vrijwilligers wordt weer een gezellige en sfeervolle Adventsmarkt gehouden op zaterdag 9 december op en rond het Marktplein in het Aaltense centrum.


www.restauratiefondsaalten.nl


Ruben Hoeke speelt al 25 jaar de blues

AALTEN – Op zaterdag 2 december geeft Ruben Hoeke een jubileumoptreden in Oerkroeg Schiller in Aalten.

Ruben Hoeke begint op veertienjarige leeftijd met gitaarspelen. De droomwens om ooit het Nederlands voetbalelftal te versterken vervliegt als hij toevallig geconfronteerd wordt met de Guns N' Roses klassieker 'Sweet child o' Mine'. Betoverd door de melodie van het intro, besluit hij direct zijn voetbal om te ruilen voor een gitaar. Tegenwoordig kan men hem plaatsen in het rijtje muzikanten die de Nederblues en Rock naar een hoger niveau hebben getild. Sinds zijn eerste optreden in 1992 toert hij onafgebroken door Nederland en speelde op podia in Denemarken, Duitsland, België, Estland, USA, Ierland, Luxemburg en Curaçao. Eind 2017 staat hij 25 jaar op de bühne en dat viert hij middels een speciale jubileumtoernee langs de Nederlandse zalen en festivals. Oerkroeg Schiller mag natuurlijk hierbij niet ontbreken. Het optreden van Ruben Hoek op zaterdag 2 december begint om 22.00 uur en kaarten zijn te koop voor 7,50 euro bij Oerkroeg Schiller of via de website www.oerkroeg.nl


Groene energie voor Achterhoekse gemeenten

DOETINCHEM - Op woensdag 22 november tekenen AGEM, de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij en zeven Achterhoekse gemeenten een overeenkomst waarin de gemeenten zich verbinden vanaf 1 januari 2018 hun energie af te nemen van AGEM.

Door Bert Vinkenborg

De gemeenten in de Achterhoek wilden al sinds de oprichting in 2013 van de AGEM ook zelf Achterhoekse energie afnemen. Nu de lopende contracten met andere leveranciers per 1 januari 2018 aflopen, is de weg vrij om elektriciteit en gas via AGEM te laten leveren. AGEM is niet de bronleverancier maar een tussenschakel in de keten. Het gaat in totaal om 1,2 miljoen kubieke meter gas en 24 miljoen KW/h elektriciteit per jaar. Het gas is niet groen maar de stroom is afkomstig van Achterhoekse groene bronnen. Met deze stroom worden 5.000 aansluitingen van lantaarnpaal tot sporthal en gemeentehuis van energie voorzien. Het gaat hier om een principiële keuze. Volgens wethouder Langeveld van Doetinchem, die tevens voorzitters is van de coöperatie AGEM, zit de grootste besparing in het verminderen van het verbruik. Over de zeven gemeenten die nu wel meedoen: "AGEM heeft het vertrouwen van zeven gemeenten." Guus Ydema, directeur van AGEM: "Wij kijken naar de lange termijn." De contractperiode voor gas is drie jaar, voor elektriciteit vier jaar.