Van links af: Ingrid te Veldhuis, Robert Winkelhorst, Marco van Damme, Jurgen Gerling, Henk Eeftink, Bert van Asselt, Harry Fukkink en Martijn van Dijk. Foto: PR
Van links af: Ingrid te Veldhuis, Robert Winkelhorst, Marco van Damme, Jurgen Gerling, Henk Eeftink, Bert van Asselt, Harry Fukkink en Martijn van Dijk. Foto: PR Foto:

Nieuw bestuur Paastoertocht: voortgang gegarandeerd

DALE – In de aanloop naar de elfde editie van de Paastoertocht heeft het bestuur van de stichting Paastoertocht kenbaar gemaakt te willen stoppen met de organisatie van het evenement. Het scheidende bestuur ging op zoek naar kandidaten die het stokje willen overnemen, en met succes. Drie nieuwe bestuursleden zetten de schouders eronder om de voortgang van de Paastoertocht te garanderen. Ze krijgen voorlopig nog steun van de oudgedienden.

Door Karin Stronks

"We gaan de Paastoertocht niet anders maken, deelnemers komen niet voor verrassingen te staan. De tocht voert ook volgend jaar over zandpaden, bospaadjes en ook over gronden van particuliere landeigenaren. Dat maakt de Paastoertocht uniek. Met een compact bestuur van drie personen en de steun van een groot aantal trouwe vrijwilligers pakken we de organisatie op. Er is een draaiboek, we kunnen leunen op de scheidende bestuursleden, hopelijk maken we de tweede tien jaar vol", aldus een glimlachende Ingrid te Veldhuis. Samen met Martijn van Dijk en Jaap Snijders vormt Ingrid het nieuwe, driekoppige bestuur van de stichting Paastoertocht.

Tien keer al werd de Paastoertocht gereden vanaf buurtschapshuis 't Romienendal in buurtschap Dale. Henk Eeftink van het oude bestuur blikt terug: "Met een klein groepje fietsten we vaak in de regio met toertochten mee en ook wel hier in de buurt gewoon voor onszelf. We vonden dat rondom Aalten best een mooie toertocht gehouden kan worden. Toevallig was er nog een groepje fietsers, de 'Kempersgroep', dat rondliep met hetzelfde idee. Op een personeelsfeest van Dusseldorp troffen we elkaar en de eerste plannen werden gemaakt."

Harry Fukkink, Henk Eeftink, Marco van Damme, Jurgen Gerling en Frank Seinhorst staken de hoofden bij elkaar en in 2008 werd de eerste Paastoertocht vanaf buurtschapshuis 't Romienendal verreden. "John Boom was hierin een belangrijke schakel, hij kende beide fietsgroepen goed en bracht ons bij elkaar", legt Marco van Damme uit. Eeftink glimlacht: "In het begin kostte ons het uitzetten van de routes heel veel tijd, in de loop van de jaren werden we steeds handiger en ontdekten we makkelijke manieren om de pijlen en linten te plaatsen. Zo begonnen we aanvankelijk pas om drie uur 's middags met het uitzetten, het was al pikkedonker toen we de laatste pijlen plaatsten… in de hoop dat het allemaal nog klopte…"

De Paastoertocht werd na een paar jaar een stichting en de opbrengst van de tocht ging vanaf het begin naar de stichting Vrienden van Estinea. Van Damme: "Zij gebruiken het geld voor extraatjes voor cliënten, bijvoorbeeld voor een duofiets of snoezelruimte. Vorig jaar bracht de Paastoertocht, mede natuurlijk door onze sponsoren, een recordbedrag op van 3200 euro." Meedoen met de tocht kost 5,- euro per persoon, kinderen en jongeren tot zestien jaar mogen gratis meedoen. Martijn van Dijk: "De Paastoertocht is geen wedstrijd, meedoen is laagdrempelig, het is een evenement voor iedereen. Vorig jaar is voor het eerst ook een route voor 'gewone' fietsen uitgezet zodat ook hele gezinnen kunnen meedoen."

De start van de Paastoertocht is vanaf het prille begin bij 't Romienendal in buurtschap Dale, er zijn twee pauzeplaatsen ingericht waar cliënten van Estinea de deelnemers trakteren op cake, sportdrank en krentenbollen. Henk Eeftink weet nog: "We hebben ooit een clinic voor dames georganiseerd onder leiding van Martine Gesink, ja de 'zus van'! Als extraatje hebben we een keer een crosswagen ingegraven waar de fietsers overheen mochten crossen!" Hij voegt toe: "Jaren geleden kregen we een telefoontje van een vrouw die meldde dat er steeds mountainbikers over haar terrein kwamen. Wat bleek nou, haar dochter had met een paar vriendinnen de pijltjes anders neergezet omdat ze die paadjes veel mooier vonden om te fietsen…"

Ook in 2018 wordt de Paastoertocht gehouden op tweede paasdag. Tussen 8.30 en 10.00 uur kunnen deelnemers van start op verschillende afstanden. Het nieuwe bestuur neemt samen met een aantal trouwe vrijwilligers de organisatie op zich. Martijn van Dijk: "We mogen rekenen op de steun van het scheidende bestuur, dat is mooi natuurlijk. Nu wij met z'n drieën de taken overnemen wordt de voortgang van de Paastoertocht gegarandeerd! Op naar de volgende tien jaar!"


www.paastoertocht.nl


Is er toekomst voor de lokale en
regionale media?

BREDEVOORT - Op aanvraag van de gemeente Aalten staat op vrijdagavond 1 december in de Tegenlicht Meet Up Bredevoort de vraag centraal: is er toekomst voor lokale en regionale media? Onder leiding van Eric Schuurman gaat men in discussie met onder andere Achterhoek Nieuws, De Gelderlander en Regio8. De toegang is vrij.

Er tekent zich een transformatie af in onze nieuwsvoorziening. In de documentaire 'Kwestie van vertrouwen' belicht Tegenlicht de overgang van een traditionele top down-nieuwsvoorziening naar een horizontale nieuwsvoorziening. Waar vroeger professionele redacties het nieuws bepaalden, bepalen nu individuele burgers zelf en onderling het nieuws via internet en sociale media. Maar wie waakt over de waarheid in dit ongecontroleerde domein? En is nepnieuws van echt nieuws te onderscheiden?
Het vormt de opmaat tot de vraag of lokale en regionale media nog wel toekomst hebben. Van oudsher dient de pers twee kerndoelen: informeren en controleren. Kan de lokale en regionale pers deze rol van nieuwsbrenger en waakhond nog wel vervullen nu abonnementen en advertenties teruglopen? Is de lokale media verworden tot een bundeling persberichten? Neemt burgerjournalistiek de rol van de traditionele journalistiek over?

Aan de hand van stellingen wordt gediscussieerd over de toekomst van onze nieuwsvoorzienig. In het bijzonder over die van de lokale en regionale pers. Onder leiding van moderator Eric Schuurman (voormalig presentator TV Gelderland) gaan de aanwezigen in gesprek met Gerwin Nijkamp (hoofredacteur Achterhoek Nieuws), Gerco Mons (journalist De Gelderlander), Peter Berendsen (directeur Regio8) en vele anderen. Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te denken en te discussiëren.
De Tegenlicht Meet Up vindt plaats in de Koppelkerk, Koppelstraat 35 in Bredevoort op vrijdag 1 december. Het begint om 19.00 uur met de vertoning van de documentaire, gevolgd door de start van de Meet Up om 20.00 uur.

Eric Schuurman is de moderator van deze avond. Foto: PR