Oranjefeest in Barlo. In 2018 bij Groot Deunk? Foto: Archief/Karin Stronks
Oranjefeest in Barlo. In 2018 bij Groot Deunk? Foto: Archief/Karin Stronks

Oranjevereniging Barlo hoopt in 2018 feest te vieren op nieuwe locatie

AALTEN – Rutger Gussinklo, voorzitter van de Christelijke Oranjevereniging Wilhelmina uit Barlo, was in het Ronde tafelgesprek (RTG) Ruimte enthousiast en duidelijk. Hij en de hele groep enthousiaste vrijwilligers van de vereniging, opgericht in 1908, hopen snel een 'nieuw, positief en prachtig hoofdstuk' aan hun geschiedenis toe te voegen. Voor hun activiteiten hebben ze het oog laten vallen op een van de gebouwen met daaromheen enige grond van het Azielzoekerscentrum Groot Deunk in Barlo, dat binnenkort sluit. Burgemeester en wethouders zijn bereid mee te werken. Gussinklo hoopt nu ook op steun van de gemeenteraad.

Door Bernhard Harfsterkamp

Hoewel in een RTG alleen vragen gesteld mogen worden aan de insprekers en aan de verantwoordelijk wethouder en het standpunt pas wordt bepaald in de gemeenteraadsvergadering, werd toch wel duidelijk dat de Oranjevereniging niet bang hoeft te zijn. Bij een enkele fractie klonk er nog iets van aarzeling door, maar de meerderheid stelde niet al te kritische vragen. Wethouder Ted Kok complimenteerde de bestuursleden. "Ze hebben in een korte tijdsspanne vanaf juli heel veel tijd geïnvesteerd om een gedegen plan op te stellen." Daarbij was er alle steun van de gemeente.

De Oranjevereniging heeft 600 leden en een groeiend aantal jeugdleden. Ze organiseren niet alleen jaarlijks een volksfeest met een optocht die 'een kleurrijk lint vormt in het Barlose landschap', maar ook fietstochten en toneelvoorstellingen. "Er is twee keer per jaar een voorstelling voor 350 mensen." Gussinklo zei dat hij het gevoel heeft dat de activiteiten er aan bijdragen, dat de jeugd graag terugkeert naar hun geboortegrond. "Het belang van de vereniging is niet te onderschatten." Hij noemde het zelfs een middel tegen de krimp. De Oranjevereniging was al jaren op zoek naar een andere locatie. Al eerder was Groot Deunk in beeld gekomen, maar de heropening van het AZC zorgde voor uitstel. "Het is een plek met een prachtig verleden en wellicht een mooie toekomst." Groot Deunk is in 1974 geopend door prinses Beatrix. Is er dan wat mooiers dan dat een Oranjevereniging zich hier vestigt?

Gussinklo gaf aan dat het plan breed wordt gedragen. "Door de leden en door de buurt." Daarover stelden de RTG-leden nog wel vragen. Zij hadden namelijk van de direct omwonenden een brief ontvangen, waaruit bleek dat niet iedereen enthousiast was over de nieuwe bestemming. Volgens Ted Kok ging het daarbij vooral om bezorgdheid over te veel activiteiten met overlast. Hij en Gussinklo verzekerden dat daarvan geen sprake zal zijn, want er zal niet meer georganiseerd worden dan de vereniging nu ook al doet. Een en ander zal precies geregeld worden in het nieuwe bestemmingsplan voor Groot Deunk. Dat wordt opgesteld nadat de gemeenteraad heeft ingestemd met het principeplan om het gebouw met grond voor één euro over te dragen aan de Oranjevereniging. De overdracht vindt pas plaats als het bestemmingsplan onherroepelijk is. Wethouder Kok hoopt dat dit in 2018 het geval zal zijn.