Extra geld voor versnellen ontwikkelingen in centrum

Voor tien winkelpanden haalbaarheids-onderzoeken voor herbestemming

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – De provincie Gelderland heeft 99.325 euro ter beschikking gesteld voor het Plan van aanpak 'Vitaal centrum Aalten'. Het geld is bestemd om samen met alle betrokkenen in het winkelcentrum de winkelstraten compacter en aantrekkelijker te maken. Ook is er budget om voor tien afzonderlijke leegstaande winkelpanden een haalbaarheidsonderzoek te doen naar een andere bestemming. De gemeente Aalten stelt eveneens een bedrag van 99.325 euro ter beschikking.

Kattenberg
"We gaan de komende twee jaar drie gebiedsopgaven realiseren", vertelde wethouder Ted Kok. Daarvoor zijn drie delen van het centrum uitgekozen. "We zijn al volop in gesprek over de Kattenberg." In het gebied rondom de Lichtenvoordsestraatweg is hiermee in de zomer begonnen. De betrokkenen is gevraagd hoe zij tegen de toekomst van het deelgebied aankijken. Er blijkt voldoende draagvlak te zijn om aan een gebiedvisie te werken. Over de ideeën hiervoor wil Kok nog niets zeggen. "In de volgende maand is er zicht op een lijn." Hij weet wel bijna zeker dat "we er iets gaan doen." De kans is aanwezig dat voor de uitvoering daarvan opnieuw een beroep zal worden gedaan op het provinciale budget uit de subsidieregeling 'Steengoed benutten'. Uit deze regeling kwam ook al het bedrag dat voor 'Vitaal centrum Aalten' ter beschikking is.

Uitbreiding supermarkt
Na de Kattenberg is de Dijkstraat en omgeving aan de beurt. Deze zuidelijke entree van het centrum moet weer aantrekkelijker worden. Versterking van de leefbaarheid en een kwaliteitsimpuls van het vastgoed en de openbare ruimte zijn hier speerpunten. Daarna wordt naar de Hogestraat en omgeving gekeken. In dit deel van het kernwinkelgebied is sprake van nogal wat leegstand. Voor twee panden lopen er al verkennende gesprekken met de eigenaren over een transformatie. De door de Albert Heijn gewenste uitbreiding speelt hier ook een rol. Daarvoor wordt de verplaatsing van de openbare bibliotheek onderzocht.

Spil en bruggenbouwer
Een tweede belangrijke onderwerp zijn de tien haalbaarheidsonderzoeken voor tien leegstaande winkelpanden of panden van eigenaren die willen stoppen. Doel is het overaanbod aan winkelvloeroppervlak te reduceren, leegstand te verminderen en waardevolle panden een nieuwe invulling te geven.


Lees verder op pagina 5