Jeugdagent Arjan van de Groep en jongerenwerker Frank Sikkink. Foto: PR
Jeugdagent Arjan van de Groep en jongerenwerker Frank Sikkink. Foto: PR Foto:

Samenwerken aan onlineveiligheid

OOST ACHTERHOEK - Van 1 tot en met 10 november is het Mobile Media Lab (MML) van de landelijke politie in Achterhoek Oost. Deze grote vrachtwagen is voorzien van een klaslokaal waarin enkele honderden leerlingen van de VO scholen in de regio worden voorgelicht over online veiligheid. Jongerenwerker Frank Sikkink zal samen met de jeugdagenten Arjan van de Groep (Aalten & Berkelland) en Lisanne Geerdink (Winterswijk en Oost Gelre) deze interactieve lessen verzorgen. Hierbij worden met de jongeren thema's behandeld uit hun eigen belevingswereld.

Met name de gevaren, risico's en gevolgen rondom digitaal pesten, sexting & grooming staan op de agenda. Nog dagelijks komen er nieuwe zaken naar boven rondom deze thema's die in deze leeftijdscategorie (12-14 jaar) zeer actueel zijn. "Tijdig informeren over de risico's en mogelijke gevolgen van de actuele thema's is essentieel." aldus Frank Sikkink. Sikkink geeft al ruim 10 jaar voorlichting rondom Social Media, variërend van basisschoolleeftijd tot aan VO bovenbouw. Hierin is binnen de gemeente Aalten een doorlopende leerlijn rondom Social Media ontstaan.
Afgelopen jaren is door Sikkink steeds meer de samenwerking met politie binnen de voorlichting gezocht. Van de Groep, voorstander van proactieve benadering van de jongeren en zélf ook actief op de diverse Social Media, is zeer enthousiast over deze samenwerking. Juist het laagdrempelige van de jongerenwerker, gecombineerd met de zakelijke (soms zware) gevolgen zijn in zijn ogen een perfecte mix voor de jongeren. Door het MML in te zetten ervaren de jongeren ook direct een gevoel om 'in het domein van politie' te zitten. "Directe aandacht gegarandeerd", aldus Van de Groep. Door de komst van het Preventie Platform Jeugd is het mogelijk dat Sikkink breder ingezet kan worden. Hier maken beide partijen met deze unieke inzet zinvol gebruik van.
Het MML is op 1 november aanwezig in Lichtenvoorde, op 2 november in Borculo, op 3 november in Groenlo, is op 6 november wederom in Borculo, op 7 november in Aalten, op 8 november in Neede, op 9 en op 10 november in Winterswijk.

Glasvezel buitengebied komt er

73 procent kiest voor glasvezel, dus ook aansluiting op scholen

OOST GELRE - Maar liefste 73% van de inwoners en bedrijven in het buitengebied van de Achterhoekse gemeenten Aalten en Oost Gelre kiest voor glasvezel. Afgelopen vrijdag werd de ondergrens van 50% deelname al ruimschoots gehaald. Het behalen van 60% deelname betekent dat CIF niet alleen de inwoners en bedrijven in het buitengebied gaat aansluiten op het snelle netwerk, maar dat ook tien basisscholen in de gemeenten Aalten en Oost Gelre de beschikking krijgen over snel internet. De wethouders van de gemeenten Aalten en Oost Gelre, Gerard Nijland en Marieke Frank, waren heel blij dit te horen van Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf.

Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf: "Wij zijn verrast door het hoge aanmeldpercentage. We weten dat er behoefte is een goede breedbandverbinding en dat een ondergrens van 50% deelname haalbaar is. Maar hier speelt de betrokkenheid van de lokale bevolking bij maatschappelijke issues zoals goed onderwijs, een grote rol. Wij lossen dan ook met veel plezier onze belofte in om bij de basisscholen een glasvezelaansluiting te maken."

Glasvezel van cruciaal belang
Wethouders Gerard Nijland en Marieke Frank zijn enthousiast en trots: "Een geweldig resultaat dat de vraag naar een goede breedbandverbinding benadrukt en de ambassadeurs, lokale verkopers en inwoners weergeeft. Wij danken langs deze weg iedereen die zich volop heeft ingezet. Door de inzet van vele vrijwilligers hebben we laten zien dat de saamhorigheid in onze gemeenten groot is. We hebben iets voor elkaar over. En daar zijn wij als wethouders het meeste trots op." CIF wil verder met de aanleg van glasvezel in de Achterhoek. De wethouders van Aalten en Oost Gelre dragen het stokje dan ook over naar de collega's van Achterhoek Midden. Dit gebied bestrijkt het buitengebied met 5.000 adressen van de gemeente Oude IJsselstreek en delen van Doetinchem en Montferland.

Start werkzaamheden
CIF start begin 2018 met de voorbereidingen voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Aalten en Oost Gelre. De verwachting is dat eind 2018 iedereen die een abonnement heeft afgesloten, dan ook een glasvezelaansluiting heeft.


www.glasvezelbuitenaf.nl