Wim Koskamp (links) en Gerrit Wevers tijdens hun innamedienst bij Dorcas. Foto: Karin Stronks
Wim Koskamp (links) en Gerrit Wevers tijdens hun innamedienst bij Dorcas. Foto: Karin Stronks

Dorcas geconfronteerd met boze klanten

AALTEN – De gemeente Aalten heeft per 1 september het contract opgezegd met kringloopcentrum Aktief. Daardoor kunnen inwoners van de gemeente Aalten hun grof vuil en kapotte spullen niet meer gratis inleveren bij deze organisatie die in Winterswijk gevestigd is. Vrijwilligers van Dorcas, verkooppunt van tweedehands goederen voor het goede doel, worden hierdoor geconfronteerd met klanten die er hun grof vuil gratis willen inleveren wat bij Dorcas niet kan. Dat leidt soms tot boze reacties en dreigementen.

Door Karin Stronks

In Aalten verkoopt Dorcas tweedehands spullen voor het goede doel. Bij deze organisatie kunnen mensen overbodige spullen aanbieden die in goede staat verkeren en verkoopbaar zijn. Dorcas krijgt de laatste weken te maken met lieden die hun grof vuil en kapotte spullen kwijt willen. De vrijwilligers die bij de inname werken mogen deze goederen niet aannemen. Zij worden nu en dan geconfronteerd met dreigementen van boze klanten. "De vrijwilligers van Dorcas verdienen dit niet. Wij vinden dat de gemeente de burger beter en herhaaldelijk moet informeren over de veranderde situatie om deze conflicten voor de vrijwilligers te voorkomen!" Aan het woord is Wilma Winkelhorst, voorzitter van het bestuur van Dorcas.

De gemeente Aalten heeft via Aalten Actueel, de officiële pagina's van de gemeente Aalten die gepubliceerd worden in Aaltens Nieuws, haar burgers op de hoogte gesteld van het opzeggen van het contract met Aktief.

Wilma Winkelhorst geeft aan: "We merken dat veel mensen dit bericht niet hebben gelezen of men begrijpt het niet goed. De gemeente betaalde 80.000 euro per jaar aan Aktief zodat inwoners van de gemeente Aalten gratis hun grof vuil en kapotte spullen bij Aktief konden inleveren. Dat contract is nu opgezegd, wat resulteert in een verlaging van de vastrechtvergoeding van de afvalstoffenheffing. Maar tegelijk betekent het wel dat het grof vuil en kapotte goederen nu naar de werf, naar de firma Aalbers, gebracht moeten worden, en dat is niet gratis. Daar moet voor worden betaald."

Dorcas heeft na deze maatregel van de gemeente gemerkt dat het aanbod van kapotte en niet verkoopbare spullen is toegenomen. De vrijwilligers nemen deze goederen niet aan.

"De meeste mensen begrijpen wel dat we hier geen kapotte spullen kunnen aannemen en nemen hun goederen zonder protest weer mee", vertelt Hans Duenk van Dorcas.

Hij vervolgt: "Maar sommigen zijn hardleers en worden boos. En dreigend. 'Dan gooi ik alles van de aanhanger' of 'Dan krijgen jullie de goede spullen ook niet', zijn enkele boze reacties. Ik vind dat voor de vrijwilligers heel erg. Je doet in je vrije uurtjes iets voor een goed doel en dan krijg je dit. Overigens komen deze dreigementen gelukkig niet heel vaak voor maar mijn ervaring is dat negatieve situaties meer indruk maken dan positieve dingen."

Zelf is Herman ook eens uitgescholden toen hij goederen weigerde in te nemen. Hij herinnert zich: "De klant was zo boos, hij vloekte en maakte me voor van alles uit. Hij vertrok met zijn spullen. Later op de dag kwam hij terug en bood zijn excuses aan, hij bracht zelfs een pak koekjes mee voor bij de koffie. Deze man had dus onze boodschap begrepen!" Wim Koskamp en Gerrit Wevers hebben op vrijdag 22 september innamedienst bij Dorcas.

"Wij kwamen vanmorgen hier en er stond al speelgoed terwijl we nog niet eens open waren! Dat is niet de bedoeling natuurlijk", vertelt Wim Koskamp. Gerrit Wevers voegt toe: "De meeste mensen begrijpen het best hoor, dat wij alleen bruikbare spullen innemen die verkoopbaar zijn. De opbrengst gaat naar zeer arme mensen."

De gemeente Aalten zegt over deze situatie: "Uiteraard vinden wij het heel vervelend dat de medewerkers van Dorcas hiermee mee worden geconfronteerd. Wij zijn blij met Dorcas en het feit dat zij spullen een tweede kans geven en daarmee ook het goede doel helpen. Het is aan Dorcas om te bepalen wat goede spullen zijn of niet. Het is niet de bedoeling dat daar grofvuil naar toe gaat. We hebben geprobeerd met een publicatie daar duidelijkheid aan te geven. We zullen hier de komende tijd over blijven communiceren en we doen ons best om duidelijk te maken dat het bij Dorcas gaat om de inname van bruikbare spullen."