Foto: PR VVN Aalten-Dinxperlo
Foto: PR VVN Aalten-Dinxperlo

Omgaan met opvallend landbouwverkeer

AALTEN/DINXPERLO - Op donderdag 9 november organiseerde VVN afdeling Aalten-Dinxperlo voor de zesde keer het verkeersprogramma Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer (VOMOL) voor basisschoolleerlingen.

De bedrijven Mateman, Wildenbeest, Westerveld, CWV Barlo en Theissen Tweewielers stelden belangeloos landbouwvoertuigen en fietsen beschikbaar. Deze werden opgesteld op de parkeerplaats van de basisschool De Klimop. Rond 8.30 uur werden de 57 leerlingen van de basisscholen 't Warmelinck en De Klimop ontvangen door Emiel Burgers, docent van AOC Oost. Aansluitend op het eerder uitgedeelde lesmateriaal nam Emiel de theorie met de scholieren door en gaf uitleg over het verkeersprogramma. Hierna kon het echte werk beginnen. In groepen trokken de kinderen langs de diverse landbouwvoertuigen. De kinderen kregen van de loonwerkers en de AOC-leerlingen uitleg over de gevaren van een landbouwvoertuig. Door er omheen te lopen, er op te klimmen en mee te rijden werd het de kinderen al snel duidelijk dat de bestuurder lang niet altijd alles kon zien en horen. Diverse verkeerssituaties werden geoefend waarin de volgende vragen centraal stonden: "Waar moet je gaan staan als je moet wachten? Hoe weet je of de chauffeur mij wel heeft gezien? Kan hij mij horen? Waar moet ik met mijn fiets naar toe als er zo'n grote machine op mij af komt? En hoe weet ik of een machine uitzwenkt?" Binnen in school werd alles kort geƫvalueerd en ontving iedereen een pen als aandenken.


Survivalrun vanaf 't Barger

DINXPERLO - Zondag 17 decemSurvivalrun vanaf 't Bargerber houdt Stichting Survival Dinxperlo een survivalwedstrijd.

Survival is een veelzijdige vorm van duursport voor alle leeftijden. De deelnemers leggen hardlopend een parcours af van 5 of 7,5 kilometer met natuurlijke en opgebouwde hindernissen. De vaak complexe hindernissen worden gemaakt met onder andere touwen, balken en netten en vergen de juiste techniek en krachtsinspanning. Van de atleten wordt doorzettingsvermogen, maar ook souplesse gevraagd. Onder de deelnemers van de Dinxperloop zijn wedstrijdlopers die onder licentie lopen van de Survivalrun Bond Nederland, maar ook recreanten wagen zich aan het zware parcours. Weken van voorbereiding door vele vrijwilligers van met name survivalvereniging Ropes & Running gaan eraan vooraf om de survivalrun mogelijk te maken. Start en Finish zijn vanaf 't Barger, trainingslocatie van survivalvereniging Ropes & Running, terrein Buitensport Try Out, aan de Bargerdijk te Dinxperlo. Aanvang 9.30 uur.