Excelsior Barlo geeft een concert in de Sint Joriskerk in Bredevoort. Foto: PR
Excelsior Barlo geeft een concert in de Sint Joriskerk in Bredevoort. Foto: PR

Kerkconcert door jarig Excelsior

BARLO - In de maand waarin het precies 95 jaar is geleden dat de ChrIstelijke Muziekvereniging Excelsior-Barlo werd opgericht, wil de fanfare laten horen dat ze nog springlevend is. In een afwisselend concert zullen naast Excelsior ook het gospelkoor Revelation uit Winterwijk en de Aaltense organist-pianist Gert-Jan Veneman als gasten optreden. Het concert met samenzang vindt plaats op zondag 12 november in de Sint Joriskerk in Bredevoort, aanvang 19.30 uur, kerk open om 19.00 uur.

De fanfare Excelsior uit Barlo zal op dit kerkconcert onder leiding van dirigent Gerrit Kobus een divers programma presenteren, voornamelijk bestaande uit toegankelijke werken met een geestelijke invalshoek. Zo passeert het aloude 'De Heilige Stad' nog een keer de revue, maar ook het meer actuele 'Any Dream will Do' uit de musical Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat zal te horen zijn. Zelfs een moderne mars staat op het programma, uiteraard met een bekend lied als basis.
Gert-Jan Veneman is uitgenodigd om in een paar werken als pianist/organist mee te werken in speciaal voor toetsinstrument en blaasorkest geschreven arrangementen. Als andere gast zal het Gospelkoor Revelation uit Winterwijk optreden. Onder leiding van Tim van Dorst en begeleid door een eigen combo zal het koor onder meer enkele nummers van de recent uitgebrachte cd laten horen. Ook zal het koor samen met Excelsior enkele gospels uitvoeren.
Tijdens dit concert is er voor het publiek volop de mogelijkheid zelf actief mee te zingen. Hiervoor staan enkele bekende liederen geprogrammeerd, alle op bekende melodieën. "Tijdens het selecteren van de samenzang, bleek maar weer eens dat er talloze bekende en vooral mooie liederen zijn, die soms nauwelijks meer worden gezongen. Het lijkt alsof bijvoorbeeld de liederen van Johannes de Heer niet meer kunnen, terwijl toch vrijwel iedereen de melodieën wel herkent. We hebben er een aantal gekozen die iedereen zo kan meezingen. Echt een feest der Herkenning! Daarnaast wordt het publiek gevraagd bij enkele concertwerken het betreffende koraal mee te zingen", licht dirigent Kobus toe.
"Voor de Sint Joriskerk hebben we gekozen vanwege de intieme sfeer, passend bij dit concert. We hopen dat niet alleen onze vaste aanhang de weg naar Bredevoort weet te vinden maar ook anderen die graag van bekend geestelijk repertoire en vlotte gospelliederen willen genieten. Daarnaast is het voor de inwoners van het Bredevoort natuurlijk een uitgelezen kans om in hun 'eigen' kerk weer eens te kunnen luisteren naar geestelijke muziek, uitgevoerd door een echt blaasorkest, en samen liederen te kunnen zingen onder begeleiding van onze fanfare", besluit Excelsior-voorzitter Gerben Houwers.

Het kerkconcert wordt gegeven in Bredevoort in de Sint Joriskerk. Excelsior-Barlo treedt op samen met Revelation-Winterswijk en Gert-Jan Veneman op zondag 12 november, aanvang 19.30 uur, kerk open 19.00 uur, de toegang is gratis.


Volle kerk bij jubileumconcert ACM

AALTEN - De Zuiderkerk in Aalten was tot de laatste plaats bezet toen het Aaltens Christelijk Mannenkoor aan haar Jubileumconcert begon. Onder leiding van Susanna Veerman zong het koor 'Lead me Lord', begeleid door Wim Does op het orgel. Daarmee was de toon gezet en konden alle aanwezigen zich opmaken voor een prachtige avond waar viel te genieten van koorzang en mooie muziek.

Het was een gevarieerd programma, er werden geestelijke liederen, opera, vlotte nummers, maar ook heel gedragen stukken ten gehore gebracht. In zijn openingswoord vertelde Arnold Rots dat voor dit concert ook familieleden uitgenodigd waren van koorleden die overleden zijn. Ruim 60 nakomelingen hadden zich gemeld, voor hen was een speciale plek ingeruimd. Voor hen werden ook de twee volgende liederen gezongen die al die jaren in het repertoire gezeten hebben: 'Nader mij God tot U' en 'Vaste Rots van mijn behoud'. Het was muisstil in de kerk, en de vertolking bracht veel emotie teweeg.

Voor de begeleiding waren muzikanten van het Project Orkest Twente ingehuurd, met strijkers en blazers, die een prachtige ondersteuning waren van de koorzang. Dat was goed te merken bij de stukken 'Wohl mir das ich Jesum habe', en 'Izhe Cheruvimy'. Bij het 'Sanctus' en 'Benedictus' was een speciale rol weggelegd voor de soliste van deze avond, Irma ten Brinke. Met haar prachtige stem was zij het 60 leden tellende ACM de baas.

Na een paar delen van de Deutsche Messe was er een primeur voor de hoorders. Voor het eerst zong het koor Nachtgesang in Walde' van Franz Schubert. Het koor werd daarbij begeleid door vier hoorns, en dat was een feest om naar te luisteren. Het ACM kent sinds kort een kleinkoor, van elke stem drie mannen. Zij zongen drie nummers, wat in het begin nog niet geheel goed ging, misschien omdat één van de zangers in het ziekenhuis ligt. Dat het koor ook het Italiaans beheerst bleek bij zingen van 'Zitti zitti', een luchtig nummer uit een opera van Verdi. Bij 'Placido è il mar' zong Irma ten Brinke weer de solo partij. Beide nummers zijn een hele uitdaging voor een mannenkoor, weinig koren hebben het in hun repertoire. Wim Does kan niet alleen piano spelen, wat hij bij veel stukken deed, maar ook orgel. Dat was te horen toen hij een Fantasie over Grote God wij loven U, van Klaas Jan Mulder speelde. 'Das klinget so herrlich' was weer een heel ander nummer, waarbij Joost te Lindert de triangel deed klinken. Bij 'I'll wish I had given Him more' mocht solist Martin Meijer het tweede couplet zingen. Met 'Thanks be to God' werd aan het eind van het concert dank gebracht aan Hem die er ook deze avond bij was. Nadat Jan Bongen, de nieuwe voorzitter, iedereen bedankt had, werd de avond afgesloten met een nummer waarbij iedereen werd ingeschakeld, de 'Battle hymn of the republic' met het 'Glory, glory, halleluja'. Een daverend slot van een prachtige avond.