Collectie: Leo van der Linde, met dank aan Josien Ubbink
Collectie: Leo van der Linde, met dank aan Josien Ubbink Foto:

Lezing 'Slechthorend, (g)een probleem?'

AALTEN - In de bibliotheek in Aalten vindt op woensdag 8 november van 19.30 tot 21.30 uur een informatieve avond plaats met voorlichter Rianne Veurman (NVVS) over slechthorendheid.

Wanneer je slechter gaat horen verandert het contact met anderen. Door verkeerd verstaan krijg je misverstanden, irritaties, onbegrip. Hoorhulpmiddelen kunnen dan zinvol zijn, evenals een cursus 'spraakafzien' of lotgenotencontact. Slecht horen komt helaas niet alleen voor bij ouderen, door overbelasting van het oor door harde geluiden krijgen ook jongeren regelmatig gehoorproblemen.
Voorlichter Rianne Veurman (NVVS) geeft op humoristische wijze meer informatie in de Bibliotheek Aalten op woensdagavond 8 november van 19.30 tot 21.30 uur. Kosten voor leden NVVS en leden de Bibliotheek 2,50 euro; niet-leden betalen vijf euro. Inschrijven is verplicht en mogelijk via www.achterhoeksepoort.nl of in de Bibliotheek.


Oplossing zoekplaatje

AALTEN - Het zoekplaatje van dinsdag 24 oktober was een foto van de aanleg riolering aan de Bodendijk. Dit was in de jaren zeventig van de vorige eeuw het geval. De foto is gemaakt in de omgeving van de Bilderdijkstraat - Koopmanstraat. Niet alleen de riolering werd vervangen, een tijdrovende klus, maar ook het wegdek. De Bodendijk bestond evenals de Dijkstraat uit zogenaamde 'kinderkopjes'. Het rammelde nogal flink in je auto wanneer je reed met slechte schokbrekers. Melkboeren klaagden er ook wel eens over: "De melk is al gekarnd wanneer je er met de melkwagen over dit soort wegen bent gereden." De 'kinderkopjes' vormden eeuwenlang de bestrating in het dorp Aalten. In de loop van de jaren zeventig verdwenen deze en werden vervangen door het stillere asfalt. Op deze foto zien we dat woonwijk De Smitskamp nog niet in aanbouw was., dus kan worden geconcludeerd dat de foto dateert van voor 1974. Op de foto is helaas de oude Keizersbeek niet te zien. Deze liep vroeger achter de woningen van het 'Hoftezer', een gedeelte van de Koopmanstraat. Deze beek was niet al te fris. Met warm weer liepen de ratten in de achtertuin van deze woningen. De Keizersbeek werd later verlegd, een paar honderd meter verderop. Daarna had men van de ratten geen overlast meer.


Lezing 'Günter Grass en wij'

BREDEVOORT - Tijdens de expositie van Nobelprijswinnaar Günter Grass in de Koppelkerk, worden ook verschillende nevenactiviteiten rondom het onderwerp georganiseerd. Zo komt de Nederlandse vertaler van Günter Grass, Jan Gielkens, op vrijdag 10 november vertellen over Grass' literaire nalatenschap.

Günter Grass (1927-2015) is één van de belangrijkste naoorlogse Duitse schrijvers en won in 1999 de Nobelprijs voor de Literatuur. Hij schreef talloze boeken en verhalen, waarvan Die Blechtrommel uit 1959 de bekendste is. Met zijn literaire werk drukte Grass een stempel op het publieke debat, met name als het ging over de omgang met het nationaalsocialistische verleden.
Vertaler Jan Gielkens vertaalde dertien boeken van Günter Grass in het Nederlands en won in 2016 de Filter Vertaalprijs. Tijdens zijn lezing op 10 november staat Gielkens stil bij de vraag wat wij als lezers moeten en kunnen met de nalatenschap van Grass. Gielkens zal ook ingaan hoe het is om het (niet eenvoudige) oeuvre van Grass te vertalen.
De lezing in de Koppelkerk in Bredevoort begint om 20.00 uur, de zaal is vanaf 19.30 uur open. De entree kost 7,50 euro. Reserveren via koppelkerk.nl of 0543-216 005.


Jan Gielkens. Foto: PR