Foto: Collectie Leo van der Linde
Foto: Collectie Leo van der Linde

Van goden en helden: lezing Maria Driessen

AALTEN - Kunsthistoricus Maria Driessen verzorgt een lezing over beeldende kunst in de Bibliotheek Aalten op dinsdag 28 november met als thema: Van goden en helden.

De Griekse goden en helden zijn onsterfelijk geworden in de beeldende kunst. Mede dankzij de Romeinen werden zij een geliefd thema in de kunst van Europa. Vanaf de Renaissance vormen de mythologische verhalen een vruchtbare bron voor schilders en beeldhouwers. De populariteit van deze verhalen duurt voort tot in de negentiende eeuw. Dit veelzijdige thema levert zeer gevarieerde werken op en natuurlijk horen daar ook de verhalen bij die er aan ten grondslag liggen. In woord en beeld gaat u kennis maken met een selectie van hoogwaardige kunstwerken die nog steeds een belangrijk onderdeel vormen van het mondiale kunstbezit. De lezing in de Bibliotheek Aalten is op dinsdagavond 28 november van 19.30 tot 21.30 uur. Kosten voor leden 7,50 euro; voor niet-leden tien euro. Inschrijven is verplicht en mogelijk via www.achterhoeksepoort.nl of in de Bibliotheek.


Oplossing zoekplaatje

AALTEN - Oplossing zoekplaatje, Hogestraat Aalten in het verleden.

Een mooie foto die het tijdsbeeld toont van de jaren vijftig in de vorige eeuw. Nog weinig autoverkeer, men kon rustig op straat lopen, nog geen gejakker en gehaast. De opname is gemaakt in de Hogestraat in Aalten. Het boerderijtje van Jan Radstake is hier te zien. Dit boerderijtje stond tegenover het verenigingsgebouw Irene. Dat gebouw is ruim 35 jaar geleden afgebroken, toen in Aalten 'De Pol', nu 'De Hofnar', werd gebouwd. Wim Wiggers zegt: "Aan de overkant van het boerderijtje van Radstake had Rika Holthuis haar winkeltje en ik meen me te herinneren dat rechts van het boerderijtje de dames Rots woonden. Deze dames hadden een mooi huis met een behoorlijk grote tuin aan de straatkant." Wim Hengeveld herkende het nummerbord van de auto en schrijft: "Het kenteken was destijds een provinciaal nummer M29107. M was de letter voor Gelderland tot 1951." Gerrit Jan Heideman weet te vertellen: "De heer Radstake werd, vanwege zijn blikkerende bril, wel eens 'het Oelenspeegel' genoemd."